najboljih severnoamerickih autohtonih ruza

Sa stotinama različitih vrsta i hiljadama sorti, može biti teško odlučiti koju ružu da uzgajate kod kuće. Ako želite da posadite ruže koje koriste divljim životinjama i koje su dobro prilagođene vašem okruženju, pogledajte domaće ruže. Zaokružili smo deset najboljih autohtonih severnoameričkih ruža koje možete tražiti u divljini i uzgajati kod kuće.


Najbolje vrste autohtonih severnoameričkih ruža

Gde rastu domaće ruže u Severnoj Americi
10 najboljih vrsta autohtonih severnoameričkih ruža:
Često postavljana pitanja:

Gde rastu domaće ruže u Severnoj Americi

Možete pronaći barem jednu vrstu ruže koja je porijeklom iz praktično svakog područja Sjeverne Amerike! Međutim, nijedna vrsta nije autohtona u svim sredinama koje se nalaze širom ovog kontinenta.

Neke vrste ruža uspevaju na vlažnom tlu i šarenom suncu bogatih šuma, a druge preferiraju stenovito, suvo tlo pustinje. Trik za uspešno uzgajanje domaćih ruža je pronalaženje vrste koja je dobro prilagođena vašem okruženju.

Takođe je važno zapamtiti da ruže koje rastu u ‘divljini’ nisu nužno autohtone! Neautohtone ruže mogu se pojaviti u naizgled neobrađenim područjima zbog prošlih vrtova ili kretanja biljnog materijala od strane ptica, ljudi i drugih oblika života.
10 najboljih vrsta autohtonih severnoameričkih ruža:

Postoji mnogo više od deset vrsta ruža koje potiču iz Severne Amerike, ali mislimo da je sledećih deset odlično mesto za početak.

1. Arkanzas ruža u cvetu

Takođe poznata kao sunčana ruža ili patuljasta prerijska ruža, ruža iz Arkanzasa je ruža srednjeg do velikog grmlja. Ružičasti cvetovi su veličine od pola inča do jednog inča široke. Obično se pojavljuju u grozdovima od pet ili više, ali mogu se pojaviti i kao pojedinačni cvetovi.

Koreni mogu narasti preko deset stopa duboko, što ove ruže čini prilično čvrstim i otpornim na sušu. Međutim, ove biljke ne mogu tolerisati stajaću vodu ili vlažno zemljište. Mislim da su dobra opcija za ekološki uzgoj ruža .

Ruže iz Arkanzasa rastu u većem delu Sjedinjenih Država, od Masačusetsa do Teksasa do Novog Meksika do Montane.
Naučno ime: Rosa arkansana
Zone rasta: 4–8
Sezona cvetanja: od maja do avgusta
Boje: roze sa žutim prašnicima

2. Carolina Rose
Cveće Carolina Rose sa ružičastim i ljubičastim laticama

Ruža Karolina je jedna od najrasprostranjenijih autohtonih ruža u istočnoj Severnoj Americi. Nalazi se širom istočnih Sjedinjenih Država i Kanade, od guste obale do prerija Srednjeg zapada.

Kratki grmovi su srećni u različitim okruženjima, uključujući prerije, poremećene puteve i šumske čistine. Oni samo zahtevaju da je tlo dobro drenirano i da područje prima barem delimično sunce.

Bodljikave biljke u leto daju roze cvetove, a u jesen jarko crvene šipak. Cvetovi se obično pojavljuju na novom rastu, što razlikuje ovu vrstu od ruže Virdžinije sličnog izgleda.
Naučno ime: Rosa carolina
Zone rasta: 4–9
Sezona cvetanja: juna do avgusta
Boje: roze sa žutim prašnicima

3. Penjačka prerijska ruža
Penjačka prerijska ruža u cvetu naspram zelenog lišća

Uprkos svom imenu, prerijska ruža penjačica može da raste kao žbun ili kao ruža penjačica . Međutim, forma za penjanje je češća, a štapovi mogu doseći i do 12 stopa.

Oblik biljke zavisi od oblasti u kojoj raste. Biljke nalaze podršku u šumovitim predelima i često se penju na drveće ili više žbunje. Međutim, štapovi se savijaju na otvorenim površinama, ponovo se ukorenjuju u zemlji i održavaju kraći oblik.

Ova autohtona severnoamerička ruža preferira umereno vlažno zemljište i može se boriti i na vlažnom i na suvom tlu.
Naučno ime: Rosa setigera
Zone rasta: 5–8
Sezona cvetanja: juna do avgusta
Boje: roze sa žutim prašnicima

4. Pustinjska ruža
Cveće pustinjske ruže cveta

Pustinjska ruža opravdava svoje ime i raste samo u suvim, kamenitim predelima na jugozapadu Sjedinjenih Država i Meksika. Kao što možete očekivati, prilično je otporan na sušu, ali ne može tolerisati vlažno tlo.

Biljke rastu kao grmovi koji mogu dostići visinu do pet stopa. Veliki cvetovi mogu doseći do dva i po inča u prečniku i izgledati kao pojedinačni cvetovi.
Naučno ime: Rosa stellata
Zone rasta: 7–10
Sezona cvetanja: aprila do septembra
Boje: tamno roze ili svetlo ljubičaste

5. Nootka Rose u cvatu

Nootka ruža je porijeklom iz većeg dijela zapadnih Sjedinjenih Država i Kanade. Grm je visok od jednog do devet stopa i prikazuje tamno smeđe štapove i stabljike.

Ove autohtone severnoameričke ruže mogu se širiti po celom području preko rizoma i sisa, tako da je uobičajeno videti velike mrlje Nootka ruža . To takođe znači da bi trebalo da izbegavate sadnju ove ruže ako se nadate da ćete je zadržati na malom prostoru.

Iako ova domaća ruža može tolerisati puno sunce ili delimičnu senku, zahteva umerenu vlagu i nije tolerantna na sušu.
Naučno ime: Rosa nutkana
Zone rasta: 5–9
Sezona cvetanja: od maja do jula
Boje: roze

6. Svetlo ružičasto cveće Prairie Rose

Poznata i kao livadska ruža ili glatka ruža, prerijska ruža je porijeklom iz sjeveroistoka i srednjeg zapada Sjedinjenih Država. Ima manje trnja od mnogih drugih autohtonih ruža, što ga čini poželjnim dodatkom mnogim izvornim vrtovima.

Ove autohtone severnoameričke ruže rastu kao biljka sa niskim grmom ili lukom i lako formiraju male šikare preko sisaljki. Dok biljke obično ostaju ispod pet stopa, ružičasti cvetovi mogu dostići i do tri inča u prečniku.

Preferira zemljište koje je na suvoj strani i ne smeta mu kameniti uslovi.
Naučno ime: Rosa blanda
Zone rasta: 3–7
Sezona cvetanja: od maja do avgusta
Boje: roze ili bele

7. Močvarna ruža

Ruža je poreklom iz istočnih Sjedinjenih Država i delova Srednjeg zapada. Kao što možete očekivati, ova vrsta preferira vlažno zemljište i često raste u močvarama ili pored jezera, reka i potoka. Takođe preferira bogato zemljište sa visokim sadržajem organske materije.

To je žbunasta ruža koja često ima zakrivljene štapove i raste do visine od osam stopa. Cvetovi se obično pojavljuju kao pojedinačni cvetovi i poznati su po svom snažnom cvetnom mirisu.
Naučno ime: Rosa palustris
Zone rasta: 4–9
Sezona cvetanja: od maja do avgusta
Boje: roze

8. Bela prerijska ruža

Bela prerijska ruža je poreklom iz malog područja u južnom centralnom delu Sjedinjenih Država. Možete ga naći u prerijama i na rubovima šuma u ​​severnom Teksasu, Oklahomi, Arkanzasu i Kanzasu.

To je ruža niskog rasta koja obično ostaje ispod dva metra visoka, a može se čak pojaviti i kao pokrivač.

Ove domaće severnoameričke ruže cvetaju mnogo ranije od drugih domaćih ruža. Počinje da proizvodi cveće u rano proleće i obično cveta početkom leta.
Naučno ime: Bela, crvena ili roze
Zone rasta: 7
Sezona cvetanja: marta do juna
Boje: bele, crvene ili roze

9. Voods’ Rose

Ova ruža je srednje visok grm koji može narasti do deset stopa. Stabljike su često prekrivene bodljikama i imaju upadljiv par bodljikava tačno ispod svojih listova.

Biljke proizvode rizome koji mogu pomoći u stabilizaciji obala potoka i padina, sprečavajući eroziju. Takođe formiraju cvetove na vrhovima svojih stabljika. Ovi cvetovi se često pojavljuju u malim grozdovima, ali se mogu pojaviti i kao pojedinačni cvetovi.
Naučno ime: Ružičasta ili bela
Zone rasta: 3–8
Sezona cvetanja: od maja do jula
Boje: roze ili bele
10. Virdžinija Rouz
Virginia Rose

Ruža Virdžinije je najčešća autohtona ruža u istočnim Sjedinjenim Državama, raste od Mejna do Džordžije. Možete ga naći u pjegavim šumama, poremećenim područjima i otvorenim prerijama.

Ove domaće severnoameričke ruže su visoke od četiri do deset stopa i mogu da formiraju guste šikare. Cvetovi su oko dva inča u prečniku i rastu iz starog drveta. Najčešće su ružičaste, ali se mogu pojaviti iu nijansama žute i ljubičaste.

Ruža iz Virdžinije takođe proizvodi jarko crvene šipke u jesen koji služe kao izvor hrane i za divlje životinje i za ljude.
Naučno ime: Rosa virginiana
Zone rasta: 3–8
Sezona cvetanja: juna do avgusta
Boje: roze, žute ili ljubičaste
Često postavljana pitanja:
Da li domaće ruže koriste divljim životinjama?

Da! Domaće ruže su izvor hrane za životinje uključujući jelene, dabrove, pčele, leptire i ptice pevačice. Biljke takođe služe kao biljke domaćini za gusenice leptira i moljaca, kao što su leptir sfinga, moljac polifemus i moljac.
Koje su ruže porijeklom iz istočnih Sjedinjenih Država?

Više vrsta ruža je porijeklom iz istočne SAD. Ruža Virdžinije je najčešća autohtona ruža u ovoj oblasti, ali u ovom regionu možete pronaći i ružu Karolina, močvarnu ružu i ružu Arkanzasa.
Koje su ruže invazivne u Severnoj Americi?

Neke ruže koje su izbegle kultivaciju i postale invazivne uključuju plažnu ružu ( Rosa rugosa ) i ružu multiflora ( Rosa multiflora ). Ove vrste su porijeklom iz Azije, ali su se proširile širom Sjeverne Amerike. Poznato je da guše autohtonu vegetaciju i preuzimaju područja.
Gde mogu da kupim domaće ruže?

Domaće ruže možete pronaći u baštenskim centrima i rasadnicima koji su specijalizovani za domaće biljke. Možda ćete takođe moći da naručite domaće biljke ruža na mreži.
Domorodne severnoameričke ruže – zamotavanje

Bez obzira da li živite u jugozapadnoj pustinji, jugoistočnoj šumi ili preriji srednjeg zapada, možete pronaći autohtonu ružu koja uspeva u vašem području. Domaće ruže su pogodne da uspevaju u svom okruženju uz malo pažnje. Ne samo da su ove ruže lake za njegu, već mogu pružiti koristi i domaćim divljim životinjama.