Kućne biljke su neophodne u svakom domu. Isceliteljski efekat prirode na naše umove i tela je dobro dokumentovan, tako da nije ni čudo što se unošenje spoljašnjosti dopada svima.

Nažalost, uz sve svoje hvaljene kvalitete, kućne biljke mogu biti dive. Ako se vaš lisnati stanar smežurao i umro na vama nakon nekoliko nedelja, niste sami. Jednostavno morate da znate gde grešite – i naučite kako da taj crni palac pretvorite u svetlo zelen u trenu!

Pa, kako prestati da ubijaš svoje kućne biljke?

Preterano zalivanje kućnih biljaka

Spremni smo da se kladimo da je najveća greška koju pravite preterano zalivanje. Tako je, davite svoje botaničke bebe sa previše TLC-a!

Glavni simptom prekomernog zalivanja je uvenuće, zajedno sa žutim, smeđim i sporim rastom. Mnogi ljudi primećuju uvenuće i – ne bez razloga – pretpostavljaju da je njihovoj kućnoj biljci potrebno dodatno zalivanje, što je najgora stvar koju mogu da urade. Šanse su da su njeni koreni već počeli da trunu, ali postoji trunka nade.

Nežno izvucite biljku iz lonca i pogledajte da li je ostalo zdravo belo korenje. Ako to urade, nežno odsecite mokro, smeđe korenje i operite preživele pod tekućom vodom. Presadite svoju biljku u sveže tlo bogato hranljivim materijama, dodajući dosta drenažnih rupa. Ako je sve što nađete kašasti nered, bojimo se da vas mami sahrana na gomila komposta.

Da ne biste ponovo upali u fatalnu zamku prekomernog zalivanja, zalivajte svoju kućnu biljku samo kada su gornja dva inča zemlje suva na dodir. Uspostavljanje redovnog rasporeda zalivanja trebalo bi da pomogne u sprečavanju truljenja korena, ali ne zaboravite da odlijete višak vode koja se skuplja u vašoj dekorativnoj spoljašnjoj posudi ili posudi za kapanje.
Sunčeva svetlost i vlažnost

Preterano zalivanje definitivno nije problem? Rekli smo da su kućne biljke dive! Takođe je važno obratiti pažnju na sunčevu svetlost i vlažnost. Nekim vrstama je potrebno mnogo jednog, drugog ili oboje. Na primer, orhideje i bostonske paprati se najbolje snalaze u kupatilima i kuhinjama sa parom jer su poreklom iz tropske klime. Ako ste u nedoumici, pogledajte naš vodič za negu kućnih biljaka ili Google svoj i zabeležite njegove specifične potrebe.

Nedostaci hranljivih materija

Baš kao i ljudi, kućne biljke ponekad pate od nedostatka hranljivih materija. Bele pruge duž vena listova mogu signalizirati nedostatak magnezijuma, što se lako ispravlja dodavanjem kreča ili Epsom soli u zemlju. Talog kafe može pomoći kada je vašoj kućnoj biljci potreban azot (srednje vene listova postaju žute), a limunova kora zakopana u podnožju može spasiti dan kada žudi za kalijumom (požutenje ivica i vrhova).

Kućne biljke koje se nisko održavaju

Ako sve ovo zvuči kao faff, odlučite se za kućnu biljku sa niskim održavanjem. Pod niskim održavanjem, ne mislimo na ‘sbacite ga u ugao i ignorišite do kraja vremena’, jer sva živa bića – čak i kaktusi! – potrebna je voda za preživljavanje. Mislimo na „teže u suočavanju sa zanemarivanjem od drugih“.

Dajte sebi najbolju priliku za baštovansku slavu tako što ćete izabrati kućne biljke otporne na sušu iz toplijih podneblja. Evo pet naših favorita:
Salon dlan

Popularizovana u viktorijansko doba, otuda i njen nadimak „palma salona“, chamaedorea zapravo potiče iz meksičkih i gvatemalskih prašuma. Lako je brinuti o tome – ciljajte na nedeljno zalivanje u toplijim mesecima – i može narasti do 1,2 metra ako mu se daje dovoljno svetla. Ipak, ova elegantna zimzelena biće samo lepa senovitija mesta.

Zmajevo drvo

Madagaskanska dracaena izgleda kao minijaturno drvo sa svojim debelim drvenastim stabljikama i dugim šiljastim listovima. Poznatije kao zmajevo drvo, naći ćete dve sorte u našem asortimanu – marginatu, sa crvenim ivicama, i limun i limet sa duplim stabljikama sa zabavnim žutim i zelenim listovima.

Pauk biljka

Klasični hlorofitum – poznatiji kao biljka pauka – ima veselo šareno lišće. Idealan za početnike, voli umereno svetlo i niže temperature. Sedmično zalivanje će biti dovoljno, ali ne dozvolite da se previše osuši. To je deo našeg tropskog trio paketa, ako vam se sviđa.

Iucca

Ova prilagodljiva biljka učiniće pravi izraz u vašem životnom prostoru sa svojim krupnim stablom i listovima nalik maču. Poreklom iz suvih delova Amerike, ne zahtevaju mnogo zalivanja – zimi bi trebalo biti dovoljno dvaput mesečno i svakih 10 dana leti. Traži samo jako svetlo, pa ga gurnite pored prozora okrenutog prema jugu. Naša juka je dostupna solo ili kao deo našeg tropskog trio paketa.

Biljka zmija

Deo porodice sukulenata sansevieria, biljka šiljasta zmija zadržava vodu u pustinji. Uspeva u toplim, svetlim uslovima, ali može da preživi na senovitim mestima. Ne divljajte sa zalivanjem – dovoljno je mesečno, a leti malo više.