Kada kupujete ruže, velike su šanse da tražite najbolji buket na raspolaganju. Želite nešto što izgleda sveže i živopisno. Ipak, kako to postići ako je vaše cveće stalno u tranzitu?

Jedan od najboljih načina je korišćenje spoljašnjih latica kao tampon za zaštitu vašeg cveta. Kada vaš aranžman stigne, možete pratiti odgovarajuću proceduru da uklonite svoje spoljne latice i otkrijete sveže ispod. Nastavite da čitate da biste saznali više o tome zašto je oštećenje spoljašnjih latica normalno i kako to možete iskoristiti u svoju korist!

Spoljašnje latice 101

U početku, spoljašnje latice mogu učiniti da cvet izgleda grubo i oštećeno, ali saznanje da su ove latice namenjene da se odvoje čini razliku. Cvećari shvataju da nijedan cvet neće proći kroz tranzit bez nekoliko izbočina i modrica. Bolje je ostaviti spoljne latice na cvetu da se ništa ne pokvari.

Dakle, kada ćete videti spoljne latice, a kada ne? Spoljašnje latice su neophodne samo za aranžmane koji se mogu udariti okolo. Ako dobijate ručno isporučen aranžman za izlaganje, oni verovatno nisu potrebni. Kada odete da pokupite cveće (u odnosu na isporuku) od svog cvećara, oni često znaju da bi možda bilo najbolje da ostavite cveće jer kupci moraju sami da ga donesu kući.

Dakle, kako tačno funkcioniše uklanjanje spoljašnjih latica?

Nikad sami niste uklanjali latice? Ne boj se! To je prilično samo po sebi razumljivo i apsolutno to možete učiniti sami. Ne dozvolite da vas neiskustvo uplaši od procesa. Praćenje ovih koraka može osigurati da vaše ruže budu prelepe svaki put.

Korak 1: Identifikujte zaštitne latice

Vaš prvi korak je da odlučite koje latice treba da idu. Ne želite da poludite i počnete da rastavljate svoj cvet. Vaš cilj je da identifikujete koje latice štite vaš cvet od štete. Zaštitne latice su one koje verovatno izgledaju najgore – mogu izgledati uvele, ružne i umiru. Ipak, ne brinite! To nije odraz celog cveta. To je samo zato što je malo nabačeno zbog tranzita.

Korak 2: Nežno ogulite laticu

Naglasak na nežno! Stavite kažiprst na unutrašnju stranu latice i povucite prema dole prema stabljici. Želite da radite ovo polako i nežno. NEMOJTE čupati laticu jer to može oštetiti cvet. Odlepite samo zaštitnu laticu.

Korak 3: Odbacite zaštitne latice

Kada ponovite postupak za sve zaštitne latice, slobodno ih odložite kako želite. Zaštitne latice se mogu koristiti u potpuriju ili drugim zanatima ako želite!

Korak 4: Zamazite preostale latice

Iako se ovaj korak završava opciono, može biti odličan način da vaše ruže izgledaju punije. Nežno povucite svaku laticu kako biste joj dali puniji izgled i podstakli ih da se napuhnu ka spolja. Želite da budete nežni sa samo malo pritiska. Previše nanošenja može izvući laticu ili dovesti do uvenuća, zato budite oprezni!

Korak 5: Pratite osnovne savete za negu ruža

Jednom kada se vaše ruže napuhnu i lepo izgledaju, želite da se uverite da se o njima pravilno brine. Obavezno obrežite stabljike i lišće, očistite vazu i napunite je hladnom vodom koju menjate svaki drugi dan, a ruže držite dalje od direktne sunčeve svetlosti. Za više informacija o nezi ruža, pročitajte Najbolje savete za kupovinu i negu ruža.

Poslednje misli

Ruže su najpopularniji cvet na raspolaganju. Kada kupujete ruže, to je zato što želite da imate prelep buket u vašem domu. Želite da budete sigurni da svaki cvet izgleda vrhunskog kvaliteta, ali ponekad može biti teško da to osigurate kada ga transportujete. Srećom, vaš cvećar vam stoji na leđima i zna da će držanje zaštitnih latica na mestu garantovati da vaše ruže pregledaju tranzit. Kada dođete kući, identifikujte svoje zaštitne latice, nežno ih ogulite, odbacite njihovu kreativnost i razmutite preostale latice. Imaćete savršen buket za kratko vreme!

Takođe sam napravio brzi video koji vam pokazuje kako da upravljate svojim ružama. Uživati!