Proleće donosi toliko sreće u naše živote sa toplijim vremenom, lakšim danima i naravno obiljem lepog prolećnog cvetanja, i… Božuri!

Jedna od naših omiljenih sorti prolećnog cveća bi morala biti Božur ruža, ili Božuri, kako ih većina nas s ljubavlju naziva. Božuri cvetaju lokalno samo veoma kratko (otprilike 6 nedelja) u zavisnosti od lokalnog vremena, počevši od poslednje nedelje oktobra do novembra. Ako je toplo vreme, ruže božura će početi da cvetaju i postaće dostupne ranije, ali kvaka je u tome što će i ranije završiti.

Božuri su tako jedinstveni po svom obliku, punoći, mirisu. Ne postoji ništa slično njima. Međutim, potpuni cvet vrtne ruže Davida Austina (dostupan tokom leta) bio bi jedini cvet koji bi delio sličnu estetiku kao i božur ruža, ali nema veličinu, mekoću, punoću ili eleganciju.

Nabavljamo prelepe, lokalno uzgajane, vrhunske ruže božura u tonovima lubenice/korala od kraja oktobra do početka novembra. Bledo ružičaste, srednje ružičaste, crne i crvene cvetaju od početka novembra, a bele sorte cvetaju od početka do sredine novembra, u zavisnosti od vremena. Bele sorte su poslednja boja koja cveta, tako da ako je vaše venčanje krajem oktobra ili početkom novembra, šanse su, nažalost, male da ćete moći da ih nabavite.

Ruže od božura treba kupiti za kuću ili kao poklon kao mali i čvrsti pupoljci kako bi se osiguralo da traju do 7-10 dana. Uvek se uverite da su stabljike buketa ponovo odrezane pre nego što ih izložite u čistu vazu sa čistom vodom. Ako ne odsečete stabljike i ne osvežite vazu čistom vodom svaka 2 dana, vaše cvetanje može trajati samo nekoliko dana.

Pokušajte da vazu držite na hladnom mestu u kući i nikada u blizini grejača, toplih prozora ili električnih uređaja koji izostavljaju toplotu.