Ideje za dekoraciju dvorišta

Otvoreni vrt sa lalama u vazi na pletenom stolu

Bez obzira da li imate malo betonsko dvorište za stan, dvorište gradske kuće srednje veličine prekriveno glinenim ciglama ili ogromno dvorište popločano kamenim škriljevcem i prekriveno zadivljujućom pergolom, postoji mnogo načina na koje možete ukrasiti svoj otvoreni prostor po svom ukusu, bez obzira na vaš budžet.

Pre nego što počnete da ukrašavate svoju terasu, razmislite za šta želite da koristite prostor. Da li želite udoban prostor gde možete da se sklupčate uz knjigu? Dosta mesta za zabavu? Puno svetlosti ili senoviti bekstvo od sunčevih zraka? Šta god da je vaš cilj, imajte to na umu dok pratite naše savete i ideje za dekoraciju dvorišta.

Načini da terasu učinite privlačnijom

Da li vam je dvorište hladno i neprijatno? Evo nekoliko načina da svoju terasu učinite privlačnijom.

Koristite sadilice da dodate boju

Dodajte bukvalni život svojoj terasi – da ne spominjemo sjaj boja – sa sadnicama. Bez obzira da li odlučite da uzgajate cveće, začinsko bilje ili zelenilo, vaš spoljni prostor će automatski biti prijatniji. Takođe možete da obojite saksije ili sadilice tako da odgovaraju bilo kojoj temi koju odaberete.
Dodajte mekoću sa navlakama, jastucima i prostirkama

Iako možda ne mislite da bi „mekani“ i „spoljni popločani dio dvorišta“ išli zajedno, postoji mnogo materijala otpornih na vremenske prilike, jastuka, jastuka, prostirki i drugih predmeta koji će pomoći vašem dvorištu da se oseća manje oštro i utešnije. U stvari, sam tepih na otvorenom može učiniti prostor toplijim.

Uravnotežite nijansu sa otvorenošću

Previše senke može da isisa zabavu napolju tokom vrelog letnjeg dana, dok blokiranje sve sunčeve svetlosti može učiniti da vaša terasa više liči na unutrašnju prostoriju, pa razmislite o tome da neke delove vaše terase imate pokrivene, a neke otvorene.

Neka bude kohezivno sa jednom temom

Iako možda obožavate širok izbor stilova, pokušajte da se držite jedne teme kada ukrašavate svoju terasu. To će pomoći da sve izgleda kao da pripada zajedno, a ne kao kolekcija nasumičnih predmeta. Popularne teme dvorišta uključuju plažu, nautiku, modernu, sportsku, obalsku, boemsku i industrijsku.

Upali

String lights. Sconces. Kafe svetla. Električne sveće. Koje god osvetljenje najbolje odgovara vašoj temi, obavezno ga uključite. Pravo osvetljenje može pretvoriti jezivi ugao u večernju oazu na otvorenom.
Kako jeftino ukrasiti dvorište

Ulepšavanje spoljašnjih prostora ne mora da košta bogatstvo. Uštedite malo mula uz ove savete.

Kupite polovni nameštaj

Proverite Facebook Marketplace, Craigslist, prodavnice za štednju i prodaju u dvorištu za korišćeni nameštaj na otvorenom. Pošto je verovatno da će ionako izgledati pokvareno, uštedite nešto novca kupovinom predmeta koji počinju na taj način. Osim toga, možete prilagoditi nešto staro da biste ga ponovo učinili novim. Pristupačno i jedinstveno, šta ne volite?

Boja, boja, boja

Boja je relativno jeftin način da se transformiše bilo koji prostor, uključujući popločani dio dvorišta. Evo nekoliko stvari koje možete da obojite da biste u potpunosti promenili izgled vašeg otvorenog dvorišta:

Betonska ploča
Zid privatnosti
Paluba
Siding
Ograda
Nameštaj

Izaberite postrojenja za nisko održavanje

Da li želite da dodate cveće ili biljke svom spoljašnjem životnom prostoru, ali ne želite da brinete o tome da ih zalivate svaki dan (ili da ih stalno zamenjujete kada neizbežno umru zbog zanemarivanja)? Možete birati između buketa sušenog cveća, lažnih biljaka i drugog zelenila koje nije potrebno za održavanje koje može dodati život prostoru bez stalne pažnje – ili troškova povezanih sa zamenom mrtve flore.
Učinite stvari višenamenskim

Ne kupujte 3 odvojene stvari kada umesto toga možete kupiti jednu stvar koja može da uradi više stvari. Kao šta?
Stolice koje funkcionišu podjednako dobro kao bočni stolovi ili stalci za biljke. Stočić za kafu koji ima skladište i može se koristiti i kao oslonac za noge. Shvatili ste ideju!

Kako ulepšati male terase

Mala terasa ne mora biti veliki problem. Neka bude jednostavno pomoću ovih saveta.

Stavite „Zabava“ u „Funkcionalno“

Ljudi sa manjim terasama moraju više da se usredsrede na to da svaki komad dekora na otvorenom bude funkcionalan, ali to ne znači da morate da se odreknete osećaja za stil. Svaki mali komad treba da bude zabavan koliko i funkcionalan.

Zapamtite, u redu je imati liberalnu definiciju „funkcionalnog“ – dok ukrašavanje cvećem za domaćinstvo ne služi konkretnoj funkciji, ulepšavanje prostora se računa kao svrha!

Pronađite sklopive karakteristike

Potražite predmete koji zauzimaju manje prostora kada vam nisu potrebni. Sklopivi kišobran može biti podignut kada pada kiša ili previše sunčano, a zatim ga odložiti kada je toplo i oblačno. Sklopive stolice se mogu koristiti kada imate goste i sakrivene kada sami uživate u svojoj elegantnoj sobi na otvorenom.

Manje je više

Jedna od najgorih stvari koje možete učiniti sa malim modernim dvorištem je da zatrpate svoj korisni prostor previše stvari. Manje je više u malim prostorima, pa dobro razmislite o „potrebama“ u odnosu na „želje“. Da li vam je zaista potrebna ta jama za vatru, ili biste radije imali dodatna mesta za sedenje?

Ogledalo ogledalo na zidu

Čak i napolju, mali prostori imaju koristi od ogledala. Kada okačite ogledalo na otvorenom, uzmite u obzir šešir koji želite da vidite u odrazu: biljke u saksiji? Vaše omiljeno drvo? Zidovi tvoje kuće? Sunce? Vaši gosti?
Načini ukrašavanja dvorišta na plaži.