Srećna Noć veštica svim našim pratiocima!

Bez obzira da li idete na trik ili se ponašate kao veštica ili beli šetač, sigurni smo da ćete izgledati zastrašujuće za tu sablasnu priliku.

Da bismo dočekali čas veštica, odabrali smo 10 cveća koje vam oduzimaju dah, koje zaustavljaju reči koje će vas sigurno naterati da razmislite da li je cveće nevaljalo ili lepo.

Možda ćete želeti da zgrabite jastuk da se sakrijete iza:
Sjaj u tami ruže

Kada pomislite na ruže, mislite na ljubav i romansu. Ali kada se svetla ugase, ove prirodno bele ruže ožive sa jarkim zelenim sjajem koji će vas sigurno uplašiti!

Ako se pitate kako to funkcioniše, ove ruže su prekrivene sjajnim premazom koji upija svetlost, a zatim je emituje kada se svetla ugase.

Corpse Lili

Inače poznato kao Rafflesia Arnoldii, ovo cveće proizvodi najveće pojedinačne cvetove na svetu, dostižući prečnik od oko 1 metar. Oni proizvode veoma jak smrdljivi miris, otuda i njihovo manje nego laskavo ime. Uzgred, njihov neprivlačan miris zaista ima svrhu – užasan miris privlači njihove oprašivače, muve i bube.

Srećom, malo je verovatno da ćete naići na ovaj cvet dok šetate svojim lokalnim parkom – oni su retki i nalaze se samo duboko u prašumama Indonezije.

Torch Ginger

Uprkos svom pomalo zastrašujućem i pomalo stranom izgledu, đumbir je veoma cenjen u kuvanju i obično se dodaje u kari i supe.

Dickia

Savršeno za strah od izložbe! Sa oštrim zubima poput ajkule duž stabljika i latica, ovaj cvet iz porodice bromelija je dubok, taman i misteriozan. Ova biljka je porijeklom iz Brazila i može dugo preživjeti bez vode.

Bela bejzberri: biljka oka lutke

Pokušajte da ne uspostavite kontakt očima! Vhite Banesberri je poznat po tome što proizvodi bobice jezivog izgleda koje liče na očne jabučice na peteljkama. Postoji dobar razlog da se plašite i ove biljke – cela biljka je veoma toksična za ljude, izazivajući srčani zastoj i na kraju smrt.

Kraljica noći: crni tulipani

„Kraljica noći“ se ničega ne boji. Delikatno je ujednačen sa parfimisanom esencijom. Veća je verovatnoća da ćete ga pomirisati pre nego što ga vidite. Najmračniji lala na tržištu pokazuje da svi imamo mračnu stranu, sa svojim zagonetnim laticama tamno ljubičaste boje patlidžana.

Lale ove boje se ne pojavljuju prirodno, već su rezultat višegodišnjeg ukrštanja i eksperimentisanja. I danas su relativno retke u poređenju sa drugim bojama.

Tacca Chantrieri

Poznata kao cvet crnog šišmiša, ova biljka je deo porodice jam. Pomalo liči na slepog miša u letu, sa dugim viticama koje poboljšavaju njegov jezivi izgled. Druga imena za ovu biljku su tigrovi brkovi i đavolji cvet.

Stapelia

Šta god da radite, nemojte se previše približavati ovoj biljci nalik vanzemaljcu – njen oštar „miris“ (za koji se kaže da podseća na trulo meso), verovatno će vas nokautirati! Podseća na vanzemaljsku morsku zvezdu, ova dlakava biljka je sukulentna i koristi svoj miris da privuče oprašivače kao što su muve.

Rubra

Opasnost i krv su sve tradicionalne karakteristike Noći veštica. Ova japanska krvava trava (shvatamo da ovo nije cvet) počinje život u bujnoj nijansi zelene pre nego što naraste krv kao vrhovi u jesen.

Nepenthes: Tropical Pitcher Plants

Ove ‘majmunske čaše’ rastu na siromašnim hranljivim zemljištima, pronalazeći svoje hranljive materije hvatajući insekte i ljude. (OK, možda je poslednji deo netačan!) Kao biljke mesožderke, one proizvode slatki sirup koji mami njihov plen, tek onda da ga uhvati i rastvori. Postoji preko 100 vrsta biljaka u vrču, a poznato je da veće sorte u rodu hvataju male ptice, guštere i glodare.

Malo slatkije rečeno, ime su dobili po činjenici da su majmuni viđeni kako piju vodu iz njih!