neverovatnih upotreba i prednosti hortenzija

Hortenzije su širom sveta poznate po svom fantastičnom cveću, a takođe imaju mnoge estetske i medicinske upotrebe i korisna svojstva. U ovom članku ćemo proći kroz 15 neverovatnih upotreba i prednosti hortenzija.


Neverovatna upotreba i prednosti hortenzija
Pregled sadržaja:

15 neverovatnih upotreba i prednosti hortenzija
Upotreba i prednosti hortenzija – poslednja reč

15 neverovatnih upotreba i prednosti hortenzija
1. Hortenzije mogu odgovarati većini vrtova

Jedna od sjajnih stvari u uzgoju hortenzija je to što postoji mnogo sorti koje možete izabrati. Rod Hortenzija sadrži više od 75 vrsta, tako da definitivno postoji jedna koja će odgovarati svakoj bašti. Većina vrsta hortenzija koje se koriste u baštama potiče od sedam najpopularnijih vrsta i njihovih sorti.

Velikolisne hortenzije ( Hidrangea macrophilla ) su najčešće vrste koje se uzgajaju u baštama širom sveta. Ove biljke su takođe poznate kao francuske hortenzije i proizvode velike zaobljene cvetne glave od ružičaste do ljubičaste. Oni su listopadni višegodišnji grmovi koji mogu narasti do 8 stopa.

Planinske hortenzije ( Hidrangea serrata ) su manja sorta koja je dobro prilagođena baštama sa ograničenim prostorom. Oni rastu između 2 i 4 stope u visinu i širinu. Dobra su sorta za uzgoj u kontejnerima. Bez obzira na prostor koji imate, postoji hortenzija koja je savršena za vas.
2. Hortenzije su odlične ukrasne biljke
Hortenzije su odlične ukrasne biljke

Većina hortenzija su listopadni grmovi koji mogu narasti između 3 i 8 stopa. To ih čini odličnim kao ukrasni centar za svaku baštu. Dodajte spektakularnu boju velikim cvetnim glavama i one zaista mogu poboljšati strukturu vaše bašte.

Iako mnoge hortenzije rastu kao veliki grmovi, druge rastu kao penjačice ili mala stabla. Hortenzije penjačice ( Hidrangea petiolaris ili Hidrangea anomala ) su savršene za podizanje rešetki ili zidova. U međuvremenu, hortenzije hrastovih listova ( Hidrangea kuercifolia ) rastu kao mala uspravna stabla – dostižu i do 12 stopa visine.

Ovo cveće takođe čini odlične ukrasne biljke zbog svojih upadljivih cvetnih glava i raspona boja. Većina sorti proizvodi zaobljene grozdove belih, ružičastih, ljubičastih ili čak plavih cvetova . Neke sorte, kao što su hortenzije hrastovih listova ili hortenzije sa metlicom ( Hidrangea paniculata ), imaju konusne cvetne klasove, a ne grozdove nalik snežnoj kugli.
3. Hortenzije se prilično lako uzgajaju

Uprkos njihovom lepom izgledu i impresivnoj veličini, mnoge hortenzije zapravo nije teško uzgajati. Većina može da podnese kombinaciju sunca i delimične senke. Mogu da uspevaju na raznim zemljištima sve dok se održavaju relativno vlažnim, posebno tokom vrućih leta.

Hortenzije mogu da podnesu i kisela i alkalna tla i imaju posebnu sposobnost da menjaju svoju boju na osnovu pH nivoa zemljišta. Biljke koje rastu na kiselijim zemljištima imaju tendenciju da daju plavo ili ljubičasto cveće . Biljke koje se uzgajaju na alkalnim zemljištima obično imaju ružičaste ili crvenkaste cvetove.

Hortenzije nisu teške hranilice i obično im je potrebno đubrenje samo dva puta tokom svake sezone rasta. Većina hortenzija dobro raste u USDA zonama 3 do 9 .
4. Hortenzije prave fantastično rezano cveće
Hortenzije prave fantastično rezano cveće

Spektakularne zaobljene cvetne glave hortenzija čine odlično rezano cveće . Većina sorti cveta negde između ranog proleća i kasne jeseni, što ih čini idealnim za letnji prikaz u vazi. Hortenzije dolaze u raznim bojama, kao što su bela, roze, ljubičasta, crvena, zelena, pa čak i plava.

Neke sorte takođe proizvode divne suptilne mirise, dodajući dodatni sloj vašem rezanom cveću. Iako stabljike mogu trajati samo nekoliko dana, mogu se oživeti. Zdrav grm će takođe proizvesti ogromnu količinu cveća, tako da možete da držite svoju vazu ispunjenu nedeljama.
5. Cveće hortenzije se može sušiti

Osim što su sjajno rezano cveće, cvetovi hortenzije se takođe mogu osušiti da bi se sačuvala njihova lepota. Cveću hortenzije treba nekoliko nedelja da se osuši i onda može trajati godinu dana ili više. Ovo je odličan način za kreiranje stalnog prikaza.

Hortenzije najbolje rade kada se seku i suše u kasno leto ili jesen. Uzmite reznice stabljike koje su dugačke najmanje 12 do 18 inča i odrežite listove. Stavite reznice u vazu sa vodom tako da tečnost pokriva oko polovine stabljike.

Ostavite reznice u vazi dve ili tri nedelje dok sva voda ne ispari. Vaše osušeno cveće je tada spremno za izlaganje.
6. Hortenzije su biljke koje ne zahtevaju nisko održavanje
Hortenzije su biljke koje zahtevaju malo održavanja

Ne samo da su hortenzije zadivljujuće i lake za uzgoj, već ih je i malo potrebno za održavanje. Mnoge sorte treba da se orezuju samo jednom ili dva puta godišnje. Njihove potrebe za negom su relativno jednostavne, a prvenstveno se fokusiraju na zalivanje hortenzija koje su dosledno jednom uspostavljene, tako da nećete morati da trošite mnogo vremena na brigu o njima.

Ako vaša biljka cveta u starim godinama, orezujte je kada završe cvetanje tako što ćete hortenzije iseći na neotvorene pupoljke. Za hortenzije koje cvetaju na novom rastu, odrežite ih prilično snažno u kasnu zimu ili rano proleće da biste podstakli brzi novi rast.

Hortenzije se lako razmnožavaju ako želite da proširite svoju kolekciju, a takođe je relativno jednostavno presaditi hortenzije kada je to potrebno.

Vredi napomenuti da se hortenzije smatraju toksičnim , pa je mudro da nosite par baštenskih rukavica tokom celog procesa (slično drugim toksičnim baštenskim biljkama ).
7. Neke hortenzije mogu imati dugu sezonu cvetanja

Većina hortenzija cveta negde između ranog proleća i kasne jeseni. Neke sorte mogu cvetati neprekidno tokom većeg dela sezone. Glatke hortenzije ( Hidrangea arborescens ) i hortenzije hrastovih listova su odlične sorte za uzgoj ako želite dugotrajno cveće.

Neki mogu promeniti boju kako cveće stari. Hortenzije hrastovog lista proizvode kremasto-bele cvetove na početku sezone cvetanja. Ovo cveće zatim bledi u ružičasto kako se jesen približava i postaje smeđe tokom zime.
8. Hortenzije mogu privući oprašivače u vašu baštu
Hortenzije mogu privući oprašivače u vašu baštu

Hortenzije takođe mogu biti odličan način da privučete oprašivače kao što su pčele, leptiri i letelice u svoju baštu. Njihove istaknute cvetne glave sadrže nekoliko malih cvetova kojima većina oprašivača može lako pristupiti. Međutim, neke sorte su bolje za oprašivače od drugih.

Mnoge od uobičajeno uzgajanih sorti obično imaju sterilno cveće. Glavni krivci su hortenzije velikog lista ili glatke hortenzije. Sterilno cveće ne proizvodi polen, što znači izgubljeno putovanje i energiju za pčele i druge insekte.

Najbolje sorte za oprašivače su obično penjačke hortenzije ili hortenzije sa metlicom. Mnoge sorte ovih sorti još uvek proizvode polen. Ovo obezbeđuje vitalni izvor hrane za oprašivače dok uživate u prelepim bojama i zujanju insekata.
9. Hortenzije ne pate od mnogih štetočina

Jedan od razloga zašto se hortenzije lako uzgajaju, biljke koje se malo održavaju je taj što ne pate od previše štetočina ili problema. Iako se stvari poput pega na lišću, plesni, lisnih uši i grinja mogu pojaviti, prilično ih je lako izbeći.

Relativno su izdržljivi i mogu srećno da rastu na različitim zemljištima i uslovima. Mnoge sorte hortenzije mogu tolerisati punu sunčevu svetlost , iako je delimična senka najbolja. Većina se lako može boriti protiv štetočina i bolesti ako se tlo održava relativno vlažnim.
10. Koren hortenzije može da ublaži probleme sa urinarnim traktom
Koren hortenzije može da ublaži probleme sa urinarnim traktom

Dugo se smatralo da hortenzija ima lekovita svojstva u tradicionalnoj narodnoj medicini. Jedna od mogućih upotreba ekstrakta korena je za ublažavanje problema prostate ili urinarnog trakta. Veruje se da ove biljke imaju diuretička svojstva, što može poboljšati protok urina i potencijalno smanjiti simptome infekcija urinarnog trakta.

Međutim, zapamtite da naučne studije još uvek ne podržavaju ove potencijalne prednosti. Uvek potražite savet svog lekara pre nego što razmislite o korišćenju suplemenata dobijenih od hortenzije.
11. Suplementi hortenzije mogu pomoći u zaštiti vaše jetre i bubrega

Suplementi hortenzije mogu pomoći u jačanju organa kao što su bubrezi i jetra protiv različitih problema. Studije koje su uključivale miševe su pokazale da dodaci hortenzije mogu smanjiti nivoe azota ureje u krvi, što može izazvati oštećenje bubrega.

Neka istraživanja su otkrila da jedinjenja u hortenzijama mogu posredovati u toksičnosti jetre , potencijalno nas štiteći od različitih zdravstvenih stanja. Mnoga od ovih studija su sprovedena korišćenjem hortenzija sa metlicom, ali nisu testirane na ljudima.
12. Hortenzije mogu imati antiinflamatorna svojstva
Hortenzije mogu imati antiinflamatorna svojstva

Razne studije su pokazale da molekuli u korenu hortenzije, kao što je skimmin, mogu pomoći u smanjenju upale . Studija je testirala efekte skimmina na upalu bubrega kod miševa i otkrila merljive padove upale.

Drugi pronađeni molekul – kumarin – takođe su pokazala druga istraživanja kao antiinflamatorna . Međutim, istraživanje antiinflamatornih svojstava hortenzija još nije sprovedeno na ljudima.
13. Hortenzije mogu pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi

Studije u laboratorijama i na miševima su pokazale da ekstrakt hortenzije može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi . Ovaj efekat se svodi na molekul skimmina, koji takođe može imati antiinflamatorna svojstva. Studija je takođe pokazala da bi skimin mogao da poveća unos šećera u krvi.

Ovo bi moglo biti dobro za ljude koji imaju dijabetes, iako ove studije još nisu testirane na ljudima.
14. Hortenzije mogu biti bogate antioksidansima
Hortenzije mogu biti bogate antioksidansima

Još jedna potencijalna prednost dodataka hortenzijama je da mogu biti bogati antioksidansima. Ako imamo previše oksidanata u našim telima, to može dovesti do zdravstvenih problema kao što je oštećenje tkiva. Hortenzije sadrže kumarin , molekul za koji su studije pokazale da potencijalno ima antioksidativna svojstva .

Druga studija sprovedena na miševima otkrila je da ekstrakt hortenzije može značajno smanjiti broj jedinjenja koja mogu izazvati oksidativni stres . Ovo se dešava ako je u telu prisutno previše oksidanata. Međutim, nijedan od ovih korisnih efekata nije testiran na ljudima.
15. Cveće hortenzije je odličan poklon za brojne prilike

Hortenzije su popularno cveće u mnogim kulturama i razvile su mnogo značenja i simbolike. Ovo čini hortenzije odličnim poklonom za nekoliko prilika, posebno ako želite da prenesete određenu poruku. Različite boje mogu predstavljati različita značenja.

Ljubičasta može da simbolizuje simpatiju, pa je savršen poklon ako se neko suočava sa teškim periodom u životu. Plava je povezana sa iskrenim izvinjenjima, pa se može koristiti kao pomirljivi poklon. Zelena je prelep simbol prijateljstva, pa je odličan rođendanski poklon ako ste bliski sa nekim.

Hortenzije i geranijumi su povezani sa cvetom četvrte godišnjice braka . Ružičasta ili bela funkcionišu dobro kao pokloni za ovu priliku.
Upotreba i prednosti hortenzija – poslednja reč

Hortenzije su popularne širom sveta zahvaljujući svojim prekrasnim cvetovima. Ali ove prelepe biljke imaju više od samog izgleda. Takođe imaju mnogo prednosti i upotrebe, kako u bašti, tako i potencijalno kao lekovite biljke. U bašti su odlične ukrasne biljke, ali se lako uzgajaju i imaju relativno male potrebe za održavanjem. Hortenzije se takođe dobro ponašaju kao rezano ili sušeno cveće, a mogu imati i medicinske prednosti, kao što su smanjenje upale ili sadrže antioksidanse.