Društveni mediji su imali ogroman uticaj na međuljudsku interakciju od svog početka, posebno u poslovanju.

Društveni mediji su promenili način na koji ljudi dobijaju informacije i znatno povećali obim sadržaja koji konzumiramo. Facebook ostaje najčešće korišćena platforma društvenih medija, ali odnedavno njegovu titulu ugrožava druga platforma društvenih medija koja se fokusira na slike i video zapise, Instagram.


Poreklo Fejsbuka

Inspirisan univerzitetskim knjigama lica koje sadrže fotografije studenata i osnovne informacije, Facebook je počeo na Univerzitetu Harvard 2003. kao FaceMash. Njegov kreator, Mark Zuckerburg, otvorio je “TheFacebook” drugim studentima Harvarda 2004.

Kako je vreme prolazilo, članstvo se širilo na druge univerzitete, srednje škole, zatim na privatne kompanije, dok se konačno nije otvorilo za sve 2006. Od tada je polako akumuliralo korisnike, dostižući neverovatnih 2,3 milijarde aktivnih korisnika do decembra 2018. Kao kompanija, Facebook, Inc. je takođe kupila druge usluge, uključujući uslugu društvenih mreža za deljenje fotografija i video zapisa, Instagram, koja se takođe može pohvaliti brojem korisnika od 1 milijardu od maja 2019.

Kao dva različita servisa društvenih mreža, Facebook i Instagram se takmiče jedni protiv drugih za istu publiku, uprkos tome što su u vlasništvu iste kompanije. Sa sličnim karakteristikama, ali radikalno drugačijim opštim fokusom, obe usluge su popularne širom sveta, a Facebook preuzima vođstvo za većinu aktivnih korisnika.

Pad Fejsbuka

Tokom protekle dve godine u Sjedinjenim Državama, Fejsbuk je izgubio 15 miliona korisnika, prema studiji Edison Research i Triton Digital.

Smanjenje je najočiglednije među korisnicima uzrasta od 12-34 godine, odnosno tinejdžerima i mladim odraslim osobama. U istom starosnom i vremenskom periodu, Instagram je pokazao rast, povećavši se sa 64% na 66%. Snapchat, iako je nadmašio Instagram, vidi isti trend širom Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Iz ovih podataka možemo zaključiti da se tinejdžeri i mladi odrasli okreću Instagramu i Snapchatu zbog svog vizuelnog sadržaja, a eMarketer kaže isto. Ovo ne predstavlja veliku pretnju za Fejsbuk, jer oni i dalje vladaju domenom usluga društvenih mreža. Međutim, biće zabrinuti što gube među mlađim starosnim grupama. Pošto Facebook poseduje Instagram, to bi trebalo da ublaži udarac. Ali šta to znači za vaš posao?

Kako to utiče na cvećare?

U velikoj meri, to samo malo utiče na industriju cveća. Facebook će ostati relevantan kao platforma za promociju poslovanja u doglednoj budućnosti, s obzirom na njegov ekspanzivan skup alata za promocije i najveću korisničku bazu u poređenju sa drugim uslugama.

Međutim, motivacija da se fokusiraju na vizuelne sadržaje postaje veća, posebno kod preduzeća čija su glavna publika mladi ljudi, jer ova starosna grupa najviše komunicira koristeći vizuelne sadržaje. Industrija cveća može imati velike koristi od ovog saobraćaja, jer cveće govori istim vizuelnim jezikom. Ako se više fokusirate na vizuelne elemente, vaša preduzeća sa cvećom mogu lakše doći do vaše publike.

Vizuelni sadržaj nije ograničen na slike, već uključuje i video zapise. Ubrzani ili „time lapse“ video snimci su u trendu na društvenim mrežama, što je trend kojem se možete pridružiti samo pomoću pametnog telefona. Takođe možete razmisliti o montaži aranžiranja cveća za događaje, poput venčanja ili zabave.

Facebook je možda još uvek kralj društvenih medija, ali u svetlu trenutnih trendova, krajnje je vreme da se industrije koje se oslanjaju ili imaju koristi od vizuelnog sadržaja prošire na druge platforme.