Zidni cvece tapiserija tradicije i simbolike

„On je potpuni zidar“, ili tako glasi izraz. Svi znaju da to znači tip koji visi na plesu ili devojku koja ne želi da izađe na žensko veče. Ali čudna je reč da je došla niotkuda, zar ne? Pa, ispostavilo se da nije došlo niotkuda. Zidni cvet je šarmantna biljka penjačica koja će mnogo dodati vašoj bašti i buketima. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju vallflovera na jeziku cveća.

Sve što treba da znate o Vallflovers
Pregled sadržaja:
Simbolika cveća na zidu – ključni za poneti
Etimološko značenje
Zidno cveće Značenje i simbolika
Kulturni značaj zidnih cveća
Prikladne prilike za poklone
Simbolika cveća na zidu – ključni za poneti
Vallflover, ili Erisimum, simbolizuje vernost, datu od jednog ljubavnika drugom. Zidni cvetovi predstavljaju značajne dodatke buketima, kao što su to činili još od srednjeg veka. Pošto je poznat po tome što se drži vertikalnih površina i drži se van baštenske „svađe“, takođe je postao sinonim za stidljive i povučene.

Etimološko značenje
Etimologija zidnog cveta je prilično jednostavna. Njegovo ime potiče od činjenice da biljka raste na zidovima, držeći se za njih dok se penje.

Latinski naziv za ovu vrstu, Erisimum cheiri , potiče od grčke reči „cheir“, što znači ruka. Ovo ime se odnosi na običaj da se cvet nosi u malim buketima na festivale ili događaje. Datira iz srednjeg veka, ova tradicija je prethodila današnjem korišćenju zidnog cveća u buketima kao osvežavajuće ukusnog primerka.

Zidno cveće Značenje i simbolika
Živoljubičasti zidni cvet u cvetu
Vallflover, ili Erisimum, tradicionalno nosi simboličko značenje vernosti, dato od jednog ljubavnika drugom. Zidni cvetovi predstavljaju značajne dodatke buketima, kao što su to činili još od srednjeg veka. Pošto je poznat po tome što se drži vertikalnih površina i drži se van baštenske „svađe“, takođe je postao sinonim za stidljive i povučene.

Cveće na zidu obično predstavlja tople tonove. Crvena za ljubav , narandžasta za strast, žuta za sreću i prijateljstvo, ljubičasta za tradiciju i uspeh, a ružičasta za nevinu ljubav i prijateljstvo. Možete umotati bilo koju od ovih boja u buket da biste razjasnili svoje značenje!

Kulturni značaj zidnih cveća
Snimak izbliza ružičastih i ljubičastih cvjetnica u cvatu
Vallflover je igrao ulogu u mnogim mitologijama širom sveta.

Srednjovekovna književnost i mitologija
Prema Mitovima i legendama o cveću, drveću, voću i biljkama, U svim vremenima i u svim krajevima od Čarlsa M. Skinera, trubaduri i vitezovi često su nosili cveće u svojim kapama da bi ih podsetili na ženski ideal.

Jedna legenda kaže da se lepa mlada ćerka gospodara zamka zaljubila u dečka kojeg njen otac nije odobravao. Prosac je uspeo da se ušunja u zamak i otpeva pesmu ispod njenog prozora, ubeđujući je da pobegne sa njim. Međutim, kada je pokušala da siđe sa zidina, pala je u smrt… i na mestu gde je ležala niknulo je cveće.

Zidni cveće u viktorijansko doba
Uvek sentimentalni viktorijanci su koristili cveće da predstavljaju vernost, posebno između ljubavnika na jeziku cveća .

Pop kultura
Da vam taj termin nije poznat, popularna knjiga i film „Pogodnosti biti zidić“ verovatno bi vam skrenuli pažnju na njega.

Prikladne prilike za poklone
Vaza sa ružičastim cvećem
Pošto cvetovi na zidu predstavljaju vernost, najbolje ih je pokloniti ljubavniku. Međutim, prijatelji i članovi porodice uvek mogu da izdrže i dobru veru!

Zidno cveće, sa svojim nenametljivim prisustvom i otpornom lepotom, ima bogatu tapiseriju značenja i simbolike kroz različite kulture i epohe. Iza njihovih živih boja i mirisnih cvetova leži nasleđe prožeto folklorom i tradicijom, od predstavljanja večne ljubavi i vernosti do otelotvorenja snage da ostanete ukorenjeni u nevoljama.