Kada i kako saditi ruze penjacice na lak nacin

Ruže penjačice mogu svakom vrtu dodati prelepu strukturu, boju i miris. Ove fantastične ruže najbolje funkcionišu kada se penju na rešetku ili drugi oblik podrške. Međutim, ruže penjačice moraju biti posađene na pravoj lokaciji iu pravo vreme da bi zaista uspele. U ovom članku ćemo otkriti kada i kako posaditi ruže penjačice.


Kada i kako saditi ruže penjačice – Česta pitanja

Kada i kako saditi ruže penjačice – najvažnije
Zasadite ruže penjačice kao zalihe golog korena između novembra i marta u bogatom, dobro drenirajućem tlu. Iskopajte rupu koja je nešto šira i dublja od korena. Uverite se da je kalem između stabljike i korena tačno ispod nivoa zemlje. Obezbedite potpornu strukturu i vežite stabljike dok rastu.

Kakve uslove vole ruže penjačice?
Kao i mnoge druge ruže, ruže penjačice najbolje rastu u zonama SAD od 4 do 10 . Međutim, ruže penjačice će se boriti da cvetaju ako temperature postanu previsoke ili prehladne. Većina ruža penjačica preferira temperature između približno 50 i 80ºF.

U hladnijim područjima, ruže penjačice najbolje rastu na punom suncu. Međutim, u toplijim klimatskim uslovima, ružama penjačicama će biti potrebna delimična senka da bi ih zaštitili od direktne popodnevne sunčeve svetlosti. Oblasti okrenute prema istoku ili jugu najbolje odgovaraju za ruže penjačice.

Ruže penjačice zahtevaju mnogo hranljivih materija da bi proizvele svoje najbolje cveće. Kao takve, ružama penjačicama su potrebna bogata, dobro drenirajuća tla koja još uvek mogu zadržati malo vlage. Ilovasto zemljište najbolje funkcioniše, ali glinena ili peskovita tla takođe dobro rade sa nekoliko izmena.

Kada sadite ruže penjačice?

Ako želite da uzgajate ruže penjačice, bolje je da ih kupite kao biljke sa golim korenom. Ovo su mali delovi stabljike sa nekoliko korena koji se ne čuvaju u zemljištu. Možete ih posaditi pravo u zemlju, omogućavajući im da brzo razviju svoje korenje.

Najbolje vreme za sadnju ruža penjačica sa golim korenom je od kasne zime do ranog proleća. Generalno, najbolje vreme je između novembra i marta. Uvek sadite ruže penjačice sa golim korenom na hladnom i suvom danu kada zemlja nije mokra ili smrznuta.

Ako želite da uzgajate svoju ružu penjaču u kontejneru, možete je posaditi u bilo koje doba godine. Međutim, ipak je najbolje da ga posadite tokom proleća. Ovo daje vašoj ruži dovoljno vremena da uspostavi zdrav korenov sistem pre nego što dođe zima.

Gde bi trebalo da posadite ruže penjačice?
Posadite svoju ružu penjaču na zaklonjeno mesto okrenuto prema istoku ili jugu tako da ima dovoljno sunčeve svetlosti. Ovo takođe štiti vašu ružu penjaču od jakih ili hladnih vetrova koji mogu oštetiti cvetne pupoljke. Ružama penjačicama uvek dajte dovoljno prostora dalje od drugih biljaka.

Ružama penjačicama su takođe potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja zadržavaju malo vlage. Ilovasto zemljište je najbolje, ali glinena ili peskovita tla takođe dobro deluju. Obogatite peskovito zemljište dodatnim kompostom da biste obezbedili dodatne hranljive materije i povećali zadržavanje vode. Dopunite gustu glinenu zemlju sa malo sitnog zrna, perlita ili peska da biste poboljšali drenažu.

Kao što ime govori, ružama penjačicama je takođe potrebno nešto da se penju. Najjednostavniji oslonac za upotrebu je rešetkasta ploča pričvršćena na zid bašte ili vašu kuću. Međutim, volim da pustim svoje ruže penjačice da se penju na baštenski luk.

Za razliku od drugih biljaka penjačica, ruže penjačice nemaju vitice ili sise koje se pričvršćuju za obližnje strukture. Kako vaša ruža penjačica raste, labavo vežite neke od stabljika za odabranu potpornu strukturu. Ovo vam omogućava da labavo trenirate svoju ružu penjaču u željeni oblik.

Kako posaditi ruže penjačice

Ako su ruže penjačice pravilno posađene , one mogu da napreduju i daju vam obilje prelepog cveća dugi niz godina. Evo kratkog vodiča koji objašnjava kako posaditi ruže penjačice:

Nabavite podlogu ruže penjačice sa golim korenom kako biste sadnju učinili što lakšom. Baštenski centri ili prodavci na mreži obično ih prodaju tokom zime.
Uverite se da je odabrana potporna struktura na mestu pre nego što počnete sa sadnjom.
Izaberite hladan, suv dan između novembra i marta kada tlo nije smrznuto ili vlažno.
Potopite korenje svog golog korena u vodu otprilike jedan do dva sata pre nego što ga posadite. Ovo pomaže da se podloga oživi iz stanja mirovanja.
Iskopajte rupu malo širu i dublju od korena vaše ruže sa golim korenom. Rupa dobre veličine je približno 18 inča sa 18 inča.
Koristeći baštensku viljušku, olabavite zemlju na dnu rupe i umešajte malo plodnog komposta.
Stavite svoj goli koren u rupu. Uverite se da je lukovičasti kalem između stabljike i korena 1 ili 2 inča ispod ivice rupe. Nežno otpustite korenje i pažljivo ih raširite.
Napunite podlogu bogatom, dobro drenirajućom zemljom.
Učvrstite tlo rukama kako biste eliminisali sve vazdušne džepove.
Temeljno zalijte svoju ružu penjaču.
Kako se brinuti za ruže penjačice nakon sadnje
Kada posadite svoju ružu penjaču, moraćete da je redovno zalivate kako biste joj pomogli da uspostavi zdrav korenov sistem. Prvu godinu zalivajte svoju tek zasađenu ružu penjaču otprilike jednom nedeljno. U toplijim klimatskim uslovima, možda ćete morati da zalivate svakih nekoliko dana da biste održali zemlju vlažnom.

Nastavite da vezujete stabljike za potpornu strukturu dok vaša ruža penjačica raste. Ovo obučava vašu ružu da se penje uz strukturu dok je podržava rano. Ako želite da vaša ruža penjačica proizvodi još više cveća, trenirajte je horizontalno, a ne vertikalno.

Kada se vaša ruža penjačica uspostavi, dajte joj dozu đubriva sa sporim oslobađanjem u rano proleće. Kada se pojavi novi rast, hranite svoju ružu penjaču svakih nekoliko nedelja tokom sezone rasta. Prestanite sa đubrenjem pred kraj sezone, otprilike šest do osam nedelja pre vašeg prvog očekivanog datuma mraza. Uvek razblažite tečna đubriva prema uputstvima na pakovanju.

Posle jedne do tri godine, možete bezbedno da počnete da obrezujete svoju ružu penjaču. Većina ruža penjačica treba da se orezuje samo jednom godišnje nakon što se završi prvi veliki krug cveća. Ovo treba uraditi krajem proleća ili leta. Uklonite sve oštećene, mrtve ili bolesne štapove.

U hladnijim područjima, možda ćete morati da zaštitite svoje ruže penjačice tokom zime. Dobar način da to uradite je da omotate malo hortikulturnog flisa oko centralnog stabla. Ako imate ruže penjačice u saksiji, premestite ih u staklenik ako imate dovoljno veliki.

O ružama
Kao i druge ruže ( Rosa spp.), ruže penjačice su listopadne drvenaste trajnice iz porodice Rosaceae. Ruže penjačice rastu više kao vinove loze, dok druge ruže formiraju žbunje. Većina vrsta ruža potiče iz delova Azije, Evrope, Severne Afrike i Severne Amerike.

Ruže su široko podeljene u tri glavne kategorije; stare baštenske ruže, vrste ruža i moderne ili hibridne ruže. Većina ruža se takođe može dalje podeliti u specifičnije kategorije, kao što su ruže Floribunda ili Poliantha. Svaka od ovih vrsta će imati nekoliko sorti koje su ruže penjačice.

Ruže imaju čvrste, drvenaste stabljike prekrivene oštrim bodljama i naizmenične listove sa nazubljenim ivicama. Prelepi cvetovi dolaze u pojedinačnim, dvostrukim ili polu-dvostrukim oblicima u zavisnosti od tačne vrste ili sorte. Svaki cvet ima pet latica i može proizvesti opojan mošusni miris. Ruže takođe dolaze u nekoliko prekrasnih boja i bogate su značenjem i simbolikom .

Kada i kako saditi ruže penjačice – Česta pitanja

Kako da posadim ružu penjačicu?
Posadite gomilu ruže penjačice sa golim korenom u bogato, dobro drenirano zemljište na zaštićenom mestu. Uverite se da je rupa šira i dublja od korena. Posadite podlogu tako da kalem između stabljike i korena bude na ili ispod površine.

Gde je najbolje mesto za sadnju ruže penjačice?
Najbolje mesto za sadnju ruže penjačice je na zaštićenom mestu koje dobija puno sunca. Ružama penjačicama su takođe potrebna plodna, dobro drenažna tla koja još uvek zadržavaju malo vlage. Uvek obezbedite sigurnu potpornu strukturu za vašu ružu da se penje.

Koliko je potrebno da se ruža penjačica uspostavi?
Ružama penjačicama obično je potrebno od jedne do tri godine da postanu dobro uspostavljene. Štaviše, ruže penjačice obično neće cvetati mnogo tokom prve godine jer se fokusiraju na penjanje na obližnje potporne strukture.

Koliko duboko posadite ružu penjaču?
Ruže penjačice treba posaditi u rupu koja je nešto dublja i šira od njihovog korenovog sistema. Da biste olakšali sadnju, koristite zalihe ruže penjačice sa golim korenom i posadite ih između novembra i marta.

Koji je najbolji mesec za sadnju ruža penjačica?
Najbolji meseci za sadnju zaliha golih ruža penjačica su između novembra i marta. Kasna zima ili rano proleće je najbolje u hladnijim predelima jer podloga neće morati da izdrži teške uslove.

Okončanje
Ruže penjačice najbolje je saditi kao matičnjak sa golim korenom između novembra i marta. Iskopajte rupu malo širu i dublju od korijenskog sistema u nekom bogatom, dobro drenirajućem tlu. Posadite ruže penjačice u zaštićenim područjima koja dobijaju puno sunca. Obezbedite sigurnu potpornu strukturu i vežite stabljike na mestu rano. Ovo pomaže da se vaša ruža penjačica brzo i bezbedno razvije.