Latice sa svrhom prica iza simbolike persuna

Dugo najavljivan kao znak da je zima konačno gotova, peršun ( Primula vulgaris) krasi vlažne, senovite predele prolećne bašte. Ove male trajnice cvetaju kremasto žutim, belim ili ružičastim cvetovima, dok sorte dolaze u duginim nijansama. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta peršuna, njihovoj istoriji i poreklu, plus saznati o njihovom kulturnom značaju širom sveta danas.


Peršun je jedno od prvih cveća koje cveta u proleće, što mu daje značenje kao simbol mladosti i obnove. Za Viktorijance, poklon peršuna označavao je mladu ljubav. Na jeziku cveća, poklon peršuna kaže „Ne mogu da živim bez tebe“. Cveće se pojavljuje u nordijskoj mitologiji kao simbol Freje, boginje ljubavi.

Istorija i poreklo cvetova peršuna
Švedski botaničar Carl Linnaeus prvi je opisao Primulu kao rod 1753. godine, ali je cveće cenjeno vekovima. Jedan od najranijih pisanih zapisa o biljkama je uključen u Herbal General Historie of Plantes , objavljenu 1597. Cveće je dugo bilo cenjeno u svojoj rodnoj Evropi zbog svoje kulinarske i medicinske upotrebe, kao i zbog svog šarenog, mirisnog cvetanja.

Etimološko značenje
Priumula dolazi od latinskog za primus , ili prvi. Ovo se odnosi na rani period cvetanja cveta. Vulgaris je latinski za običan, što se odnosi na široka područja uzgoja peršuna.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova peršuna

Peršun ima mnogo veza sa mitom i folklorom u različitim kulturama. Drevni Kelti su verovali da su velike mrlje cvetnih peršuna kapije u vilinsko carstvo. Verovalo se da cveće nudi zaštitu i sigurnost. Postavljanje peršuna na kućni prag podstaklo bi vile da blagoslove kuću i njene stanovnike.

Prvog maja nizom peršuna ukrašavali su vrata i pragove. Verovalo se da vile ne mogu da pređu preko ili ispod cveća. Prilikom muže krava, smatralo se da peršun koji se trlja po vimenu povećava proizvodnju i štiti puter od krađe od strane malih ljudi.

U nordijskoj mitologiji, peršun je povezan sa boginjom ljubavi, Frejom. Kaže se da bledožuta boja cveća označava Frejino zlatno držanje.

Nordijska mitologija
U Engleskoj, 19. april je poznat kao „Dan jaglaca“ u čast premijera Bendžamina Dizraelija, koji je voleo cveće. Svake godine posetioci Vestminsterske opatije polažu peršun na njegovu statuu. Primule su okrugli cvet u Devonu, gde obilno rastu.

Primule takođe zauzimaju istaknuto mesto u engleskoj književnosti. Šekspir je u Snu letnje noći pisao o mladim ljubavnicima koji se kradu da bi se sreli „na krevetima od peršuna“ . U Hamletu, bard je opisao put u propast kao „put peršuna do zabavljanja“. Pesma Džona Dona Peršun povezuje cvetove sa prirodom ženstvenosti, a Semjuel Tejlor Kolridž je pisao o cveću u To a Primrose .

Japanski umetnik Kubo Šuman slikao je peršun i perunike početkom 19. veka. Pol Sezan je naslikao Mrtvu prirodu sa jabukama i lonac peršuna krajem 1800-ih.

Pogodne prilike za poklone za cveće peršuna

Svojim slatkim, svežim mirisom i duginim nijansama, peršun uveseljava svaki buket ili cvetni aranžman. Savršen su izbor za rođendan, novu bebu , čestitke, cveće ili ozdravljenje, ili bilo koju priliku kada želite da nekome ulepšate dan.

Sa svojom vezom sa mladom ljubavlju i porukom „Ne mogu da živim bez tebe“, peršun je takođe dobar izbor za romantičnu priliku, pa čak i za venčanje ili godišnjicu.

Česta pitanja o cvetu peršuna :
Šta simbolizuje peršun?
Na viktorijanskom jeziku cveća, asocijacija peršuna na mladost i mladu ljubav znači „Ne mogu da živim bez tebe“. U svim kulturama, peršun označava proleće, zaštitu, sigurnost i ljubav.

Koliko dugo traju cvetovi peršuna?
Kada se uzgajaju u idealnim uslovima – senovitim, vlažnim i hladnim – peršun može da cveta nekoliko meseci, počevši od kasnog proleća. Više vole temperature između 50 i 60 stepeni da cvetaju, tako da im držanje na hladnom može pomoći da duže cvetaju.

Da li se peršun vraća svake godine?
Peršun su višegodišnje biljke, pa se vraćaju svake godine. Pod pravim uslovima, oni će se samozasijati i naturalizovati u bašti.

Da li je peršun otrovan za ljude?
Peršun nije otrovan za ljude; u stvari, one su jestive i mogu se jesti sirove ili kuvane. Međutim, cvetovi i biljke peršuna su toksični za pse, mačke i konje, pa ih držite podalje od kućnih ljubimaca.

Koje su najčešće boje cvetova peršuna?
Vrsta Primula vulgaris cveta kremasto žutim cvetovima, iako neke cvetaju manje uobičajenim belim ili ružičastim cvetovima. Mnoge sorte peršuna cvetaju u punom spektru nijansi, od tamnoplave i ljubičaste do narandžaste, ružičaste, bele i žutih nijansi.

Upakovati
Dugo voljen kao vesnik proleća, peršun donosi dugu boju i miris u baštu. Ove popularne ukrasne biljke imaju brojne kulinarske i medicinske upotrebe, a takođe su istaknute u folkloru. Od zaštite od vila do predstave nordijske boginje Freje, ovo ljupko cveće ima bogato značenje. Na jeziku cveća, prolećni peršun simbolizuje mladost i mladu ljubav i savršen je način da se kaže: „Ne mogu da živim bez tebe.