Cilj cvećara je da zarade novac radeći ono što najviše vole!

Pisanje tehničkih radova poput poslovnih planova zvuči kao puno posla, i možda mislite da je irelevantno za nekoga ko počinje. Međutim, poslovni planovi su još važniji za poslovanje na početku.


Šta čini cvetni poslovni plan važnim

Poslovni plan vam pomaže da pratite svoje dugoročne ciljeve i strategije koje koristite da biste ih postigli. Planiranje je ključno u poslovanju jer se ne bavimo samo novcem; vreme i trud su na kocki – vaše vreme i svi koji vam pomažu. Takođe, formalizovanje vaše vizije pomaže vam da procenite svoju trenutnu poziciju i svoje mogućnosti da je postignete.

Osim toga, poslovni planovi vam omogućavaju da unapred planirate moguće probleme u koje biste mogli naići. Ovo zahteva od vas da analizirate tržišni trend cveća u vašem području i pogledate svoje moguće konkurente. Dobijajući ovo znanje, možete na odgovarajući način predvideti moguće uspone i padove u industriji.

Poslovni planovi su takođe uslov za dobijanje kredita od većine banaka. Banke treba da utvrde da li možete, u najmanju ruku, da vratite kredit. Ovo je veoma važno posebno za novopridošlice i ljude koji planiraju nadogradnju svoje prodavnice.

Delovi poslovnog plana

Naslovna strana

Naslovna stranica sadrži sve osnovne informacije o vašoj cvećari, što uključuje naziv vaše radnje, adresu, vaše ime kao vlasnika (i drugih koji su suvlasnici radnje) i druge relevantne informacije kao što je registarski broj vašeg preduzeća ( ako ih imate, ovo može varirati u zavisnosti od oblasti). Takođe bi trebalo da sadrži logo vašeg preduzeća.

Rezime poslovnog plana

Rezime vašeg poslovnog plana, On ima svoje delove u sebi: (a) poslovni rezime, (b) budući rezime, (c) rezime tržišta i (d) rezime finansija.

Poslovni rezime u osnovi sadrži sve osnovne informacije u vezi sa vašom radnjom (mislite na naslovnu stranu, ali sveobuhvatnije).

Budući rezime opisuje vašu viziju vaše prodavnice, kao i vaše ciljeve i ciljeve.

Rezime tržišta sadrži informacije koje ste prikupili o svojim klijentima i marketinške strategije koje ćete koristiti.

Na kraju, finansijski sažetak sadrži vašu očekivanu prodaju, novac koji vam je potreban za pokretanje, gde ćete dobiti ova sredstva i druge monetarne informacije. Čitaocu bi trebalo da kaže vaš trenutni finansijski položaj.

Plan upravljanja

Plan upravljanja ili odeljak o operacijama sadrži sve najsitnije detalje vašeg poslovanja, od dobavljača cveća, opreme i proizvodnih procesa do vašeg inventara, načina plaćanja, radnog vremena i kanala komunikacije. Možete navesti proizvode i usluge koje planirate da isporučite. Ovo lako može postati najduži i najvažniji deo poslovnog plana, pa uzmite si vremena u pisanju ovog dela.

Marketinški plan

Kao što ime govori, marketinški plan sadrži vašu analizu o vašim potencijalnim kupcima i konkurentima. Takođe uključuje vaše ključne marketinške strategije koje planirate da primenite za svoju prodavnicu, kao što je pokretanje specijalnih popusta za praznike i druge posebne prilike.

Budući planovi

Opet, ime sugeriše da budući plan sadrži vaše buduće planove za vašu radnju. Ovde možete da navedete svoju viziju vaše radnje (nešto kao „prvi biznis cveća na lokalnom nivou“) i svoje poslovne ciljeve. Važno je ne razmišljati samo o brzim ciljevima koje treba postići, već o dugoročnim ciljevima za koje se nadate da ćete postići.

Finansijski plan

Finansijski plan sadrži sve o finansijama vaše prodavnice. Ovde ulazite u detalje o novčanim tokovima vašeg poslovanja. Od vas se očekuje da navedete svoje trenutne poverioce i dužnike, svoj izvor finansiranja i projektovani novčani tok; oni su često u tabeli sa brojkama i datumima. Ako ste radili na svom poslovnom planu sa već pokrenutom radnjom, možete dodati i izveštaj o dobiti i gubitku.

Propratna dokumentacija

U ovom delu poslovnog plana možete uključiti neke dokumente koji su relevantni za vaše poslovanje: dozvole, mape, finansijske tabele i druge priloge koje čitaoci vašeg plana mogu da koriste za upućivanje.