Ekološki prihvatljivo, održivo i zeleno izgleda da su samo žurne reči, ali su to i ideje koje izgledaju kao da imaju izvesnu izdržljivost. Sa zabrinutošću milenijalaca i Gen-Z oko životne sredine, postoji mnogo prodajne moći u „zeleno“. Pa kako možete biti svesnija prodavnica cveća koja ne samo da povećava prodaju već i pomaže životnoj sredini?

Svim malim preduzećima je danas potrebno malo pojačanja, a podrška lokalnim preduzećima pomaže vam da izgradite kritične odnose u vašoj zajednici. Ako imate lokalnu prodavnicu slatkiša ili kafića, razmislite o korišćenju njihovih proizvoda za svoju kutiju čokolade. Ako imate lokalnu zanatsku radnju, to je možda najbolje mesto za nabavku traka, tila i drugih omota. Da li lokalni farmer proizvodi cveće koje biste mogli da koristite u svom dizajnu? Iako su društveni mediji i internet marketing važni, staromodna „usmena predaja“ i dalje može biti jednako važna. Ako pošaljete posao na njihov način, oni će ga verovatno poslati na vaš.

Možda je teško biti kritičan prema nabavci materijala jer se čini da nemate mnogo opcija, posebno ako živite u manjem području. Poznavanje vašeg dobavljača i vaših opcija je veliki pogodak ili promašaj kada je u pitanju stvaranje ekološki svesne i održive prodavnice. Da li vaš dobavljač prikuplja vaš proizvod na pošten način? Postoji li potencijal za nebezbedne uslove rada na farmama odakle dolazi vaše cveće? Čuvaju li uzgajivači zemlju, a ne oštećuju je? Mnogo je etičkih pitanja i nedoumica kojih bi kao kupac trebalo da budete svesni.

Reciklirajte kada je moguće

U svetu cveća postoji mnogo otpada od plastike u koju dolazi cveće, do kartona u kome se šalje. Tu su i plastične posude u koje šaljete svoj proizvod i staklene posude u koje ugrađujete! Ako želite ekološki prihvatljiviju radnju, možda je vreme da primenite neke procedure kao što je da vodite računa o tome koliko žice ili papira koristite, da vratite kutije u kojima je vaše cveće poslato da se ponovo koriste ili da ponudite popuste za povrat vaza koje dolaze nazad u svoju radnju.

Isključite neesencijalno

Kao cvećari, često uđemo u rutinu prevrtanja raznih alata čim uđemo u prodavnicu, ali retko koristimo predmet koji smo uključili. Razmislite da li su ovi alati neophodni i da li ih možete zameniti nečim drugim. Pokušajte da otvorite prozore umesto da koristite klima uređaj ili se oslonite na prirodnu dnevnu svetlost umesto na gornja svetla. Ovo mogu izgledati kao manji koraci, ali mogu napraviti veliku razliku.

Održivo i zeleno cveće je isto kao i svakodnevna cveća, ali ima više iskustva u pogledu dobrobiti životne sredine, uzgajivača i primalaca cveća. Održivi cvećari pružaju svojim kupcima proizvode koji ne ostavljaju destruktivni ugljenični otisak iza sebe. Da li je ovo tip cvećara kakav želite da budete?

Cvećari, da li postoje neke stvari koje radite u svojoj radnji koje čine vaše poslovanje ekološki svesnim.