Ultimativni vodic za mali celandin Ficaria verna

Značenje cveta malog celandina, simbolika, popularne vrste i saveti za uzgoj
Mali celandin može biti atraktivna biljka za pokrivanje tla sa svojom istorijom i značenjem, ali se takođe smatra invazivnim problemom u mnogim oblastima. Poznata je i kao ljupčić smokve zbog atraktivnih zelenih listova. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveća malog celandina, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima, plus osnovne savete za uzgoj i negu malog celandina kod kuće.


Značenje i simbolika malog celandina
Mali celandin dugo je imao simbolično značenje povratka sunčeve moći u proleće u evropskim kulturama. Takođe je zaslužio značenje lekovitog bilja tokom srednjovekovnog perioda i postao je simbol dobrih stvari koje će doći tokom viktorijanske ere.

O cveću malog celandina

Porodica, rod i taksonomija
Manji celandin se bolje naziva Ficaria verna, iako je ranije bio poznat kao Ranunculus ficaria. Rod Ficaria je mali i uglavnom uključuje sorte malog celandina. To je deo veće porodice Ranunculaceae, koja je puna pravih ljutića i drugog popularnog cveća kao što je Clematis.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Mali celandin je prepoznatljiva i atraktivna biljka sa gustim srcolikim lišćem koje formira svetlo zelenu prostirku preko zemlje. Takođe ima jarko žute cvetove koji su slični puteru sa malo više odvojenih latica. Cveće nema poseban miris.

Iz kojih regiona potiče cveće malog celandina?
Ova biljka je prvenstveno porijeklom iz Evrope, zajedno sa populacijama rasprostranjenim kroz Aziju i sjevernu Afriku. Zahvaljujući uvođenju kao ukrasne biljke, takođe se nalazi u divljini u većem delu Severne Amerike.

Kada u sezoni cveta mali celandin?
Kao i mnoge druge ljutike, mali celandin prvenstveno cveta u rano proleće od marta do maja. To je efemerno rano proleće koje se često pojavljuje samo nekoliko dana do nekoliko nedelja odjednom. Kada cveće završi svoj životni ciklus i seme se oslobodi iz mahuna, lišće ima tendenciju da odumire i ponovo nestane. Ovo olakšava planiranje vremenskih zasada za mešoviti krevet gde letnje cveće dolazi posle malog celandina.

Istorija i poreklo malog celandina
Manje biljke celandina su se nalazile u njihovom izvornom rasponu vekovima, ali se sredinom 1800-ih proširilo i na Severnu Ameriku. Većina istoričara botanike veruje da je namerno uvedena kao ukrasna baštenska biljka, a zatim se brzo proširila u divljinu.

Etimološko značenje
Ime Ficaria verna potiče od latinskog deminutiva za smokve. Mali celandin je izabran za njegovo ime zbog cvetova koji podsećaju na cvetove velikog celandina. Verna je referenca na njenu naviku da raste i cveta rano u proleće, a ne tokom ostatka leta i jeseni.

Popularne vrste, vrste i sorte

Srećom, najatraktivnije sorte sa bronzanim listovima i dvostrukim cvetovima su takođe manje invazivne jer se sporije šire i postavljaju manje semena. Collarette je popularan zbog svojih dvostrukih cvetova, dok lososova bela ima svetlo bele cvetove otvorenog oblika. Sorta Brambling se uzgaja zbog svog neobičnog lišća u obliku bronzane potkovice umesto cvetova, koji su mali i zeleni. Najčešći kultivari koji se danas uzgajaju uključuju:

Alba Group (krem do belog cveća)
Brambling (žuto cveće)
Brazen Hussi (jarko žuto cveće)
Collarette (zlatno žuti dupli cvetovi)
Coppernob (jarko narandžasta, pojedinačni cvetovi)
Dvostruka bronza (poludvostruko bogato žuto cveće)
Dvostruko blato (krem latice)
Flore Pleno Group (duplo žuto cveće)
Zelena latica (mali dupli cvetovi zelenkasto-žutih nijansi)
Ken Aslet Double (potpuno bela, kremasta i tamno ljubičasta poleđina prema laticama)
Bela lososa (krem, ljubičasto-plava na poleđini)

Upotreba i prednosti cveća malog celandina
Mali celandin je zanimljiva biljka jer je veoma toksičan i iritantan za ljude i životinje. Rutinski se uklanja sa pašnjaka kako bi se stoka sprečila da razvije bolne plikove na ustima. Iz tog razloga se moraju nositi rukavice kada ga skidate ili rukujete, i ne treba ga saditi oko kućnih ljubimaca ili dece.

Međutim, kada se osuši i u prahu ili temeljno kuva, može se bezbedno konzumirati u malim količinama. Ne preporučuje se za upotrebu od strane bilo koga ko ima probleme sa jetrom ili bubrezima. Ovo je dovelo do duge istorije upotrebe u evropskoj biljnoj medicini.

Cveće je takođe privlačno i pčelama i leptirima.

Značenje i simbolika cveta malog celandina

Uobičajeni mali celandin?
Zbog svog ranog rasta i sunčano žutih cvetova, mali celandin predstavlja nadu i radost koja dolazi u budućnost.

Gde rodno raste manji celandin?
Od manjeg celandina poreklom je iz većeg dela Evrope, severne Afrike i većeg dela Azije, ali je sada naturalizovan u mnogim zemljama.