Zahtevi za razmake i sadnice

Ako ćete prvi put u životu da uzgajate rezano cveće, ne škodi ako znate koji razmak da očekujete i koliko će vam sadnica trebati da popunite leje. Naravno, takođe možemo sejati seme i uzgajati sadnice na bazi gerila komandosa. Ali ako težimo planiranom, profitabilnom, transparentnom poslovanju, onda ne škodi saznanje koliku površinu planirati, kakvo cveće želimo da gajimo i koliko nam je semena potrebno. Jer jedna od najvećih investicija svake godine je kupovina semena cveća!

Dakle, pre svega, hajde da isplaniramo koliko i koje veličine kreveta ćemo imati. Zatim sledi planiranje površine, koliko toga želimo da gajimo. Najbolje je celu površinu podeliti na blokove za stepenastu setvu. Dakle, ne postavljamo celu baštu odmah, već u fazama. S jedne strane, to obezbeđuje kontinuirano snabdevanje cvećem, a sa druge strane pomaže da se baštenski posao podeli na manje, svarljive zalogaje i da se ne poludi na samom početku.

Podela na blokove i šaržna setva u konkretnom primeru

Hajde da imamo 3 kreveta, radi jednostavnosti, pretpostavimo da je svaki krevet dugačak 4 m. Sva tri kreveta dužine 4 m podelite na četiri dela. U prvu gredicu treba da posejemo sadržanu svračinu nogicu, pegasti list, cvet školjke i ami, na primer, 1. marta, tako da svaku biljku treba pripremiti sa sadnicom površine 1 m.

U drugom krevetu ćemo 22. marta početi podizanje uključene svrake, pege, cveta školjke i Ammi. U treću gredicu posejte svračino stopalo, pegav list, cvet školjke i Ammi 15. aprila. Dakle, podeljeni u blokove i zasađeni u fazama, podelili smo zadatak na manje porcije i obezbedili stalno snabdevanje cvećem.

Da, ali koliko sadnica treba da pripremim u datom području?

Na osnovu uzorka kreveta od 2 m k 1 m, došao sam do preporuke Farme cveća Floret. S jedne strane imam podignute krevete 2 k 1 m, a sa druge strane sa ovim brojem je lako raditi u budućnosti. Ako imate, recimo, krevete dugačke 10 m, jednostavno pomnožite potrebe za sadnicama koje su ovde opisane sa pet.

Pošto se u SAD računaju u inčima (najčešći razmak stabljika je 6-9 ili 12 inča), možete videti brojeve poput 23 cm. Naravno, u ovom slučaju se može koristiti razmak od 20 cm.

U slučaju razmaka biljaka od 15 cm (6 inča), cveće se uklapa u 7 redova, tako da možemo računati na 78 biljaka za presek od 2 m. Celosia cristata, anemone, lisianthus i letnja viola mogu se saditi ovako gusto.

U slučaju razmaka biljaka od 23 cm (9 inča), cveće se uklapa u 4 reda, tako da možemo računati na 36 biljaka za presek od 2 m. Ovo je savršeno za sadnju resica, bosiljka, bupleuruma, tatika, karanfila i cinija. Ovo je najčešće korišćeni razmak stabljika.

U slučaju razmaka biljaka od 30 cm (12 inča), cveće se uklapa u 5 redova, tako da možemo računati na 22 biljke za presek od 2 m. Pogodan je za uzgoj cveća ljuske, amaranta, grmolike Celozije (npr. Celvai), ptičjeg sleza i šisoa (Perilla).

U slučaju razmaka biljaka od 46 cm (18 inča), cveće se uklapa u 3 reda, tako da možemo računati na 11 biljaka za presek od 2 m. Ova grana je pogodna za uzgoj suncokreta i eukaliptusa.

Naravno, ovo su preporuke od kojih možete odstupiti u zavisnosti od sopstvenog iskustva, ali ovaj sistem, razvijen i dokazan pre deceniju, je odlična polazna tačka.

Evo pomoćne tabele koja pokazuje koje biljke možemo očekivati da će nam trebati za krevet od 2 k 1 m. Ne zaboravite da ne klija sva semena, a ni sve sadnice nisu vredne zrelog doba, pa je na početku uzgoja rasada vredno izračunati najmanje 20% potrebe za semenom. Drugim rečima, hajde da započnemo 20-30% više biljaka da bismo zaista mogli da napunimo krevet.