venerinaVenerina papučica, orhideja za koju možemo reći “narodska” može se nabaviti u vreme zimskih meseci kao lončanica. Ove biljke su križanci nastali od istočnoazijskih praroditelja. Porodica orhideja obuhvata oko 25000 vrsta rasprostranjenih gotovo po čitavoj kugli. Orhideje delimo po staništu: na one koje žive kao paraziti na drveću (epifitne orhideje) i one koje žive na tlu. Najveći broj vrsta venerine papučice pripada upravo ovoj poslednjoj grupi. Karakteriše ih mehurasta izraslina ispod latica, što podseća oblikom na papučicu prema kojoj je dobila ime. Dve uske izdužene bočne cvetne latice zovemo “petale”. Osim njih postoje i dve-sepale, jedna od njih je list koji izrasta ispod “papučice” a druga je gornja velika latica često nazivana “zastavica”. To je ujedno i vrlo upadljiv organ čiji je zadatak upravo upadljivošću privuče što veći broj insekata radi oprašivanja.

 

Kod Paphiopedilum insigne ova je zastavica žućkaste boje po sredini prošarana smeđim pegama, a rubovi su beli. Unutar ove vrste Paphiopedilum razlikujemo prema potrebi za toplotom u doba mirovanja, orhideje koje mogu prezimiti na hladnom, zatim one kojima je potrebno umereno zagrejano stanište, pa sve do onih kojima je potrebno veoma toplo mesto.

Želite li uzgajati nekoliko vrsta zajedno odaberite vrste približno istih zahteva, jer će vam takav izbor značajno pojednostaviti način uzgoja i nege. Obratite pažnju da temperatura tla u kojem rastu orhideje ne bude nikada niža od temperature vazduha. Kod vrsta koje ne traže zagrejane staklenike, dakle, kod onih koje su pogodne za sobni uzgoj dovoljno je presaditi ih svake dve godine i to nakon tronedeljnog mirovanja na hladnom mestu u štedljivo zalivanje nakon cvetanja u kasnu zimu. Dakle presađuje se u proleće, ali ne u uobičajenu zemlju za lončanice već u supstrat posebno pripremljen za orhideje. Za ovu vrstu orhideja najbolja je mešavina orhideja tresetnog supstrata, grubo seckane močvarne mahovine, izmrvljene borove kore, usitnjenog korena, kraljevske paprati i nešto listovače od bukovog lista. Mešavina sadrži oko 30 posto treseta a ostatak čine dodaci. Venerina papučica će najbolje uspevati na istočnom ili zapadnom prozou. Odgovara joj svetlo, ali zasenčeno mesto. Pojedine vrste zahtevaju zimi sobnu temperaturu od 25 C.
 
    Paphiopedilum insigne je biljka za negrejane prostorije i prezimljava na hladnom. Kad primetite da se supstrat u kojem se uglavnom uzgajaju ove orhideje zasušio, zalijte ga mlakom, mekanom vodom, tj. vodom siromašnom krečom. Leti vreme između dva zalivanja treba biti kraće nego zimi.