Neka vaša biljka cveta pomoću naših vrhunskih saveta o tome kako da presadite orhideju.

Orhideje su prelepe pa nije ni čudo što želimo da ih zadržimo da cvetaju što je duže moguće, a da biste to uradili, na kraju ćete morati da ih presadite. Ovo može izgledati malo zastrašujuće, ali ne brinite, imamo nekoliko jednostavnih koraka da vam pomognemo na tom putu.

1. Kako znati kada presaditi biljku orhideja

Da li je vreme za presađivanje? Savršeno vreme za presađivanje orhideje je odmah nakon što završi cvetanje i počne da proizvodi novi rast. Međutim, ovo radite samo svakih 18-24 meseca. Nije neophodno da svoju orhideju presađujete svaki put kada cveta. Ako niste sigurni kada je poslednji put presađen, evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju da biste utvrdili da li je vreme!

Koreni koji rastu iznad saksije – Da li vidite da mnogo korena (ne samo jedan ili dva) visi nad saksijom, to znači da vašoj orhideji treba više prostora i da je vreme za presađivanje.

Čini se da korenje truli – Ako se čini da su neki koreni vlažni, to znači da materijal za saksiju više ne drenira pravilno. Presađivanje će pomoći ovom problemu.

Čini se da biljka raste iz saksije – Ako vaša orhideja raste preko ivice saksije ili je većina biljke nagnuta daleko preko ivice, vreme je da joj date više prostora.

Nemojte presađivati svoju orhideju osim ako je potrebno. Uznemiravanje vaše orhideje pre nego što dođe vreme može je izbaciti iz ciklusa rasta. Ako se čini da je biljka orhideja zdrava i dobro ostavite je u saksiji.

2. Koji materijal za saksiju mi je potreban kada presađujem orhideju?

Važno je pronaći pravu vrstu materijala za saksiju za vašu orhideju. Većina orhideja ne raste u zemljištu, tako da je kombinacija ili kora jele, mahovina sfagnum, drveni ugalj i kokosova ljuska najbolja opcija za većinu orhideja.
Možete kupiti unapred upakovanu mešavinu za saksije koja je sigurna opklada za većinu epifitskih orhideja. Ako ste srećni da kombinujete sopstvenu upotrebu:

4 dela kore jele ili kokosove ljuske
1 deo srednjeg uglja
1 deo perlita
Ako je vaša orhideja kopnena, biće vam potrebna zemlja koja je mrvičasta i koja dobro zadržava vodu. Trebalo bi da ima visok sadržaj drvne materije i perlita. Ako imate problema, pitajte svoj lokalni baštenski centar ili rasadnik za određenu mešavinu koja odgovara vašoj orhideji.

3. Koju saksiju treba da koristim kada presađujem svoju orhideju?

Kada presađujete svoju orhideju, koristite saksiju koja je za jedan inč veća od saksije u kojoj se prvobitno nalazila. Biljci je potrebno malo više prostora, ali ne previše. Ne želite da koristite preveliki lonac jer će se biljka fokusirati na rast korena, a ne na cvetanje. Možete koristiti plastične, glinene, keramičke ili staklene posude i osigurati da ima drenažne rupe.

Ako imate orhideju Phalaenopsis, razmislite o upotrebi prozirne saksije. To je zato što ova orhideja može fotosintetizirati kroz svoje korene. Prozirna saksija omogućava sunčevoj svetlosti da dođe do korena. Ako je vaš lonac malo prevelik, možda ćete želeti da u lonac dodate polomljene komadiće terakote kako biste pomogli da se materijal za saksije efikasnije ocedi.

Kako presaditi orhideju

4. Kako pripremiti mešavinu za saksiju za biljku orhideja?

Da biste pripremili mešavinu za saksije, stavite je u posudu dvostruko veću od nove posude i prelijte je toplom vodom. Ostavite mešavinu u vrućoj vodi preko noći, to će omogućiti mešavini za saksije da upije vlagu. Posle 12 sati ocedite smesu koristeći cediljku za hranu ili krpu za sir.

5. Kako ukloniti biljku orhideje iz saksije

Nežno izvadite orhideju iz stare saksije i pažljivo olabavite svaki koren pojedinačno. Ako se borite da oslobodite korenje, koristite sterilizovane makaze ili nož da ih olabavite. Uverite se da je svaka oprema koju koristite čista jer su orhideje sklone bolestima. (Možete sterilisati svoje alate plamenom ili koristiti alkohol za trljanje krpe ili krpe.

6. Uklonite mrtve korene

Koristite čiste makaze i prste da očistite korenje. Uklonite sav stari materijal za saksiju i koristite makaze da odsečete trulo korenje. Uradite to pažljivo kako ne biste oštetili zdrave korene. Ako je koren mekan i mlohav, verovatno je mrtav, tako da je u redu da se ukloni. Nežno dražite zamršene korene prstima da biste ih razdvojili.

7. Pripremite novi lonac

Pošto su orhideje sklone bolestima, važno je osigurati da je nova saksija očišćena i sterilisana. Uradite to sa ključanjem vode.

8. Kako presaditi orhideju

Prilikom postavljanja orhideje u saksiju, stariji koren korena treba da ide prema dnu, a noviji prema stranama gde ima više prostora za širenje. Gornji deo mase korena treba da bude na istom nivou kao u prethodnom loncu. Većina korena treba da leži ispod površine, a novi izdanak iznad površine.

Sipajte mešavinu za saksije oko korena. Radite to malo po malo i uverite se da nema velikih vazdušnih džepova, ako delovi korena ostanu nepokriveni, neće dovoljno rasti. Nežno pritisnite mešavinu za saksije da ne oštetite korenje. Nastavite da dodajete mešavinu dok se ne izjednači sa vrhom lonca.