Nije praznik koji slavimo ovde u Engleskoj, ali se i dalje pitamo šta je to i zašto smo usvojili rasprodaje crnog petka i sajber ponedeljka koje prate praznik?

Šta je Dan zahvalnosti?

Pa šta je Dan zahvalnosti? Pa, Dan zahvalnosti je praznik koji slave Amerikanci. Obeležava dan kada su zahvalni što su se doseljenici iz Engleske iskrcali u Ameriku i što su ih domoroci naučili da žive od zemlje.

Tokom 20. veka praznik se sve više pretvarao u vreme koje se može provesti sa porodicom, zahvaliti se i jesti neverovatnu hranu. U 21. veku se praznik pretvorio u vreme za kupce da uštede mnogo novca na rasprodajama pre božićne gužve u kupovini. Dan zahvalnosti se uvek održava poslednjeg/četvrtog četvrtka u novembru, a Crni petak i sajber ponedeljak slede taj dan.

Istorija Dana zahvalnosti:

Godine 1621. kolonisti iz Plimuta i Indijanci Vampanoag su delili gozbu jesenje žetve koja se danas smatra jednom od prvih proslava Dana zahvalnosti u kolonijama. Više od dva veka dane zahvalnosti obeležavale su pojedine kolonije i države. Tek 1863. godine, usred građanskog rata, predsednik Abraham Linkoln je proglasio nacionalni Dan zahvalnosti koji će se održavati svakog novembra.

1789. Džordž Vašington je izdao prvu proklamaciju za Dan zahvalnosti od strane nacionalne vlade Sjedinjenih Država; u njemu je pozvao Amerikance da izraze svoju zahvalnost za srećan završetak rata za nezavisnost zemlje i uspešnu ratifikaciju ustava SAD.

U mnogim američkim domaćinstvima, proslava Dana zahvalnosti izgubila je mnogo od svog prvobitnog verskog značaja; umesto toga, sada se usredsređuje na kuvanje i deljenje obilnog obroka sa porodicom i prijateljima. Parade su takođe postale sastavni deo praznika u gradovima i mestima širom Sjedinjenih Država.
[Izvor: Histori.com]

Crni petak i sajber ponedeljak

Dan nakon Dana zahvalnosti poznat je kao Crni petak. Kako su trgovci počeli da shvataju da mogu da privuku velike gužve sniženjem cena, Crni petak je postao dan za kupovinu, čak i bolji od onih božićnih rasprodaja u poslednjem trenutku. Crni petak je dug dan, sa mnogim prodavcima koji se otvaraju u 5 ujutro ili čak ranije za horde ljudi koji uznemireno čekaju ispred prozora. Postoje brojni poslovi za otkrivanje vrata i lideri u gubicima – cene su tako niske da prodavnica možda neće doneti profit – da bi privukli kupce.

Sajber ponedeljak je sledeći ponedeljak, koji se sada smatra najprometnijim i najprofitabilnijim danom za onlajn prodavnice. Prodavci na mreži su se uključili u rasprodaje Crnog petka, koristeći upečatljivu frazu da je postao ogroman u Sjedinjenim Državama i pronašao svoj put do Velike Britanije.