Studije pokazuju da cveće pomaže pacijentima da se oporave!

Slanje cveća svima za koje znate da je bolestan ili tužan mogao bi biti najbolji poklon, ali slanje cveća je zapravo korisnije nego što mislite. Možda će vas iznenaditi, ali cveće ima više od samog izgleda i mirisa – ono može imati zaista pozitivne efekte i na vaše zdravlje.


Pre nekoliko godina, Američko društvo za nauku o hortikulturi izvelo je studiju da li biljke imaju bilo kakav uticaj na pacijente, a rezultati su bili izvanredni. Grupa pacijenata je podeljena u sobe sa biljkama i cvećem, a druga polovina bez biljaka i cveća. Pacijenti koji su imali biljke u svojoj sobi imali su bolje rezultate od onih koji nisu imali biljke.

Prema studiji, onima koji su bili izloženi cveću i biljkama bilo je potrebno manje lekova protiv bolova, imali su niži krvni pritisak i otkucaje srca, bili su manje anksiozni i umorni i generalno su bili u pozitivnijem psihološkom stanju od pacijenata u sobama bez biljaka. Rezultati ovog istraživanja zapravo pokazuju da pacijentima koji se oporavljaju treba ponuditi cveće.

Cveće i biljke u kući

Kažu da je dom tamo gde je srce i trebalo bi da se osećate dobro kao kod kuće. Poput pacijenata u nedavnim studijama, soba sa biljkama ili cvećem pomaže opštem blagostanju, pa zašto ne biste dodali cveće u svoj dom?

Držite cveće u spavaćoj sobi, poput gerbera. Gerberi emituju kiseonik i apsorbuju toksine i ugljen-monoksid noću umesto tokom dana kao većina cveća, a neki kažu da bolje spavaju.

Neophodno je imati cveće na stolu u trpezariji. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji imaju cveće na stolovima dok jedu bolje raspoloženi – sve dok se ne bavite politikom!

Biljke i cveće u kancelariji

Čini se da ste u nevolji i ne možete da se fokusirate na posao? Zašto ne biste dodali cveće i biljke svom radnom prostoru! Biljke smeštene u prostoriji pomažu da podmladimo kiseonik u prostoriji, pomažući nam da razmišljamo jasnije i zadržimo fokus na zadatku koji je pri ruci. Gledanje zelenih biljaka takođe pomaže u kreativnosti, kao što su dokazi pokazali studija slučaja Šibate i Suzukija.

Cveće postavljeno u kancelariji ne samo da vizuelno pomaže u našem raspoloženju, već može pomoći i miris cveća. Čini se da mirisi cvetnih mirisa nas podižu u dobro raspoloženje i čine da se osećamo manje anksiozno. Cvetni mirisi mogu pomoći da se oslobodite tokom ispita ili pre bilo koje veće prezentacije koju imate pred grupom ljudi. Pa kako kažu, stani i pomiriši ruže!

Cvetne boje takođe mogu pripisati našem blagostanju i mentalnom stanju. Cveće koje je manje zasićeno i svetlije je generalno opuštajuće, dok će smele zasićene boje pomoći da vam date energiju. Boje koje se nalaze jedna pored druge na krugu boja će biti smirujuće od onih suprotnih na krugu boja.

Razmislite o značenju boja za određeno cveće, poput crvenih ruža, što znači ljubav ili romansu. nemojte se plašiti da istražite.

Dakle, u zaključku, uvek je najbolje biti okružen cvećem i biljkama jer je to odličan način da ostanete u odličnom stanju uma i zašto ne biste bili okruženi lepotom?