Da li ste ikada dobili buket iznenađenja prelepih cvetova i požurili da ga pokažete na Instagramu? Naravno da imate! To je prirodno.

Dobra vest je da ne morate da budete profesionalni fotograf da biste snimili napuknutu fotografiju, posebno kada je model fantastičan kao naše cveće!

Naši jednostavni saveti će učiniti da vaše fotografije izgledaju manje amaterski i pomoći će vam da prikupite te „lajkove“, bilo da koristite otmenu kameru ili svoj pouzdan iPhone.

Kako urediti cveće za fotografisanje

Pre nego što budete srećni, vredi odvojiti vreme da vaš buket bude što fotogeničniji.

Prvo, odrežite svoje stabljike na različite dužine. Sada ih rasporedite, stavljajući najvišu na poleđinu vaze. Na ovaj način, svi će se videti na snimcima ispred.

Ne zaboravite svoju pozadinu! Postavite svoj ekran na običan beli zid ili tablu da biste dobili sliku velikog uticaja koja će svu pažnju zadržati na cvetovima – a ne na vašoj neurednoj kuhinji!

Čak i ako zamagljujete pozadinu, razmislite da li će njene boje upotpuniti vaše cveće. Na primer, plavkaste pozadine će učiniti da narandžasto cveće iskoči jer su komplementarne boje (nasuprot jedna drugoj na krugu boja).

Pažljivo odaberite svoju vazu ako će se pojaviti na fotografiji. Staklene vaze su reflektirajuće, što može predstavljati problem ako koristite blic. Koristite vazu od mat gline ako je imate. Međutim, postavljanje cveća na ogledalo može dati neke originalne umetničke rezultate, tako da se ne plašite eksperimentisanja.

Najbolje osvetljenje za fotografisanje cveća

Svaki fotograf koji vredi svoje soli razume veliku važnost osvetljenja za savršen snimak.

Prirodno svetlo je ovde vaš najbolji prijatelj, pa postavite svoje cveće blizu velikog prozora i podesite balans bele kamere na „dnevno svetlo“. Ako sunce ulazi i ispire boje, pokušajte da ublažite svetlost tako što ćete navući mrežaste zavese ili premestiti svoje cveće na tamnije mesto sa manje odsjaja i senki.

„Zlatni sat“ je omiljeno doba dana fotografa. Pada neposredno posle izlaska sunca i neposredno pre zalaska sunca, kada svetlost toplo sija. Za najbolje rezultate pucajte u skladu sa tim.

Izbegavajte iskačuće ili unutrašnje bliceve ​​kamere – oni će vam uništiti ekspoziciju i učiniti da slika bude gruba. Ako vašem domu nedostaje odeljenje prirodnog svetla, pokušajte da koristite stolnu lampu ili spoljni blic da osvetlite svoje cveće.

Postavite svoj izvor svetlosti iznad i iza buketa za snimak najprofesionalnijeg izgleda koji zatamnjuje pozadinu dok osvetljava vaše cvetove.

Najbolji ugao za fotografisanje cveća

Šanse su da ste stajali direktno ispred svog buketa i pritiskali dugme. Jel tako? Nema ništa loše u tome, ali za neobičniju fotografiju koja će se izdvojiti na prepunom feedu društvenih medija, pokušajte da snimate iz manje očiglednog ugla.

Čučnite i pucajte nagore za oštriji izgled ili stanite na stolicu (bezbedno!) i uhvatite svu tu radosnu boju odozgo.

Koristite „pravilo trećine“, da vodite uravnoteženu kompoziciju. Da biste to uradili, uključite funkciju mrežne linije vaše kamere, koja deli vaš okvir na devet jednakih pravougaonika. Ako koristite iPhone, pomerite „mrežu“ na „uključeno“ u podešavanjima kamere. Za Android, izaberite linije mreže u podešavanjima kamere.

Postavite tražilo tako da vaš buket padne tamo gde se ukrštaju bilo koje horizontalne i vertikalne linije. Negativan prostor oko vašeg subjekta pomaže da ga učini prirodnom žarišnom tačkom i uravnoteži vašu fotografiju.

Najbolji objektiv za fotografisanje cveća

Najbolji objektiv za fotografisanje cveća mora biti makro sočivo – on uvećava svaki veličanstveni detalj izbliza.

Koristite sočivo od 60 mm ili postavku zuma od 60 mm za najoštriji fokus. Objektivi od 50 mm i 85 mm su dobre zamene, posebno kada se kombinuju sa širokim otvorom blende – razmislite o f/1.4 ili čak f/2.0 – da biste pustili više svetlosti u kameru.

Ako koristite iPhone, potražite ugrađenu makro funkciju ili koristite uobičajeno zumiranje. Dodirnite oblast slike na koju želite da se fokusirate, držite prst tamo i sačekajte dok se žuta poruka za zaključavanje ne pojavi na vrhu ekrana. Ovo će sprečiti kameru da se ponovo fokusira na drugo mesto.

Možete kupiti eksterna makro sočiva koja se pričvršćuju na vašu iPhone kameru, kao što je olloclip, ali ona nisu neophodna.

Kako zadržati kameru mirno kada snimate fotografije

Čak i najstabilnije ruke se bore da drže kameru potpuno mirno, što dovodi do zamućenih slika. Koristite stativ ako ga imate. Takođe vam oslobađaju ruke za fino podešavanje ekrana ili korišćenje spoljnog blica.

Ako nemate stativ, bilo koji stabilan oslonac (kutija ili stolica, na primer) će vam pomoći da vaše fotografije budu oštrije.

Pritiskom na dugme za okidanje kamera može da se potrese. Smanjite kretanje korišćenjem samookidača ili daljinskog upravljača.
Najbolji filteri za fotografije i aplikacije za uređivanje fotografija

Neki bi to mogli nazvati varanjem, ali može biti zabavno igrati se sa aplikacijama za uređivanje pre nego što otkrijete svoje fotografije na Instagramu.

Konzistentna estetika mreže je siguran način da privučete više pratilaca (ššš, to je tajna uticajnog!). Bilo da je vaš stil moderan i raspoložen ili lagan i letnji, postoji aplikacija koja će vam pomoći da se izrazite.