Znacenje cvijeta nara simbolika mitovi folklor i kulturni znacaj

Malo je voća ili cveća na svetu koji iza sebe imaju toliko simbolike kao nar. Cvet nara je, posebno, bio poznat simbol vekovima među kulturama u kojima je drvo raslo. Pored toga što proizvodi prelep cvet, šipak se uzgaja zbog svojih plodova i koristi ga kao izvor hrane ili sok od strane miliona ljudi. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta nara na jeziku cveća.


Značenje i simbolika cveta nara
Punica granatum, ili nar, po izgledu je samo skromno drvo. To je značenje koje je pripisano njegovim cvetovima i plodovima koje ga čini tako moćnim simbolom u umetnosti, književnosti i još mnogo toga. Svaka kultura ima malo drugačije značenje i za cvet nara.

Cvet nara na viktorijanskom jeziku cveća
Čak i za Viktorijance , nar i njegov cvet su imali različita značenja. Francuske knjige na ovu temu dale su voću i cveću zajedničko značenje okupljanja u jedinstvu. Nije iznenađujuće da su mnogi Evropljani koristili cveće kao deo svadbenih buketa.

U Engleskoj, izvori iz viktorijanskog perioda navode da voće simbolizuje glupost . Ipak, cvetovi bi, nasuprot tome, mogli da simbolizuju zrelu eleganciju i mudrost.

Ironično je da su viktorijanci videli voće kao mlado i glupo, ali cveće kao zrelo i mudro jer se cvetovi pojavljuju prvi, a plodovi drugi.

Boje cvetova nara i njihovo značenje i simbolika

Cvetovi nara su šareni kao i voće koje ih prati. Ružičasta, svetlo narandžasta i krvavo crvena su uobičajene boje.

Neke sorte uzgajane posebno za svoje cveće mogu umesto toga imati više koraljne ili breskve boje. Razmislite kako će različite boje cvetova koje odaberete uticati na celokupno značenje vašeg cvetnog aranžmana.

Svetlo crvena: romantična ljubav, strast, snaga, energija i energija
Ružičasta: Razigranost, slatkoća, platonska ljubav, brižnost, mladost i lepota
Narandžasta: Intenzitet, fokus, moć, bogatstvo, uspeh i dobro zdravlje
Značenje cveta nara u antičko doba
Stari Grci su široko koristili nar zbog njegovog simboličkog značenja i stvarne vrednosti hrane.

Međutim, njihovi mitovi su se prvenstveno ticali voća, a ne cveća. Na primer, boginju Persefonu je ukrao bog podzemnog sveta i pojela je šaku semenki nara dok je bila tamo. To je dovelo do toga da je postala zarobljena i prouzrokovalo je da zemlja uvene i prestane da raste dok se ponovo ne vrati. Ovo cvetovima nara daje jaku vezu sa plodnošću, dolaskom proleća i obnavljanjem sezone rasta.

Nar je porijeklom iz drevne Persije ili današnjeg Irana. Oni su naveliko trgovali voćem sa Egipćanima, a drevna kultura ga je smatrala simbolom prosperiteta i uspeha.

Ovo značenje se prenelo na Rimljane. Povezivanje sa strašću ili seksualnošću je modernije koje se retko može naći u antičkom svetu.

Značenje cveta nara u religiji i duhovnosti
Osim svoje simbolike u drevnim grčkim verskim praksama, cvet nara se takođe široko koristi u nekim modernim religijama.

Slika ploda nara je izvezena na odeći prvosveštenika u Bibliji, simbolizujući blagoslov, mudrost i moć.

Ipak, to nije jedino pominjanje biljke u Bibliji. U Solomonovom hramu drveće je bilo uklesano na dva stuba koji su podržavali ulaz, dok je zabeleženo da je Saul sudio ispod drveta nara.

Pesma nad pesmama ne samo da hvali plod, već i lepotu cveća, povezujući ga sa božanskim nadahnućem i plodnošću . Takođe postoji primer u Bibliji gde usev nara eksplicitno propada zbog Božje presude, što ga čini podsetnikom na vašu posvećenost svojoj veri.

Osim u hrišćanskoj vjeri, nar se spominje i u Kuranu kao jedan od darova koje je Allah podario vjernicima.

Značenje cveta nara na japanskim jezicima cveća
Japanski jezici cveća
Nar su pre nekoliko vekova u Japan doneli trgovci, ali on nema najpozitivnije konotacije u kulturi. Jedno od kamija, ili božanstava, povezanih sa plodnošću i porođajem, prikazano je kako drži nar u ruci i može biti okruženo crvenim cvetovima. Međutim, biće je prvobitno bilo poznato po tome što je umesto toga jelo decu. Smatra se da je pomalo rizično pozivati se na blagoslov ovog Kamija za trudnoću.

Mitovi i folklor povezani sa cvetom nara
U jevrejskom folkloru, nar je simbol smrti. Čak je i crveno cveće povezano sa prolivenom krvlju ili procesom oplakivanja mrtvih, poznatim kao Šiva.

Takođe je simbol menstruacije i demona Lilit, za koju se smatralo da rizikuje trudnoću. Postoji priča u kojoj je rabin bio u iskušenju od strane onoga što je mislio da je demon u zamenu za nar. Čak i kada je saznao da ga samo žena pokušava prevariti, osećao se toliko krivim da se pokajao posteći do smrti.

Praznici nara i zvanično cveće
Crveni cvet nara je zvanični cvet i Španije i Libije.

Značenje cveta nara u umetnosti i književnosti
U Šekspirovom Romeu i Juliji, Romeo želi da ode jer misli da ptice koje čuje najavljuju zoru. Julija ga moli da ostane govoreći mu da je to samo slavuj koji peva na drvetu nara. Drvo je u to vreme već bilo povezano sa strašću i romantikom, što ga je učinilo moćnim simbolom za upotrebu u predstavi.

O cvetu nara

Uobičajena imena
Plodovi se u Irskoj nazivaju Vinske jabuke, što je donekle doslovan prevod originalnog srednjovekovnog imena. „Pomum“ je latinski za jabuku, dok je „granatum“ latinski za seme. To je ime koje upućuje na boju i oblik voća nalik na jabuku i na mnoge semenke koje se nalaze u njemu. Naučno ime drveta je Punica granatum.

Native Range
Nar je pronađen samo u drevnoj Persiji i okolini, koja je danas Iran. Iz tog područja se proširio još u 9. veku i dospeo u Evropu do 16. veka.

Zone rasta
Naru je potrebna topla, relativno suva klima. Uspeva u USDA zonama od 7 do 10. Neki ljudi gaje drvo kao kućnu biljku u hladnijim klimama, ali treba mu puno prostora ako želite da pokušate.

Botaničke karakteristike
Ova stabla su relativno niska, često više liče na žbunje. Cveće se pojavljuje od sredine proleća do jeseni, a plodovi počinju da se formiraju početkom leta.

Tradicionalno se beru u jesen i povezuju se sa padom u mnogim kulturama. Listovi i cvetovi se koriste u medicini zajedno sa plodovima, korom i korenjem. Drveće je muško ili žensko, i oboje su potrebni da bi se cveće pretvorilo u plod.

Porodica biljaka
Nar je deo porodice Lithraceae koja uključuje mnoge druge tropske biljke i grmlje. To je možda najpoznatiji član porodice, ali njegovi rođaci uključuju Vater Caltrop, Crape Mirtle i Loosestrife.

Istorija nara
Nar je bio toliko rasprostranjen širom mediteranskog regiona da se nekada verovalo da je poreklom iz celog područja. Bile su potrebne godine genetskog testiranja i praćenja da bi se utvrdio originalni izvor. Nar je stigao u Evropu tek sredinom srednjeg veka, ali je brzo usvojen.

Značenje cveta nara – zamotavanje
Ubacivanje grozdova crvenih cvetova nara u vaš sledeći buket može dodati složen simbol strasti ili vam pomoći da ukažete na to da mislite da je neko glup. Uverite se da ostalo cveće u aranžmanu podržalo vašu željenu poruku kako vaš primalac ne bi bio zbunjen onim što nameravate da simbolizujete svojim poklonom.