načina za zeleniji održiviji Božić

Tražite jednostavne načine da ove godine na održiv način ukrasite hale? Imamo te. Čitajte dalje za naših 5 najboljih saveta za zeleniji Božić.
Kupujte lokalno

Kamioni prepuni cveća koji putuju širom zemlje iz centralnog distributivnog centra = mnogo izduvnih gasova (a nije ni posebno lepo putovanje za cvetanje). Ako želite da pošaljete cveće ovog Božića, možete da smanjite ugljenični otisak svog buketa kupovinom kod nas. Šaljemo vašu porudžbinu nezavisnom cvećari blizu vaše voljene osobe, tako da ne samo da ćete podržati svoju sjajnu lokalnu glavnu ulicu, već ćete zaštititi planetu sve u jednom potezu. To će vas sigurno staviti na Deda Mrazovu lepu listu.

Izaberite (zaista) zelenu jelku šolja za čaj

Prave božićne jelke su najbolja i najzelenija opcija za održiviji Božić. Dođite dvanaeste noći, ne bacajte svoj na ivičnjak – ponovo ga zasadite ili reciklirajte! Ako ste kupili drvo koje je uzgajano u kontejneru ili u saksiji sa netaknutim korenom, potpuno je moguće da ga ponovo posadite u svoju baštu (ili veću saksiju) kada se proslave završe. Ne samo da je ovo ekološki prihvatljiv način da reciklirate svoju božićnu jelku, već to takođe znači da sledeće godine možete da je unesete unutra i uživate u ukrašavanju iznova. Ako ste kupili posečenu božićnu jelku (ili ne želite da ponovo zasadite svoju saksiju), još uvek možete da je reciklirate tako što ćete je iseckati i baciti u kantu za smeće u bašti ili odneti u lokalnu ustanovu za reciklažu. Proverite šemu recikliranja božićnog drvca u vašem lokalnom savetu tako što ćete posetiti njihovu veb stranicu – većina će ponuditi lokalno odlaganje ili sakupljanje neželjenih drveća.

Smanjite, ponovo koristite i reciklirajte

Kada odmotate svoje božićne poklone (i oporavite se od oduševljenja), obavezno reciklirajte pakovanje. Ili idite bolje i ponovo ga koristite! Ako ste bili srećni primalac jednog od naših prelepih buketa, onda naš kraft papir čini sjajnu ambalažu za poklone, a poklon kutije savršene kutije za skladištenje – posebno ako ih preradite tako što ćete ih umotati u lep papir. Podelite načine na koje koristite naše pakovanje na Instagramu – voleli bismo da ih vidimo! Više o našem ekološkom cveću i ambalaži možete saznati ovde.

Izaberite venac bez plastike

Prekrasan venac napravljen od pravog cveća i lišća je možda najbolji način da se ovog Božića proširi malo prazničnog veselja po komšiluku. Izaberite onu koja je napravljena od prirodne grančice ili žičanog prstena umesto uobičajene cvetne pene za eko-brauni tačke (na taj način se baza može koristiti iz godine u godinu bez dodavanja dodatne plastike na deponiju). Možete čak i da pretvorite pravljenje venaca u godišnju tradiciju u kojoj će porodica uživati. Pogledajte naše savete za pravljenje venaca za više inspiracije.

Zamenite plastične ukrase za prirodne užitke

Kome su potrebne umorne šljokice i plastične kuglice kada umesto toga možete ukrasiti prelepim cvećem? Sve što je potrebno je malo zimske ishrane u vašoj bašti (ili ako nemate spoljni prostor zamolite prijatelja da lepo pretura po njihovom) i uskoro ćete imati dovoljno lišća da napravite sopstvene vence. Takođe volimo da dodamo cvetne korsaže poklonima umesto plastičnih mašnica i traka. Kada se Božić završi i obrišite prašinu, samo bacite umorno cveće na gomilu komposta – nema potrebe da punite crnu kantu.

Napravite ukrase koji će trajati

U stvari, ne morate nužno da napustite svoje prirodne ukrase kada se Božić približi. Možete ih pretvoriti u trajne uspomene tako što ćete ih osušiti na vazduhu. Onda sve što treba da uradite je da budete kreativni: uokvirite ih, ubacite u kuglice, koristite ih na kartama – jedino ograničenje je vaša mašta. Pročitajte naše najbolje savete za sušenje na vazduhu da biste započeli.