Savladavanje nege drveca citrusa u zatvorenom osnove temperature i vlaznosti

Bez obzira da li želite da uzgajate kumkvate za svoju kuhinju ili da ispunite svoju kuću slatkom aromom cvetova limuna, uzgoj citrusa u zatvorenom prostoru je dostojna potraga. Međutim, ova stabla zahtevaju malo nege. Jedan od osnovnih delova održavanja zdravlja vašeg drveta je obezbeđivanje odgovarajuće temperature i vlažnosti. Niste sigurni kako da ovo uradite? Pratite sve što treba da znate o zahtevima temperature i vlažnosti citrusa u zatvorenom prostoru.


Temperaturni zahtevi za stabla citrusa u zatvorenom prostoru
Pregled sadržaja:

Ključne Takeavais
Idealna temperatura i vlažnost za stabla citrusa u zatvorenom prostoru
Gde da postavite svoje drvo
Kako povećati vlažnost
Prolećna i letnja njega
Zimska nega
Uobičajeni znaci da temperatura i vlažnost nisu u redu

Ključne Takeavais

Za optimalan rast i proizvodnju voća, stabla citrusa u zatvorenom prostoru preferiraju tople temperature između 60-90ºF sa umerenom do visokom vlažnošću tokom cele godine. Dok neki citrusi, kao što su juzu i kumkvati , mogu tolerisati temperature ispod nule, oni će uspevati na toplijim temperaturama.
Idealna temperatura i vlažnost za stabla citrusa u zatvorenom prostoru
Ustanovljeno drvo citrusa u zatvorenom prostoru koje proizvodi grozdove voća Stabla citrusa u zatvorenom prostoru uspevaju u toplim i vlažnim okruženjima

Većina stabala citrusa u zatvorenom prostoru će najbolje rasti kada su temperature vazduha između 60-90ºF.

Iako je ovo idealno, većina drveća može tolerisati temperature izvan ovog opsega.

Pravilno očvrsnuta stabla citrusa mogu preživeti niske temperature, a neke vrste kumkvata, juzua i mandarina mogu preživeti temperature ispod 20-ih. Međutim, to ne znači da možete isključiti grejanje i gledati kako vaše drvo cveta.

Kada se sadi na otvorenom, drveće obično doživljava postepeno smanjenje ili povećanje temperature kako se godišnja doba menjaju. Ovo omogućava drvetu da se prilagodi hladnijem vremenu. Kada stignu temperature smrzavanja, drveće će verovatno preživeti.

S druge strane, drveće u zatvorenom prostoru se obično drži na relativno konstantnoj temperaturi. Ako vaše drveće doživi nagli pad temperature, verovatno će patiti.

Još jedna napomena: iako drveće može preživeti temperature izvan svog idealnog opsega, ono neće uspevati na ovim temperaturama. Temperature ispod 50º često će malo vratiti vaše drvo.

Što se tiče vlažnosti, sve vrste stabala citrusa u zatvorenom prostoru preferiraju umerenu do visoku vlažnost.
Gde da postavite svoje drvo

Da bi vaša stabla citrusa bila srećna, izbegavam da ih postavljam u oblastima gde doživljavaju velike promene temperature. To znači da ih držite podalje od otvora za klimatizaciju, često otvaranih spoljnih vrata i radijatora.

Pošto drveće citrusa voli puno jakog, direktnog svetla, razmislite o tome da ih postavite blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu . Sve dok ovo područje ne doživljava intenzivne promene temperature, po mom iskustvu, to je dobar izbor.
Kako povećati vlažnost
Veliko unutrašnje drvo citrusa koje raste u svetloj prostoriji sa dugim granama ispunjenim zrelim plodovima Ovlaživači i posude sa šljunkom mogu biti odličan način za povećanje nivoa vlage

Pošto drveće citrusa voli mnogo vlage, možda ćete morati da povećate nivo vlažnosti u svom domu. Ovo je posebno tačno tokom zime kada grejači isušuju vazduh.

Iako je ovlaživač najbolji način za brzo povećanje vlažnosti, to nije jedina opcija. Volim da postavim svoju sadilicu na poslužavnik napunjen kamenjem i vodom, pružajući lepo, lagano povećanje vlažnosti. Samo se uverite da vaša biljka ne sedi u vodi.

Redovno zamagljivanje vazduha oko vašeg drveta vodom takođe će povećati vlažnost. Međutim, ovo ćete morati da radite svakodnevno da biste održali visoku vlažnost, što po mom iskustvu može biti problem.
Prolećna i letnja njega
Izbliza snimak stabla limuna u zatvorenom koji raste u svetloj prostoriji Stabla citrusa u zatvorenom prostoru mogu se premestiti napolje tokom toplijih meseci

Pošto drveće citrusa potiče iz regiona sa vrelim letima, održavanje visokih temperatura je od suštinskog značaja. Iako ovo obično nije problem na otvorenom, možda ćete se naći da pokrećete AC da biste se ohladili.

Imajući ovo na umu, proverite temperaturu prostorije u kojoj se nalazi vaše drvo. Ako je ispod 70º, razmislite o smanjenju AC. Takođe, uverite se da je vaše drvo na svetlom mestu, gde su temperature nešto toplije.

Druga opcija je da premestite svoje drvo na sunčano mesto na otvorenom. Ako je napolju toplija, ovo je obično najbolji potez. Vratite svoje drvo unutra kada temperatura redovno padne ispod 60ºF.
Zimska nega
Malo drvo citrusa u zatvorenom sa jednim limunom na grani Vlažnost može biti posebno izazovna za održavanje tokom zimskih meseci

Kada dođu mračniji zimski dani, stabla citrusa mogu da podnesu malo niže temperature. Uz to, želećete da održavate temperature iznad 60ºF.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju tokom zime je vlažnost. Kako grejači isušuju vazduh, vašem drvetu će možda trebati pojačana vlaga. Postavite poslužavnik napunjen vodom ili svakodnevno prskajte svoje drvo.
Uobičajeni znaci da temperatura i vlažnost nisu u redu
Znaci da su vaša stabla citrusa u zatvorenom prostoru izložena pogrešnoj temperaturi/vlažnosti Niska proizvodnja plodova ili opadanje listova uobičajeni su znakovi da su temperatura ili vlažnost isključeni.
Lov Vigor

Iako mnogi ljudi misle da će niske temperature izazvati ekstremnu štetu, one takođe mogu suptilno uticati na drveće. Dok drveće citrusa može da preživi temperature oko 50ºF, stalno izlaganje ovim temperaturama će usporiti njihov rast.

Ako vaše drvo izgleda zakržljalo ili vam se čini da kasni sa cvetanjem i zametanjem plodova, vaše temperature mogu biti preniske. Ovo je posebno tačno ako su letnje temperature ispod 60ºF.

Povećanje temperature na 80ºF ili čak 70ºF poboljšaće opšte zdravlje vašeg drveta.
Flover Drop

Stigao je trenutak koji ste čekali – vaše drvo citrusa proizvodi to mirisno cveće! Međutim, primetićete da su mnogi cvetovi ili listovi opali pre nego što su se plodovi formirali.

Neki pad voća je prirodan jer drveće smanjuje svoje buduće voće. Ali pad od više od 50% je razlog za zabrinutost.

Dok opadanje cvetova ima brojne moguće uzroke, izlaganje niskim temperaturama je jedna od mogućnosti. Držite svoje drvo dalje od hladnog propuha i osigurajte da temperatura ostane iznad 60ºF.
Crisp Leaf Edges

Nešto nije u redu ako primetite da lišće vašeg drveta razvija obezbojene, oštre ivice. Najverovatniji problem? Niska vlažnost.

Ako su vam usne i koža suvi, vlažnost je verovatno preniska za vaše drvo. Čak i ako je vaše drvo dobro zalijevano, niska vlažnost može izazvati probleme. Ako vam je vazduh ekstra suv, moraćete da povećate vlažnost tako da bude u umerenom do visokom opsegu.

Da biste to uradili, koristite ovlaživač, postavite posudu sa vodom ili dajte vazduhu oko vašeg drveta dobru maglu.
Okončanje

Iako drveće citrusa može izgledati pomalo zastrašujuće za brigu, sve što vam je potrebno je odgovarajuće znanje. Sada kada znate idealnu temperaturu i vlažnost za citruse u zatvorenom prostoru, možete sa sigurnošću dodati svoje drvo po izboru u svoj dom.