Lale su jedno od naših omiljenih cveća i jedno od najpopularnijih cveća koje kupujemo od nas za dostavu i kao poklon, i kao cvet za uređenje doma.

Lale su u sezoni od aprila do oktobra, u zavisnosti od sezone, vremena i uzgajivača. Neki uzgajivači lala će nastaviti da proizvode lokalno uzgajane lale od aprila pa sve do januara, zbog čega povremeno možete kupiti lale tokom leta.

Sečene stabljike lala se lokalno uzgajaju ovde u Melburnu, Viktorija, i u sezoni su od aprila do oktobra. Uzgajaju se u „brdima“, što generalno znači oblasti Monbulk i Silvan u Viktoriji gde je klima hladna, tlo bogato i uslovi savršeni za rast lala. Neki od poznatijih uzgajivača su Tesselaars & TnB i De Boer Tulips koji se nalaze u oblasti Monbulk.

Cvet tulipana raste na farmi cveća

Da li ste se ikada zapitali kako se lale uzgajaju komercijalno? Uzgajivači tulipana sade lukovice tulipana u peščanu posudu za zemljište unutar staklenika.

Lukovice će formirati stabljiku tokom nekoliko meseci, a zatim cvetati. Kada je cvet konačno spreman za branje, tacna sa lukovicama prolazi kroz mašinu za sortiranje. Mašina za sortiranje nežno uklanja pesak i osigurava da je lukovica pričvršćena za stabljiku tulipana. Dok se kod drugih lukovica, stabljika iščupa direktno iz zemlje.

Lale se komercijalno uzgajaju u kacama

Postoji toliko mnogo neverovatnih sorti lala, a ako volite lale, toplo bih vam preporučio da posetite godišnji Festival lala u proleće, koji se održava u Monbulku, Viktorija.

Sorte, boje i polja lala će vas oduševiti! To je tako zabavan dan sa porodicom i divan edukativni dan i za decu. Obavezno je nositi gumene čizme ili se pripremite da uništite cipele bogatim blatom!

Neke od mojih omiljenih sorti lala koje nabavljamo za naše kupce uključuju pojedinačne, duple i frizure sorte tulipana. Pojedinačne sorte su nazvane na ovaj način jer imaju samo jedan sloj latica koje formiraju njihov cvet. Dok “dupli” tulipani imaju više slojeva latica koje formiraju njihov cvet. Kada se otvore „dvostruki“ tulipani, više liče na božur ružu ili baštensku ružu nego na lale. ‘Frilli’ tulipani pokazuju prelepe šarene rese u gornjem delu svog cveta. Postoji toliko mnogo varijanti, ali ove su naše najpopularnije i komercijalno nabavljene.

Narandžasti tulipani

Lale se lako mogu uzgajati u vašoj bašti, a zatim sveže ubrati i uživati u svom domu. Ako ste zainteresovani da uzgajate lale u svojoj bašti, toplo preporučujem da istražite i pročitate ovaj pronicljivi blog.

Lukovice lala mogu se izlagati i uzgajati u saksijama ako imate vrlo malu baštu na otvorenom (ili iznajmite svoj dom) ili se mogu izlagati na masovnom prostoru na velikim površinama.

Tulipani u vazama bez zemlje

Tulipani su jedno od mojih omiljenih cveća i apsolutno volim da ih izlažem u kući. Posebno volim lale za dom jer su tako jednostavan i lak za rezani cvet, a gledati kako se otvaraju tokom vremena je apsolutno zadovoljstvo.