Šta znači biti mama

Smešna je stara stvar što sam mama, da me je neko pitao pre mnogo godina da imam porodicu nisam bila od onih žena koje su sanjale o velikom belom venčanju i kući punoj dece, a ja nisam imala veliku belu. venčanje, bila je to mala i intimna stvar, jednostavno savršena kako volim da mislim o našem danu, imam ovo drugo i apsolutno mi se sviđa!

Naravno, ima dana koji su haotični, u stvari koga ja zezam, sa kućom punom petoro dece svaki dan je haotičan! Ali to je moj haos i divno je! Biti njihova mama je izazovno, ispunjavajuće, nagrađujuće, zahtevno, zamorno, sve upakovano u jedno. To je sve što sam se nadao da će biti i više od toga.

Šta znači biti mama

Ponekad se može osećati kao „nezahvalan“ zadatak biti mama, provodim mnogo svog vremena tako da se čini, trkajući se za decom, skupljam ih, kuvam, čistim, brinem o svemu što im je potrebno, ali onda postoje trenuci koji sve to čine tako vrednim. Taj krezubi osmeh bebe koja me gleda i bez izgovorene reči dok je suviše mlada da bi pričala, taj pogled ljubavi koji mi daje čini da se topim. To je dodatni stisak od jednog od njih pred spavanje uprkos tome što su me ceo dan trčali odrpana i osećam se kao da spavam na nogama, drže se samo trenutak duže nego što bi inače mogli i u tom malom gestu znam da oni tamo osećaju svu ljubav prema njima i to mi znači ceo svet.

Biti mama je ogromna emotivna vožnja rolerkosterom, od beskrajne brige kada prvi put krenu u školu ili ostanu kod bake i dede ili odu na školski izlet i nisu od mene, do čistog oduševljenja i osećaja tako ponosnog kada nastupaju na školskom koncertu ili trče njihova trka na školskom sportskom danu i neodoljiv osećaj ljubavi koji gajite prema svojoj deci.

To što sam majka svojoj deci naučilo me je stvarima o sebi za koje nisam znala da će biti moguće. Strpljenje nije jedna od mojih jakih strana, ali ga ima u izobilju kada, na primer, učim nekog od njih da čita ili piše ili pomažem oko domaćeg zadatka ili pokušavam da pronađem neizbežno nestalu cipelu dok kasnimo u jutarnju školu trcati! Mnogo sam organizovaniji nego što sam ikada bio, iako je sa petoro male dece to veština koja je apsolutno neophodna! I saosećanje sa sposobnošću da ih naučim ispravno od lošeg, da ih negujem i vodim, hej, ne mogu čak ni kućnu biljku da održim u životu, tako da je činjenica da sam uspeo sa petoro male dece samo po sebi dostignuće!

Biti mama je bio neverovatan dar, to je uloga koja ispunjava moje srce sa toliko radosti, čak i ako moram da se podsetim da ih u teškim danima svi dobijamo, siguran sam, ali u celini nagrade za to što sam mama su ogromne. Osećam se neverovatno srećnom što sam imala priliku da budem mama.