Znacenje cveta pimenta otkrivanje kulturnih prica mitova i simbolike

Kao što mu ime govori, cvet pimenta ( Calicanthus floridus) je omiljen zbog svog mirisa, koji mnogi opisuju kao opojan: bogata, začinska mešavina voća i cimeta. Ali ima više u ovoj divnoj biljci od samo njenih aromatičnih, smeđe-crvenih cvetova i sjajnog lišća. Takođe poznat kao slatki žbun, mehurasti cvet i grm jagode, cvet pimenta ima mnogo kulinarskih i medicinskih upotreba i prožet je bogatom simbolikom dobrohotnosti, duhovitosti i saosećanja. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju cveta aleve paprike na jeziku cveća.


Ime roda Calicanthus potiče od grčkog kalik , što znači „čaška“ i anthos, ili „cvet“. Naziv vrste floridus odnosi se na državu Florida, koja se nalazi u izvornom području biljke, kao i na grčki floridus ili „cvetni“.

Značenje cveta pimenta u floriografiji
U viktorijansko doba, floriografija — poznata i kao jezik cveća — bila je popularan način slanja kodiranih poruka. Svaki cvet ima svoje simboličko značenje (a ponekad i nekoliko značenja) u zavisnosti od boje, kombinacije, pa čak i načina na koji je predstavljen ili prikazan.

Na jeziku cveća, aleva paprika označava dobronamernost, duhovitost i saosećanje.

Uobičajene boje cvetova aleve paprike i njihovo značenje i simbolika
Cvetovi aleve paprike rastu u nekoliko boja, zahvaljujući sortama. Vrsta daje crveno-smeđe ili kestenjaste cvetove. Na jeziku cveća, ova boja ima asocijacije na prefinjenost, opuštenost i lojalnost.

Sorte cvetova aleve paprike uključuju:

“Atina” i “Venera” ​​imaju bele cvetove ; bela se često povezuje sa čistoćom i nevinošću.
‘Katherine’ ima limeto-zeleno cveće , boju koja se ponekad povezuje sa ponovnim rođenjem, obnovom, bogatstvom i prosperitetom.
‘Afrodita’ sa crvenim cvećem ; crvena je često povezana sa strašću, ljubavlju i naklonošću
„Burgundski začin“ ima ljubičaste cvetove , boju koja se često povezuje sa elegancijom, uspehom i divljenjem.
Istorija cveća aleve paprike
Cvet aleve paprike u punom cvetu.
Cvetovi aleve paprike su poreklom iz jugoistočnih Sjedinjenih Država. Autohtoni narodi ovog regiona dugo su cenili biljku zbog njene lekovite upotrebe i mirisne arome.

Uz podršku botaničara i mecene Vilijama Šerarda, britanski umetnik i prirodnjak po imenu Mark Kejtsbi pokrenuo je četvorogodišnju ekspediciju 1720-ih. Kejtsbi je otputovao u jugoistočni region SAD da sakupi autohtone biljne vrste.

Kada se vratio u Englesku, objavio je ilustrovani vodič pod nazivom Prirodna istorija Karoline, Floride i Bahamskih ostrva. Takođe je vratio stotine biljaka, koje su završile u kolekcijama Univerziteta Oksford.

Među ovim primercima bio je i cvet aleve paprike. Kejtsbi u svojoj knjizi opisuje biljku kao „mirisnu kao cimet“ .

Švedski botaničar Linnaeus koristio je Kejtsbijev rad kada je davao ime biljci 1759. U to vreme, to je bio jedini rod u vrsti Calicanthus .

Folklor povezan sa cvetovima pimenta
U izvornom spektru C. floridus , cveće se koristilo za mirisanje tela slično kao kesica. Legenda kaže da uobičajeno ime “bubbi bush” potiče od načina na koji su žene koristile cveće davno.

Žene su lomile cvetove aleve paprike i nosile ih uvučene ispod dekoltea. Toplota tela bi prouzrokovala da cveće ispušta svoj miris tokom celog dana. Smatra se da je ova praksa dovela do kolokvijalnog naziva „boobi bush“, za koji neki veruju da je manje ljubazna verzija „bubbi bush“.

Pogodne prilike za poklon cveće pimenta
Cvetovi aleve paprike savršen su dodatak cvetnom poklonu za prijatelje i porodicu. Oni dodaju duboku boju i divan, začinski miris koji dodaje miris u sobu.

Razmislite o davanju cveća aleve paprike za ogrevanje kuće, rođendane, čestitke ili poklone „samo zato“. S obzirom na simbolička značenja dobrohotnosti, saosećanja i duhovitosti, ovi cvetovi su odličan način da nekom posebnom date do znanja da vam je stalo i da o njima sa ljubavlju mislite.

Upotreba i prednosti cvetova aleve paprike

Cvetovi pimenta cvetaju na grani.
Cvetovi aleve paprike su cenjeni kao ukrasne biljke u pejzažu. Lako se uzgajaju i dodaju boju i miris granici. Biljke su odličan izbor u blizini šetališta ili dvorišta, jer oslobađaju svoju jedinstvenu aromu sa svakim povetarcem.

Pored upotrebe kao ukrasne biljke, cvetovi aleve paprike imaju i kulinarsku i medicinsku upotrebu. Uprkos svom imenu, cveće nije povezano sa alevom paprikom. U stvari, svaki deo biljke, osim kore, otrovan je za sisare.

Kora biljke aleve paprike, međutim, može se osušiti i narendati. Koristi se kao zamena za cimet.

Biljke su dugo bile cenjene zbog svojih brojnih medicinskih primena . Indijanci su pravili čaj od kore i korena koji je bio emetik i diuretik i koristio se za lečenje problema sa bešikom i bubrezima.

Pored toga, aromatični listovi sadrže supstancu sličnu kamforu. Mogu se drobiti i koristiti za odbijanje insekata i kao dezinfekciono sredstvo. Biljke su takođe korišćene za lečenje problema sa očima, rana i košnica.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, biljke leče artritis, reumatizam, kašalj, vrtoglavicu, groznicu, mučninu i druga stanja.

C. floridus je predmet naučnih istraživanja od 1880-ih. Tada je otkriveno da ove biljke sadrže visoke koncentracije alkaloida, flavonoida, eteričnih ulja i drugih jedinjenja.

Savremena istraživanja pokazuju da biljke imaju potencijalna antikonvulzivna, antigljivična, antivirusna, analgetska i antitumorska svojstva.

O pimentu
Prirodni raspon cveta aleve paprike proteže se na jugoistoku Sjedinjenih Država, od Teksasa na zapadu do Floride na zapadu i severa do Virdžinije, Ilinoisa i Ajove.

Biljke rastu u USDA zonama otpornosti od 5 do 10 . Narastu do 10 stopa u visinu i 12 stopa u širinu i preferiraju mesta sa punim ili delimičnim suncem, iako mogu tolerisati senku. Najbolje raste u vlažnom, ali dobro drenirajućem zemljištu sa pH koji je blago kiseli do neutralan.

Cvet aleve paprike pripada rodu cvetnih biljaka Calicanthus. Vrsta floridus je jedna od oko tri u rodu, koja pripada porodici Calicanthaceae .

Biljka raste kao žbun zaobljenog oblika i sjajnog, listopadnog lišća. Crveno-braon, bordo cvetovi pojavljuju se u rano proleće pre nego što se lišće vrati. Takođe može da cveta u drugim vremenima tokom proleća i leta.

Najčešća pitanja o cvetu aleve paprike:

Da li je aleva paprika otrovna?
Svi delovi biljke aleve paprike su toksični za sisare , sa izuzetkom kore.

Da li je aleva paprika godišnja ili višegodišnja?
Aleva paprika je listopadni žbun. Gubi listove tokom hladnijih meseci i ponovo ih raste u proleće.

Koliko različitih vrsta aleve paprike postoji?
Postoji nekoliko sorti aleve paprike. Oni proizvode cveće u različitim bojama, kao što su belo i zeleno.

Gde aleva paprika obično raste?
U svom rodnom području, aleva paprika raste u vlažnim, ilovastim šumama. Često raste u šarenoj hladovini šumskog podloga.

Da li aleva paprika privlači određene vrste divljih životinja?
Aleva paprika je korisna biljka za oprašivače. Takođe je izvor hrane za divlje životinje.

Da li je aleva paprika pogodna za aranžmane rezanog cveća?
Aleva paprika dodaje divnu boju, sjajno lišće i ukusnu aromu sečenim aranžmanima.

Koja su simbolička značenja povezana sa alevom paprikom?
Aleva paprika simbolizuje dobronamernost, saosećanje i duhovitost na jeziku cveća.

Koje su neke prateće biljke koje dobro rastu uz aleve paprike?
Dobre prateće biljke za alevu papriku su borovnice visokog grma (Vaccinium corimbosum), hamamelis (Hamamelis virginiana) i ljubičasti šišar (Echinacea purpurea).

Značenje cveta aleve paprike – zamotavanje
Cvet aleve paprike nije samo divan cvet; takođe ispunjava sobu divnom, voćnom i začinskom aromom. Ove atraktivne pejzažne biljke takođe imaju nekoliko medicinskih upotreba, privlačeći oprašivače u pejzaž. Na jeziku cveća, upotreba može dati alevu papriku da pošalje poruku duhovitosti, saosećanja i dobrohotnosti onima do kojih vam je stalo.