Dan majki je dugo bio poseban dan za slavljenje majki širom sveta da im se zahvale za sve što rade. Oni su često centar porodice, balansirajući posao i porodične obaveze kako bi osigurali da sve teče glatko, svakog dana u godini.

Dan majki je poseban dan za obasipanje mame zahvalnošću i ljubavlju i reći veliko, toplo hvala! Često je odabrani poklon gomila cveća i ako ne možete da budete sa njom na taj dan, uvek možete da dostavite cveće na njena vrata u Melburnu. Ali između naručivanja cveća za Dan majki preko interneta i pravljenja posebnih aranžmana za taj dan, da li ste ikada stali i pitali se gde i kada je ova tradicija započela i zašto?

Nije iznenađujuće da iza Majčinog dana stoji nekoliko snažnih i inspirativnih žena kojima bi zaslužan za njegov početak. U Americi, koja je dovela do Američkog građanskog rata u 19. veku, Ana Rivs Džarvis (poznata kao majka koja je inspirisala Dan majki), stvorila je „Radne klubove za Dan majki“ da bi obrazovala žene o tome kako da pomognu u borbi protiv bolesti stvaranjem sanitarnih uslova za smanjiti smrtnost novorođenčadi i ‘Dan prijateljstva majki’ kako bi se promovisalo pomirenje među vojnicima.

Godine 1870, Džulija Hou je u „Proglasu za Dan majki“ pozvala majke da se udruže u stvaranju mira u svetu, u kampanji za „Dan mira majki“ koji će se slaviti svakog juna. Ali nakon smrti Ann Marie Reeves Jarvis, njena ćerka Ana Marie Jarvis je osnovala Dan majki, da bi odala priznanje svojoj majci i svim žrtvama koje su majke podnele za svoju decu.

En se strastveno zalagala za to da Dan majki postane priznat dan, a 1914. predsednik Vilson je potpisao zajedničku rezoluciju da Dan majki bude zvanični državni praznik koji će se održavati druge nedelje maja. U čast žive majke trebalo je nositi ružičasti ili crveni karanfil, a prolazio je beli karanfil za majke.

En je nameravala da Majčin dan bude vreme da odete kući i provedete kvalitetno vreme sa svojom majkom i kažete joj koliko vam znači. Danas se u Americi smatra trećim najvažnijim državnim praznikom posle Božića i Dana zaljubljenih, sa najvećim brojem telefonskih poziva.

U Australiji, tradicija Majčinog dana nije počela sve do 1924. Veoma promišljeno i praktično davanje poklona u vidu čestitki, maramica ili sapuna prošireno je na davanje jednostavnih ili složenih poklona cveća, čokolade, sveća, parfema i nakita. Tradicionalni karanfil se često zamenjuje hrizantemama ili sezonskim cvećem kao što su lale, ruže i biljke ciklame.

Australijanci takođe koriste priliku na Majčin dan da prikupe novac za ženske stvari kao što je klasik za Dan majki – hodanje ili trčanje za prikupljanje sredstava za istraživanje raka. Majčin dan je oportunistički dan da se stane iza velikog cilja koji je simboličan za vašu porodicu. Ali bez obzira na to da li su ljudi izabrali da šalju cveće preko interneta, ručno isporučuju cveće i poklone, isporuče doručak u krevet ili je izvedu na ručak na ručak, to je definitivno dan da uradite nešto posebno za svoju mamu u čemu će ona uživati, da pokaže njoj samo koliko je ceniš. Uostalom, šta biste radili bez svoje mame?