Kako složiti bukete tulipana

Dostavljanje lala u vaš dom je prava poslastica! Ovi divni cvetovi mogu zaista oživeti vaš prostor. Ali aranžiranje lala podrazumeva više od pukog spuštanja buketa direktno u vazu. Evo nekoliko saveta o tome kako da aranžirate lale u vazi da biste maksimizirali njihovu lepotu.

Zabavne činjenice o lalama

Možda već znate za simboliku lala kao preporoda i nepopustljivosti, savršene ljubavi, ali da li ste znali:

Tulipani su deo porodice ljiljana
Postoji više od 150 vrsta lala sa preko 3.000 sorti
Iako su lale porijeklom iz centralne Azije, prvi put su postale popularne u današnjoj Turskoj oko 1000. godine prije nego što su izazvale maniju lala u Holandiji 1636.
Cvetni pupoljci tulipana su skoro savršeno simetrični
Tulipani dolaze u skoro svim bojama
Ako isečete lale, oni mogu porasti dodatnih 2-3 inča u vazi
Ovo cveće cveta manje od nedelju dana svakog proleća
Latice lala su jestive

Kratka istorija gajenja lala širom sveta

Lale su nastale na jednom od najnepristupačnijih mesta na Zemlji, udaljenim dolinama planine Tjan Šan, gde se Kina i Tibet susreću sa granicama Avganistana, Tadžikistana, Kirgistana, Kazahstana i Rusije. Pre svega crvene divlje lale razgovarale su sa domorodačkim plemenima koja naseljavaju region. Ova turska plemena su verovatno prodala prve lukovice ili semena u Persiju, gde su lale uzgajane u Isfahanu i Bagdadu do 1050. godine nove ere.

Osmanski Turci su tada verovatno proširili uzgoj lala na zapad do Konstantinopolja, gde su evropski ambasadori verovatno pokupili i otpremili lale. Lale su cvetale u Nemačkoj do 1559. godine, a relativna lakoća sa kojom su lale mogle da se hibridizuju dovela je do toga da se njihova popularnost proširila širom Evrope.
Kako raspakovati i pripremiti buket lala

Vaš buket lala je isporučen – šta sada?

Prvo unesite kutiju unutra što je pre moguće. Tulipani imaju tendenciju da dehidriraju, pa im je potrebna hitna pažnja. Ne brinite da se vozač dostave neće truditi da kuca – MojaCvecara će vam poslati e-poruku čim budu isporučeni!

Čim ih izvadite iz kutije, oštrim makazama isecite svaku stabljiku pod uglom od 45° i stavite je u vodu oko sat vremena da se rehidrira pre nego što složite buket.
PS: Možda se pitate: Koliko dugo traju lale? Ako se pravilno brinete o njima, rezani tulipani mogu trajati do 10 dana.
Kako aranžirati lale

Kada rehidrirate svoje tulipane, odrežite ili ogulite sve višak listova koji bi pasti ispod vodene linije. Lišće može kontaminirati vodu i ubiti lale, tako da ne želite da preskočite ovaj korak.
Posebna napomena: Visoke, mršave vaze najbolje prikazuju cvetne aranžmane tulipana jer pomažu da se cvet drži uspravno i sprečava prekomerno opuštanje.

Napravite aranžman koji će izgledati punije postavljanjem svake stabljike u naizmeničnu šemu oko čiste vaze napunjene svežom vodom.
Popunite rupe dok idete, ali znajte da bukovi lala stižu u obliku pupoljaka, tako da ostavite dovoljno prostora između svakog cveta da svi procvetaju.
Pošto stabljike lala nastavljaju da rastu nakon sečenja, obavezno ih podrezujte svakih nekoliko dana kako biste sprečili da postanu previsoke i da klonu.
Sorte tulipana

Sa više od 3.000 sorti, tu je lala za svaki ukus. Evo nekih od najpopularnijih sorti lala za cvetne aranžmane.
Papagaj tulipani

Podsećajući na krila njihovog imenjaka, papagajski lale imaju jake rese i nazubljene cvetove. Veliki, puni cvetovi se često prikazuju na evropskim cvetnim slikama. Većina lala papagaja su mutacije iz Triumfa i pojedinačnih kasnih lala.
Greigii Tulipani

Ljubičasti prugasti ili ljubičasti pegavi Greigii tulipani izgledaju zapanjujuće i pre i posle cvetanja jer se cvetovi u obliku pehara otvaraju dovoljno široko da otkriju unutrašnje boje. Ova sorta lala je veoma omiljena u Evropi jer stvara živopisne kompaktne dizajne.
Dvostruki tulipani

Dvostruki tulipani, koji se ponekad nazivaju i lale božura, imaju više slojeva latica, zbog čega više podsećaju na božure nego na lale. Kao rezano cveće, dupli tulipani često traju duže od drugih sorti tulipana.
Darvin hibridni lale

Među najboljim višegodišnjim sortama, Darvin hibridni tulipani obično se dobro ponašaju nekoliko godina u bašti. Kada se seku, ovi tulipani imaju jake stabljike i dugotrajno cveće u raznim sjajnim bojama.
Triumph Tulipani

Najveća grupa lala sa najširim spektrom boja je sorta Triumph. Ove lepotice dobro rastu u kontejnerima sve dok su zaštićene od smrzavanja. Obično rastu 10-16 inča u visinu.
Vrsta Tulipani

Pogodne za baštinu baštine, vrste lala spadaju među najstarije sorte lukovica tulipana i svojom malom veličinom podsećaju na originalne tulipane u odnosu na velike, upadljive hibride. Ove trajnice će se vraćati svake godine sve dok imaju dovoljno drenaže.
Viridiflora Tulips

Viridiflora tulipani imaju zeleno cveće, često u kombinaciji sa komplementarnom bojom. Ove sorte koje dugo cvetaju su smatra novinom sa prefinjenom lepotom.
Fosteriana Tulipani

Češći u Evropi nego u Sjedinjenim Državama, Fosteriana tulipani imaju izuzetno velike, dugačke cvetove u živim bojama. Oni su među najboljim lalama za višegodišnje i rano cvetaju sa narcisima.
Tulipani sa resama

Poznate i kao „Crispa“ tulipani, latice cveća sa resama imaju ivice sa fino isečenim resama. Oni su relativno kasno cvetali u poređenju sa drugim sortama lala.
Pojedinačni rani lale

Kao što ime govori, pojedinačni rani lali cvetaju ranije u proleće od većine drugih sorti tulipana. Hladnije vreme im takođe omogućava da cvetaju duže.
Pojedinačni kasni tulipani

Kasni tulipani sa jednim cvetom su čvrsti i imaju velike, glatke putire na dugim stabljikama, što ih čini odličnim za rezanje.
„Francuski“ pojedinačni kasni tulipani

Francuska sorta pojedinačnih kasnih lala ima tendenciju da raste i ima različite cvetove duguljastog oblika. Oni su dugotrajni sa visokim stabljikama, što ih čini idealnim za aranžmane.

Nudeći prepoznatljiv profil u obliku pehara, lale sa cvetovima ljiljana su elegantni, graciozni cvetovi sa šiljastim, refleksnim laticama. Ovi dugotrajni tulipani su odlični za bukete.

Dugovečne trajnice, lale Kaufmanniana cvetaju rano i širom se otvaraju poput lokvanja. Neke sorte imaju prugasto ili šareno lišće.
Naručite prelep aranžman od lala danas

Sada kada uživate u sopstvenom aranžmanu od lala, širite radost i pošaljite prelepe aranžmane svojoj porodici i prijateljima!