Da li su orhideje pogodne za kucne ljubimce

Prema ASPCA (Američko društvo za zaštitu životinja), orhideje nisu toksične za kućne ljubimce. Kao takve, sve vrste orhideja su pogodne za kućne ljubimce i bezbedne u blizini mačaka, pasa i drugih životinja. Ovo uključuje popularne sorte orhideja kao što su orhideje Dendrobium, orhideje Phalaenopsis i orhideje Vanda.


Kakve efekte orhideje imaju na kućne ljubimce?

Iako orhideje nisu toksične za kućne ljubimce kao što su mačke i psi , i dalje mogu uticati na vaše životinje. Ako vaš ljubimac pojede deo orhideje, može doživeti manju gastronomsku nevolju. Ovi efekti mogu uključivati povraćanje i dijareju, iako ovi simptomi ne bi trebalo da traju duže od nekoliko sati.

Kao takvo, držanje orhideja podalje od kućnih ljubimaca je i dalje dobra ideja kad god je to moguće. Radoznali kućni ljubimci i dalje mogu da ugrizu vašu orhideju, ostavljajući vam oštećenu biljku. Kućni ljubimci takođe mogu prevrnuti orhideje, razbiti im saksije i napraviti nered u vašem domu.
Šta učiniti ako vaš ljubimac pojede orhideju?

Ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo deo orhideje, pripazite na njih. Vaš ljubimac može imati manje stomačne probleme, kao što su dijareja ili povraćanje. Srećom, ovi problemi bi trebalo da traju samo nekoliko sati pre nego što se vaš ljubimac oporavi.

Ako vaš ljubimac i dalje ima problema nakon nekoliko sati, odmah se obratite svom veterinaru. Možda ćete morati da zakažete hitan termin da biste pregledali svog ljubimca.
Kako zadržati svoje ljubimce podalje od orhideja
Mačka koja miriše na ružičastu orhideju u zatvorenom prostoru

Iako orhideje nisu toksične za kućne ljubimce, držanje kućnih ljubimaca podalje od orhideja je i dalje dobra ideja. Ovo pomaže da sprečite vašeg ljubimca da jede orhideje, a da vaše biljke budu bezbedne. To takođe znači manje nereda za čišćenje.

Postavite svoje orhideje u prostorije u kojima vaši kućni ljubimci nisu dozvoljeni. Alternativno, postavite svoje orhideje na visoke police ili druga područja kojima vaša mačka ili pas ne mogu pristupiti. Takođe možete da naučite svog ljubimca da ne jede vaše orhideje.

Postoji nekoliko načina da odvojite orhideje koje rastu na otvorenom od vaših kućnih ljubimaca. Koristite prateće biljke kao što su neven da odvratite svoje ljubimce da istražuju vaše orhideje. Biljke pratioci proizvode jake mirise ili bodljikave stabljike da obeshrabre kućne ljubimce i druge životinje.

Okončanje

Prema ASPCA, sve orhideje su pogodne za kućne ljubimce jer nisu toksične za mačke, pse ili druge kućne ljubimce. Međutim, kućni ljubimci i dalje mogu doživeti manje povraćanje ili dijareju ako konzumiraju biljke orhideja. Ovi simptomi bi trebalo da nestanu za nekoliko sati, ali je i dalje najbolje držati svoje ljubimce podalje od orhideja.