Medjunarodni dan žena Slavimo žene u našim životima

Na ovaj dan svake godine milioni širom sveta ujedinjuju se kako bi proslavili društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena iz svih sfera života.

Međunarodni dan žena datira iz 1908. godine, kada je 15.000 žena iz Njujorka marširalo tražeći pravo glasa, bolju platu i kraće radno vreme. To je dovelo do prvog obeležavanja Nacionalnog dana žena u Sjedinjenim Državama 28. februara 1909.

Međunarodni dan žena kakav danas poznajemo prvi put je obeležen 19. marta 1911. godine u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Nekoliko godina kasnije, datum je pomeren na 8. mart i od tada je ostao isti.

Rodna ravnopravnost

Iako žene vode kampanju za jednaka prava i plate na ovaj dan više od 100 godina, rodna razlika i dalje ostaje. Svetski ekonomski forum procenjuje da nam je potrebno još najmanje 100 godina da postignemo globalnu ravnopravnost muškaraca i žena.

Rodna razlika u platama je jednaka broju žena koje rade besplatno od 10. novembra do kraja godine! Ta šokantna statistika utiče na živote mnogih vrednih žena širom sveta.

Tema Međunarodnog dana žena 2020

Od kada su ga Ujedinjene nacije 1975. odredile za godišnju komemoraciju, svaka godina proslavljanja Međunarodnog dana žena ima temu. Tema kampanje za ovu godinu je #EachforEkual koja ima za cilj da podigne svest o pristrasnosti i pomogne u stvaranju rodno ravnopravnijeg sveta. Tema takođe služi da nas podseti da ravnopravnost nije samo žensko pitanje, to je i poslovno pitanje. Na kraju krajeva, jednak svet je omogućen svet i svi imamo zajedničku odgovornost za izazivanje stereotipa, borbu protiv pristrasnosti, širenje percepcije i pomaganje da se poboljšaju situacije.

Posetite internationalvomensdai.com za više informacija o tome kako da učestvujete i pronađete događaje u vašoj blizini.

Davanje cveća

Darivanje cveća je jedan od tradicionalnih načina da se priznaju dostignuća žena na ovaj dan. Počeci te tradicije u zapadnom svetu datiraju od 8. marta 1946. godine (godinu dana nakon završetka Drugog svetskog rata) kada je grupa italijanskih feministkinja izabrala cvet mimoze kao simbol snage, senzibilnosti i osećajnosti.

Danas Italijanke posvećuju ceo dan međusobnom slavljenju uz obroke napolju i čašu vina na Festa della Donna.

Da li ste znali da samo ruski cvećari prodaju čak 150.000 ruža na Međunarodni dan žena? Dakle, ako niste u Italiji 8. marta ove godine, razmislite o lepom buketu ruža za važne žene u vašem životu.

Ideje za davanje cveća inspirisane tradicijom Međunarodnog dana žena širom sveta

U mnogim zemljama, Međunarodni dan žena je ekvivalentan danu majki, što znači da se deca podstiču da svojim bakama i majkama daju cveće i male poklone.

U Vijetnamu je uobičajeno da šefovi i kolege sa posla šalju cveće svojim koleginicama.
U Italiji se ženama daju žute mimoze.
U Rusiji se ženama daju ruže ili sezonsko cveće kao što su snežne kapljice, lale ili narcisi.
U nekim zemljama učenici takođe poklanjaju cveće svojim učiteljicama.

U Interflori smo ponosni što smo šampion ovog dana i nudimo niz pažljivo odabranih buketa, idealnih da pokažete uticajnim ženama u vašem životu šta vam one znače.