Odabrali ste savršen cvetni aranžman za svoju voljenu osobu iz vašeg lokalnog cvećara u Melburnu i sada je vreme da im ga dostavite, bilo da se radi o njihovom kućnom pragu, bolničkoj sobi, kancelariji ili bilo gde drugde gde provode vreme.

U ovoj fazi procesa kupovine cveća, možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da je naknada za dostavu prilično velika. Dakle, u ovom postu na blogu ćemo raščlaniti posao koji ide u obezbeđivanje glatke, pouzdane isporuke i šta isporuku cveća čini tako skupom.

Sistem zoniranja

Cene isporuke cveća se obično zasnivaju na sistemu zoniranja u zavisnosti od toga koliko je kilometara udaljena adresa za dostavu od cvećara. U Kate Hill Flovers, naše najjeftinije cene isporuke su u Zonu 1, koja je u krugu od 5 km od naše prodavnice. Troškovi isporuke rastu sa rastojanjem; bilo koja adresa udaljena više od 15 km ne smatra se lokalnom, a isporuka će biti naplaćena u skladu s tim. Povećane stope uzimaju u obzir i cenu goriva za isporuku, i vreme potrebno dostavljaču da se vozi tamo i nazad.

Prevoz kvarljivih proizvoda

Cveće je nežno i veoma osetljivo na klimu. Zbog toga se njima treba rukovati sa izuzetnom pažnjom tokom transporta. Sveže cveće ne putuje dobro u toplim kombijima, pa ga prevozimo sa klimatskom kontrolom kao prioritetom, kako bismo osigurali da je u najboljem mogućem stanju kada stigne na odredište. Pošto je tako krhko, cveće se takođe ne može slagati kao kutije, tako da naši pogoni za isporuku moraju da budu izuzetno pažljivi kada ih organizujemo za isporuku. Osim toga, u zavisnosti od sorte, neko cveće je prilično veliko i zauzima dovoljno prostora u vozilu za dostavu, što znači da vozači ne mogu da nose previše cveća odjednom i moraju često da se zaustavljaju u cvećari između isporuka.

Štaviše, u Kate Hill Flovers-u isporučujemo od tačke do tačke kako bismo osigurali da cveće stigne na odredište u vrhunskom obliku. Nikada se neće odneti do centra za isporuku i transportovati od strane treće strane, gde se mogu oštetiti, i umesto toga se isporučuju primaocu direktno u jednom pokretu. Ovo zahteva od naših dostavljača da se malo više voze, što se odražava na cenu, ali garantuje da će vaše cveće biti u savršenom stanju kada stigne.

Istraživanje je potrebno

Naš glavni prioritet je da obezbedimo da cveće stigne do primaoca, tako da uvek sprovedemo neka istraživanja pre nego što krenemo da izvršimo isporuku. Proveravamo sve adrese na Google mapama da bismo bili sigurni da postoje pre nego što krenemo na put, a takođe istražujemo imovinu kako bismo bili sigurni da će isporuka biti ispunjena sa lakoćom. Na primer, ako primalac živi u stambenom kompleksu, moramo da saznamo da li možemo da ostavimo cveće na njegovim vratima ili postoji centralna kancelarija da ga ostavimo umesto njega. Sva ova istraživanja oduzimaju dodatno vreme pored isporuke.

Štaviše, često dostavljamo cveće u bolnice, što zahteva još napredniju pripremu. Uvek zovemo bolnicu pre isporuke da bismo se uverili da je pacijent prijavljen, potvrdili broj odeljenja i sobe i osigurali da vozač može sa lakoćom da isporuči cveće. Ovo je postalo još izazovnije tokom pandemije Covid-19, pošto su mnoge bolnice u Melburnu prestale da prihvataju isporuku cveća. Zbog toga je od vitalnog značaja da se uverimo da možemo da odnesemo cveće pacijentu pre nego što krenemo na put.

VIP usluga dostave

U Kate Hill Flovers, takođe nudimo VIP dostavu kao opciju za kupce koji žele da se porudžbine isporuče u kraćem vremenskom periodu širom većeg Melburna, a ova usluga dolazi sa povećanom cenom isporuke. Možemo da izvršimo prioritetne isporuke u roku od sat vremena od slanja porudžbine ili u drugo određeno vreme. Ovo je odlična opcija ako tražite poklon u poslednjem trenutku za nekoga ili ako postoji veoma kratak period da stignete do primaoca.

Sveže je drugačije

Možda ste navikli na besplatnu uslugu dostave iz velikih prodavnica, ali to je zato što ovi lanci šalju toliko porudžbina da obično dobijaju snižene poštanske cene od kurira. Oni zatim mogu preneti ove uštede svojim klijentima. Takođe ne moraju da rukuju robom sa istom pažnjom kao nežnim cvećem.

Međutim, vaš lokalni cvećar ne dobija takve popuste na količinu. U stvari, oni verovatno sami obavljaju sve isporuke, u malim količinama, što znači da moraju direktno da plate svojim vozačima i da dobiju nadoknadu za habanje svojih vozila za dostavu. Kao rezultat toga, treba povećati troškove isporuke za svaku pojedinačnu stavku.

Zaključak

Jedan od najsmislenijih načina da kažete prijatelju ili voljenoj osobi da razmišljate o njima je slanje cveća. Ulaganje u visokokvalitetno cveće vašeg lokalnog cvećara učiniće ovaj gest još upečatljivijim. Međutim, podjednako važan za kvalitet cveća je i kvalitet usluge dostave.