Kao današnji cvećar, morate da diversifikujete usluge koje nudite da biste ostali iznad konkurencije.

Svi znamo da samo prodaja cveća ne utiče na cvetnu industriju i ekonomiju današnjeg vremena. Zato cvećari nude dostavu, dekoraciju praznika, venčanja i cveće za događaje i mnoge druge proizvode i usluge kako bi pomogli da posao napreduje. Organizovanje radionica je jedna tehnika koju bismo danas želeli da istaknemo koja pomaže privlačenju potencijalnih kupaca i služi kao način da se vrati zajednici.

Cvetna radionica je prostor u kojem možete lično da se bavite svojim klijentima. Možete raditi razne vrste radionica, od opšteg aranžiranja cveća, nege raznih sobnih biljaka, do aranžiranja za različite prilike i cveće.

Priprema prostora i materijala za radionice može biti naporan posao, ali još jedan deo pripreme koji mnogi cvećari zaboravljaju je da se priča o vašim radionicama. Čemu služe vaše radionice ako ih pohađa samo nekoliko ljudi? Dobra vest je zahvaljujući proliferaciji društvenih medija, širenje reči o nečemu nikada nije bilo lakše.

Marketinški materijali za cvećare

Prvo, trebalo bi da imate na raspolaganju marketinške materijale. Da biste mogli da doprete do što većeg broja publike, trebalo bi da doprete do što većeg broja medija i da imate odgovarajuće materijale za svaki medij. Jedan važan marketinški materijal je poster, onaj koji možete fizički da odštampate da biste ga postavili u vašoj neposrednoj blizini, kao što je vaša prodavnica, društvene table i druga mesta u vašoj oblasti koja vam omogućava da postavljate takve materijale.

Takođe morate da imate virtuelnu kopiju tog postera za različite svrhe na mreži, uglavnom za vaše biltene (ako ih imate) i vaše mreže društvenih medija. Za biltene, možete jednostavno ponovo koristiti isti poster i možda dodati više informacija, kao i link za pozivnicu za registraciju na mreži ako je dostupna.

Marketing društvenih medija

U društvenim medijima, moraćete da uložite malo više truda. Da biste efikasno omogućili da vaš marketinški materijal privuče pažnju, vaš poster mora biti dizajniran tako da sadrži sve relevantne informacije u jednom potezu. Moraćete da iskoristite prednosti veličine sličica svake platforme društvenih medija tako da kada ljudi skroluju kroz vašu objavu na svojoj vremenskoj liniji, ne moraju da kliknu na sliku da bi videli informacije koje su im potrebne i da možete da izbegnete isecanje važnih detaljima. Evo nekih veličina sličica nekih sajtova društvenih medija:

Facebook: Facebook automatski generiše sličicu za slike sa maksimalnim odnosom širine i visine od 2:3 (vertikalno). Dobar poster za objavljivanje na Facebook-u bi tada imao isti odnos širina/visina ili kraći odnos stranica (do 1:1 ili kvadrat) kako bi se izbegao da bilo koji deo vašeg postera bude izrezan. Ako se odlučite za pejzažni poster, imajte na umu da će Facebook jednostavno smanjiti vašu sliku na 500 piksela širine, zadržavajući odnos širine i visine. Uverite se da su detalji i dalje jasni kada ih pogledate.

Tvitter: Kao i Facebook, Tvitter takođe generiše sličice za slike. Tvitovi sa pojedinačnim slikama prikazuju svoje fotografije u razmeri 2:1 (pejzaž), tako da horizontalni posteri tamo najbolje funkcionišu. Posteri širine 1024 piksela i visine 512 piksela dovoljno su dobri za Tviter.

Instagram: Nekada poznat po kvadratnim fotografijama, Instagram je od tada podržavao nekvadratne fotografije, ali je ovaj odnos stranica i dalje popularan izbor među korisnicima, tako da je to najsigurniji odnos širine i visine za sajt. Za horizontalne postere, možete da povećate odnos širine i visine od 16:9, dok portretne fotografije idu do 4:5 pre nego što bilo šta bude izrezano. Ostavljanje bilo koje dimenzije do 1080 piksela je dovoljno dobro za Instagram (na primer, kvadratna fotografija veličine 1080 k 1080).

Facebook, Instagram Stories i Snapchat (i sve slične platforme): Sve priče su portretne slike i generalno imaju odnos stranica 16:9. Međutim, ne morate da se fokusirate na ovo; postavljanje iste slike koju ste uradili na glavnu platformu će raditi.

Budite uzbuđeni zbog svog događaja!

Nakon vizuelnih materijala, potrebno je da pokažete entuzijazam o sopstvenom događaju i pustite da se ta pozitivna energija širi. Facebook vam posebno pomaže u tome sa događajima, koji funkcioniše kao normalna stranica, ali za određene događaje sa datumom i vremenom. Postavljanje postova funkcioniše kao normalno, tako da možete prilično lako da ga podignete prvi put.

Neka klijenti budu uzbuđeni tako što ćete polako zaviriti u materijale, mesto održavanja i stvari koje treba naučiti. Ispuštanje sitnica o vašim pripremama dozvolite im da budu deo događaja mnogo pre nego što su i počeli, a to bi čak moglo izazvati interesovanje za one koji prethodno nisu bili zainteresovani. Uključite se sa ljudima koji komentarišu te postove tako što ćete odgovarati, uvek ih podsećajući da prisustvuju događaju i dozvolite im da ste uzbuđeni što dolaze.

Takođe morate da upravljate učestalošću objava. Previše objavljivanja može zastrašiti kupce ili im ostaviti slepu tačku za događaj, dok im premalo objavljivanja može omogućiti da u potpunosti zaborave na događaj. Objavljivanje jednom dnevno do dana događaja trebalo bi da bude vaš cilj.

Radionice mogu biti zamorne za izvođenje, ali na kraju dana, ako se urade dobro, one će pozitivno doprineti vašem poslovanju i pomoći vašem poslovanju da raste.