Ko ne voli hortenzije?! One su trenutno jedno od naših najprodavanijih cveća i iako su poznate po svojoj izdržljivosti u bašti, zahtevaju određenu negu kako bi se osiguralo da se puni potencijal realizuje u vazi.

Ispod su neki korisni saveti za negu cveća:

Kada kupujete hortenzije, uvek pitajte koliko su stare. Zaista želite da budete sigurni da kupujete najsvežije dostupne hortenzije (stare 1-3 dana) jer traju samo 5-9 dana u zavisnosti od toga kako se brinete o njima. Alternativno, unapred naručite hortenzije kako biste bili sigurni da kupujete najsvežije od uzgajivača. Sa zadovoljstvom možemo naručiti najsvežije cvetove za naše klijente.


Idi pravo kući sa njima! Ako ih ostavite u vrućem automobilu na duži period, drastično će im skratiti život u vazi! Ako će biti bez vode duže od 1 sata, obavestite svog cvećara da bi vam mogao dati neke opcije prevoza.
Kada ih vratite kući, pobrinite se da im ponovo odsečete stabljike. Skinite pola inča da biste bili sigurni da će stabljika pravilno uzimati vodu. Ako im ponovo ne odsečete stabljike, one će klonuti i izgledati tužno.
Stavite ih u svoju omiljenu vazu. Ali prvo se pobrinite da napunite vazu 3/4 svežom, hladnom vodom. Većina cveća preferira 1/3 vaze pune vode, ali hortenzije će ceniti punu vazu vode. Osvežite vodu svaki dan (ili najkasnije svaki drugi dan) za optimalnu izdržljivost.

I neki trikovi…

Ako ste dobili opušteni buket hortenzija ili ste ih predugo ostavljali van vode, dobar trik je da potopite ceo grozd (stabljiku i cvet) u čistu, hladnu vodu i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Hortenzije uzimaju vodu ne samo sa dna svoje stabljike, već i visoko uz stabljiku i kroz svoj cvet.
Stari trik za održavanje hortenzija svežim je grditi ili razbijati njihove stabljike, ali mi to ne sledimo.

Ovi prelepi cvetovi biće dostupni od decembra do aprila/maja i dostupni su u beloj, ružičastoj, ljubičastoj, zelenoj i plavoj do leta, a zatim menjaju boje tokom hladnijih jesenjih meseci. Imajte na umu da se uzgajaju na otvorenom, tako da se boje i sorte mogu razlikovati u zavisnosti od vremena i toplote.