Povrće za sadnju u aprilu

Uz popularnost povrtnjaka ovog proleća, pogledajmo koje povrće možete posaditi u aprilu. Ja sam u zoni 8, tako da može biti malo drugačije u zavisnosti od toga gde živite. Nema ničeg vrednijeg nego posaditi seme i videti kako ono oživljava. Pošto su noći još hladne, dobro je vreme za planiranje bašte sa salatom. Sada možete saditi zelenu salatu, spanać, blitvu, rotkvice, kelj, grašak, krompir, pac choi, rukolu i spanać.


Grašak

Grašak dolazi u svim veličinama pa obavezno pročitajte pakovanje semena kako biste izabrali sortu koja odgovara vašem prostoru. Možete pronaći grašak za svaku situaciju uzgoja. Postoje patuljaste sorte kao što su Provansa, Patuljasti sivi šećer, Tom Thumb, Pea in a Pot i Snovbird koje su pogodne za manje prostore i kontejnere. Grašak kao što je Lincoln Homesteader naraste samo na oko 3′ visine, tako da mu treba manje podrške od viših sorti. Jedne godine sam uzgajao grašak Alderman Telephone i nisam imao pojma da može narasti do 10′ visine. Većini graška je potrebno nešto za šta će se držati kada raste, tako da ćete morati da dodate potporne stubove i mrežu. Grašak je najbolje posaditi direktno u zemlju. Posadite svako seme 1″ duboko i 1″ jedno od drugog za patuljaste sorte. Za više sorte sadim na udaljenosti od oko 4 inča. Svakodnevno zalivajte novozasađeno seme ako je zemlja suva. Ideja je da se vaše seme ne osuši. Kada seme proklija, možete smanjiti zalivanje. Berite kada su mahune svetlo zelene. Ako neke mahune požute ili postanu dosadne, ostavite ih na vinovoj lozi kako biste sačuvali seme za sledeću sezonu.

Zelena salata

Postoje stotine različitih vrsta zelene salate, pa uzgajajte ono što volite. Ja uglavnom uzgajam labavu salatu jer možete ubrati nekoliko listova istovremeno i biljka nastavlja da raste. Seme zelene salate je malo, ali raste veoma lako, tako da je odlično za početnike. Pažljivo napravite plitak red za svoje seme dubine oko 1/4 inča i posadite seme tanko u red. Pokrijte laganom prašinom i učvrstite zemlju rukom tako da seme dođe u kontakt sa zemljom. Nežno zalivajte i za otprilike nedelju dana trebalo bi da vidite da vaše seme klija. Zasadite jednu trećinu reda zelenom salatom, a dve nedelje kasnije zasadite drugu trećinu, a zatim dve nedelje kasnije posadite poslednji u redu. Ovo se zove uzastopna setva i znači da nećete imati svu svoju salatu spremnu u isto vreme. Zelena salata se može uzgajati u kontejnerima, podignutim krevetima i u zemlji. Njegova svestranost ga čini jednim od najpopularnijih povrća. Berite nekoliko listova istovremeno jer su vam potrebni ostavljajući nekoliko listova za fotosintezu. Ako uzgajate u kontejnerima Looseleaf, Little Gem i Tom Thumb su dobar izbor za sadnju.
Rotkvica

Rotkvice su jedna od najbržih kultura koje rastu. Obično klijaju za manje od nedelju dana, a žetvu ćete sakupljati za 28 dana. Pošto rastu tako brzo da ih možete posaditi između usjeva koji sporije rastu. Posadite rotkvice u rano proleće jer ne vole letnje vrućine, pa će se rasploditi i zasijati. Sadite svake nedelje ako imate prostora za kontinuiranu žetvu. Posejte seme rotkvice na dubinu od 1″ i na razmaku od 1″. Proredite biljke makazama u nivou tla ako su preblizu jedna drugoj. Rotkvice se mogu uzgajati u kontejnerima i visećim korpama jer su tako male, ali se podjednako dobro snalaze u uzdignutim krevetima i u zemlji. Berite ih kada počnete da vidite vrhove rotkvice na površini tla. Obično možete opipati okolo da vidite koliko su velike pre nego što odaberete.

Spanać

Spanać je još jedan usev hladne sezone za sadnju u aprilu. Posadite seme spanaća 1/2″ duboko i oko 1″ jedno od drugog. Spanaću je potrebno bogato tlo, pa obavezno dodajte kompost pre sadnje. Sve svoje gredice posipam kompostom pre sadnje i radim u organskom đubrivu sa sporim oslobađanjem. Berite mlade spoljne listove za salatu, ostavljajući ostatak biljke da nastavi da raste. Nastavite da sejete seme do kraja aprila i počnite ponovo u avgustu. Spanać „Space“ je pogodan za kontejnere, ali većina biljaka nije toliko velika, tako da je vaš izbor neograničen. Postavljam plutajući pokrivač na svoj spanać čim se posadi. Ovo sprečava oštećenje listova lišćem od rudara.

Kelj

Kale, ili voliš ili mrziš. Kao što uvek kažem, uzgajajte ono što volite da jedete. Kelj se lako uzgaja iz semena. Napravite brazdu duboku oko 1/2″ i posadite seme na udaljenosti od oko 2″-3″. Razmak između biljaka zavisi od sorte, pa obavezno pročitajte pakovanje semena. Ako uzgajate ruski kelj, on može zauzeti 18″ prostora u bašti i narasti do 4′ visine. Ako uzgajate kelj za bebe, on će zauzeti manje prostora. Prism i Vate’s Blue su odlični u kontejnerima. Za berbu prvo pokupite donje listove. Kelj je veoma podložan larvi kupusovog moljca koja može da pojede listove. Uvek sadim svoje seme kelja i postavljam plutajući pokrivač preko njih Jednom kada su biljke veće, mogu izdržati neka oštećenja, ali mala sadnicama nije potreban dodatni stres od insekata. Kelj je dvogodišnje povrće po tome što u prvoj godini daje puno listova i prezimiće. Sledećeg proleća će izrasti novo lišće i dati cveće i seme u kasno proleće. Probajte cveće i pupoljke u salati za ukusan užitak.

Krompir

Krompir je jedan od najlakših useva za početnike. Kupite sertifikovani semenski krompir u lokalnom baštenskom centru ili na farmi. Sve što treba da uradite je da iskopate rov dubok oko 12 inča i stavite krtole krompira u rupu. Pokrijte sa nekoliko inča zemlje i kako biljka raste nastavite da dodajete još zemlje u rov. Krompir najbolje raste na hladnom, labavom zemljištu koje je dobro drenirano i na području punog sunca. Nemojte se iznenaditi kada vaše biljke počnu da žute sredinom leta. Ovo je prirodno za biljku jer njena energija ide u uzgoj gomolja ispod zemlje. Kada lišće požuti, vreme je da povučete vodu nekoliko nedelja pre berbe. Ovo omogućava koži da se očvrsne na krompiru i čini ga boljim skladištenjem. Berite sredinom leta tako što ćete osetiti ispod zemlje da vidite koliki je krompir. Na ovaj način možete ušunjati nekoliko ranih krompira bez povrede biljke. Ako je krompir premali, dajte mu više vremena pre kopanja. Pažljivo kopajte ručnom gletericom jer lopatom možete lako oštetiti vaš usev.