jukaPoznato je trideset do četrdeset vrsta roda Yucca, koje prirodno rastu u južnoj americi. Mnoge se mogu uzgajati vani u umerenim područjima, a neke mogu podneti čak i oštre mrazeve. Imaju lepe bele cvetove, ali mora ih oprašiti vrsta leptira kojih ima samo na njihovom prirodnom staništu pa uzgajane biljke ne stvaraju semenke.
 
    Samo je nekoliko vrsta pogodno za uzgoj u kući, a i za njih je povoljniji staklenik nego suv vazduh u sobama sa centralnim grejanjem. U novije doba veoma je raširena Yucca Elephantipes, poznata kao i Y. Guatemalensis zrele stabljike se uvoze sa ostrvlja Zapadna Indija i sade se u toplom stakleniku. Pri dnu se razvija korenje, a pri vrhu, tek katkada i na drugim delovima stabljike, pojavljuju se rozete listova. To su neobične i zanimljive biljke sa krutom, smeđom, uspravnom stabljikom i čuperkom zelenila pri vrhu.

 

Ta biljka dobro uspeva i u vodenoj kulturi. Iako su listovi šiljati i kruti, nisu opasni na dodir. Y. Aloeifolia je sasvim drugačija. To je mnogo veća biljka, a listovi su opasni zbog veoma oštrih šiljaka što mogu prilično raniti kožu i meso.

 
KARAKTERISTIKE
 
Veličina: Yucca Elephantipes je prilično mala biljka sa rozetama prečnika do 25 cm, visina joj zavisi od visine stabljike a ona može biti od 15 do 120 cm. Y. Aloeifolia obično je prečnika 60 – 100 cm, a visina varira od 60 cm do 3 metra.
 
Rast: prilično sporo rastu, godišnje oko 15 – 30 cm. Odrezane stabljike vrste Yucca Elephantipes ne rastu, samo se rozete povećavaju.
 
Doba cvetanja: cveta prirodno samo ako je posađena napolju. Ima visoki klas cvetova tipičan sve Juke.
 
Miris: biljka bez mirisa.
 
Svetlo: da bi napredovale, traže mnogo svetla, dobro ih je leti izneti van a takođe su divan ukras za sunčanu verandu.
 
Temperatura: Ako je moguće, držite ih zimi pri temperaturi 7 – 12°C jer u to doba ne vole preveliku toplinu. Leti je pogodna sobna temperatura ili kakvo sunčano mesto vani.
 
Voda: leti traže mnogo vode, pa zalivajte dva do tri puta nedeljno. Zimi zalivajte otprilike svakih deset dana.
 
Prihranjivanje: tokom letnjih meseci dodajte vodi tečno hranjivo dva puta nedeljno.
 
Vlažnost vazduha: leti im godi prskanje jedanput nedeljno, posebno ako su unutra.
 
Čišćenje: listovi se mogu brisati vlažnom krpom. Budite pažljivi naročito sa Y. Aloeifolia jer su joj šiljati listovi opasni. Ne prskajte sjajem za lišće. Ne godi im ni pretopao ni suv vazduh, posebno ne zimi i bolje uspevaju u stakleniku nego u toploj sobi.
 
Presađivanje: dok je mlada, treba je presaditi otprilike jedanput godišnje. Nakon tri do četiri godine samo izmenite gornji sloj zemlje. Čuvajte se dok je obrađujete.
 
Razmnožavanje: deljenjem zakorenjinih biljaka, zakorenjivanjem mladica ili unošenjem odsečaka stabljike u klijalište. Sve je to najbolje učiniti u proleće. Da bi stabljika poterala lišće potrebna je temperatura od 27°C.
 
Životni vek: ako ima dovoljno vazduha i zimi nije prevruće, trajaće godinama.
 
Biljke pratilice: stabljike vrste Yucca Elephantipes rastu prilično dobro u mešanim nasadima. Y. Aloeifolia je najlepša.
 
Laka/teška: ako ima dovoljno svetla prilčno dobro se uzgaja.