Šta je SEO, zašto je važan i zašto bi cvećare trebalo da brine?

Optimizacija pretraživača ili SEO se odnosi na proces koji se koristi za poboljšanje pozicije veb stranice na stranicama rezultata pretraživača (SERP) na pretraživačima kao što su Google, Iahoo ili Bing. Imati SEO strategiju za vaš cvetni biznis može pomoći da privučete klijente na vašu veb lokaciju i povećate prodaju i prihod.

Rad na SEO-u može zvučati kao glavobolja, a postoji mnogo mitova o SEO-u, ali kada shvatite osnove, bićete na putu da započnete sopstvenu SEO strategiju. Hajde da odvojimo minut da pregledamo osnove SEO-a i razumemo kako pretraživači poput Google-a rangiraju vašu poslovnu veb lokaciju.

Šta su pretraživači?

Veb pretraživači su softverski sistemi koje mi i naši klijenti koristimo za surfovanje Internetom. Najbolji pretraživači su Google, Iahoo i Bing. Google ima najveći udeo među ova tri, sa konstantno preko 90% tržišnog udela na globalnom nivou u 2022.

Cilj pretraživača je da pruži informacije koje vi ili vaši klijenti tražite i da ih rangira po kvalitetu i relevantnosti. Postoje stotine faktora koji su uključeni kada pretraživači rangiraju veb lokacije u organskoj pretrazi.

SEO komponente za upotrebu na mojoj veb lokaciji za cveće

Evo nekoliko važnih komponenti koje možete koristiti na vašoj veb lokaciji za cveće i koje će vam pomoći da se vaša veb lokacija rangira više na pretraživačima.

H1 oznake: Ovo su veća zaglavlja koja bi trebalo da sadrže vaše ciljane ključne reči, one koje su blisko povezane sa naslovom stranice i relevantne su za vaš sadržaj.
H2 oznake: Ovo je podnaslov i treba da sadrži slične ključne reči kao H1 oznake.
Gustina ključnih reči: Ovo je koliko puta se ključna reč koju vaši klijenti traže i koja se pojavi na vašoj veb lokaciji.
Meta opis: Ovo je opis koji pružate pretraživačima u vašim <meta> HTML oznakama. Meta opis koji koristite za svoju veb lokaciju takođe treba da sadrži ključne reči koje želite da vaša ciljna publika traži.
Povratne veze: Ovo je kada se druge veb lokacije povezuju nazad na vašu veb lokaciju tako što pružaju URL adresu vaše veb lokacije. Što više povratnih veza imate, bolje su vam mogućnosti da budete bolje rangirani u svojim ključnim rečima.
SEO alati dobavljača softvera – alati koji mogu pomoći u povećanju SEO rangiranja kao što su lokalne stranice, stranice sa preporukama/recenzijama, stranice partnera itd.

Kako se rangira moja veb lokacija za cveće

Kao prvo, kao i kod svih pretraživača kao što je Google, oni implementiraju veb popisivač/algoritam koji se kreće po vebu. „Puzi“ po vebu, hvata ključne reči da odredi temu i razume sadržaj stranice i traži veze na stranici, a zatim proverava da li je ta povezana stranica „pouzdana“.

Može se zaključiti da ako stranica vodi do pouzdane stranice, ona ima pouzdan izvor i samim tim je relativno pouzdana. Ovoj stranici daje ocenu sa tog linka. Pokretač zatim prolazi kroz sve veze na toj stranici i vrši to bodovanje dok se sve veze ne iscrpe. Nakon toga, algoritam daje stranici njen PageRank u toj specifičnoj ključnoj reči. Što je viši PageRank, veća je verovatnoća da će se stranica pojaviti u prvim delovima stranica sa rezultatima pretraživača.

uz napomenu, rezultati Google pretrage mogu pokazati neke varijacije u zavisnosti od pregledača i uređaja.

Kada moja veb lokacija za cveće može biti broj 1

Postavljanje na prvu stranicu Google pretrage se ne dešava preko noći ili za nekoliko dana, ali možete pasivno prikupiti saobraćaj na svojoj veb lokaciji tako što ćete biti prisutni u prvih 5 pretraga za svoje ključne reči. Vaša SEO strategija treba da bude kontinuiran proces tako što ćete ostati na vrhu svoje SEO strategije i biti sigurni da je ažurirana.

Vaša SEO strategija Ne samo da treba da bude fokusirana na vašu trenutnu bazu klijenata, već će potencijalni kupci moći lako da pronađu vas i vaše poslovanje kada traže relevantne informacije koje se odnose na vaše poslovanje. Dobro pravilo za praćenje vaše SEO strategije je istraživanje taktika koje koriste vaši konkurenti.