Danas bih voleo da podelim sa vama nekoliko saveta o tome kako da dizajnirate zaista jednostavan, ali efektan vazni aranžman sa cvećem Erlicheer za vaš dom.

Erlicheer je trenutno u sezoni i zaista je lep, jednostavan i mirisan cvet koji možete koristiti da podignete osećaj svog doma. Volim da prikazujem Erlicheer masovno, ali oni dopunjuju i drugo sezonsko cveće.

Da li ste znali da su Erlicheer direktno povezani sa Jonkuils, Papervhites i Narcisima jer su deo porodice cvetova Narcisa? Obično su poznati kao Jonkuil Erlicheer ili dvoglavi narcis.

Cveće Erlicheer u cvećari u Beogradu spremno za isporuku

Erlicheer je krem boje i ima sićušne grozdove mirisnih cvetova koji čine njihovu cvetnu glavu. Ovo je za razliku od uobičajenog hibrida Jonkuila, koji je žute ili limunaste boje. Bez obzira na to, svi oni mirišu neverovatno i u njima treba uživati dok su u sezoni!

Erlicheer (ili bilo koji narcis) je cvet koji se zaista lako uzgaja u kućnoj bašti, što znači da možete da ih uberete sveže da biste uživali unutra kao rezani cvet. Narcisi su lukovičasti cvetovi pa se uzgajaju tako što se lukovice ubacuju u zaprljane gredice i čekaju da se cvet pojavi iz zemlje (početkom zime/juna).

Ako ne možete da uzgajate Erlicheer u svojoj bašti, ne očajavajte jer su i dalje isplativ cvet koji možete kupiti u lokalnoj cvećari. U proseku bi trebalo da platite 10-20 dolara po grozdu za cvetove vrhunskog kvaliteta. Ako su jeftiniji od ovoga, možete se kladiti da se prodaju stare zalihe koje treba premestiti, što znači da će trajati samo nekoliko dana.

Erlicheer cveće u vazi

Erlicheer se lokalno uzgaja širom Australije, tako da preporučujemo da podržite lokalne uzgajivače kupovinom njihovog cveća koje se uzgaja u sezoni!

Da biste napravili vazu punu Erlicheer-a, sledite ove jednostavne korake:

Nabavite staklenu vazu pravougaonog oblika dubine oko 6 cm, širine 18 cm i visine 18 cm. Uvek nabavite vazno posuđe vrhunskog kvaliteta, a ne jeftino posuđe za vaze. Jeftino posuđe za vaze se obično sastoji od nedosledne debljine stakla i stoga postoji veći rizik od lomljenja, pucanja i nanošenja štete.

Očistite i isperite vazu sa naznakom izbeljivača. Ovo će temeljno očistiti vazu i ukloniti sve bakterije koje će uticati na dugovečnost Erlicheer-a.

Napunite vazu sa 2 inča sveže, hladne vode. Narcis ne voli da sedi u previše vode jer će se njihove stabljike pretvoriti u kašu. Vole minimalnu vodu koju treba osvežiti svaki drugi dan.

Izvor 3 gomile Erlicheer-a za gornju pravougaonu vazu. 1 ili 2 grozda bi izgledalo previše mršavo, a 5 grozdova bi bilo previše za vazu ove veličine.

Erlicheer stabljike možete spiralno držati u ruci tako što ćete pokupiti 5 stabljika odjednom i okrenuti ruku svaki put kada dodate stabljike. Nastavite da dodajete stabljike dok ih sve ne potrošite. Držite sve glave na istom nivou kako biste bili sigurni da kada stavite buket u vazu, visoke stabljike neće isticati nasumično.

Alternativno, možete položiti sve Erlicheer stabljike na klupu sa svim njihovim glavama u liniji (na istoj visini) i iseći njihove stabljike u ravnom redu. Pokupite stabljike sa svim glavama iste visine i uverite se da su sve stabljike iste dužine. Ako su krajevi stabljika različite visine, ponovo ih odrežite da biste bili sigurni da su sve stabljike iste dužine.

Izmerite dužinu stabljike držeći buket Erlicheer-a tačno do vaze. Uverite se da su glave samo iznad oboda vaze. Ako su previsoke, stabljike će se raširiti i izgledati divlje. Preporučujem vam da ih držite zatvorene i kraće jer će trajati duže.

Isecite stabljike i stavite cveće u vazu.

Svaka 2 dana izvadite Erlicheer iz vaze (položite ih na peškir), očistite vazu pomoću kapi izbeljivača, a zatim napunite vazu svežom, hladnom vodom. Ponovo prikažite stabljike i uklonite sve oštećene, sušeće ili providne stabljike.

Držite vazu na hladnom mestu, a ne na direktnoj toploti ili sunčevoj svetlosti.

Evo konačnog rezultata:
Erličer u vazi izloženoj na trpezarijskom stolu

A evo kratkog video snimka o procesu:

Erlicheer treba da traje najmanje 5 – 12 dana.

Nadam se da ćete uživati u ispunjavanju svog doma sveže isečenim grozdovima Erlicheer-a ili u razmaženju voljene osobe ispuštanjem sopstvenog kreativnog aranžmana. Obećavam da će vaš dom mirisati apsolutno božanstveno sa ovim prirodnim mirisnim svežim cvećem!