Mnogi međunarodni cvećari i stilisti visokog profila pokrivaju temu provizija u svojim blogovima, ali iz nekog razloga australijski profesionalci za događaje izgleda ne govore o slonu u uglu sobe. Smatramo da buduće mlade i mladoženja imaju pravo da znaju šta se dešava iza kulisa na nekim mestima, čak i ako je to na našu opasnost.

Naravno, ne funkcionišu svi prostori neetički i mi poštujemo da provizije mogu biti prihvatljive ako su proglašene, ali nas i dalje čudi koliko mesta uzimaju provizije ispod stola. Iako se to dešava u svakoj oblasti industrije događaja, fokusiraćemo se na interakciju između cvećara i mesta za ovaj post.

Ispod je 5 glavnih pitanja koja bi bilo mudro postaviti svom mestu (i potencijalnim cvećarama u manjoj meri) kako biste bili sigurni da se prema vama postupa etički u pogledu provizija. Dok operateri na lokacijama koji imaju skrivene sporazume verovatno imaju trikove za izbegavanje svih sledećih pitanja, pogledajte ih u oči i verujte svojim instinktima bez obzira šta vam se kaže.

Pa, idemo…

Da li uzimaju provizije od dobavljača? Verovali ili ne, postoje mesta koja uzimaju proviziju od preko 20% od svog željenog panela dobavljača, a da to ne otkrivaju svojim klijentima. Da skratimo priču, ovu proviziju plaćate u manjim količinama cveća ili manjem kvalitetu. Ali ako ne proizvodite događaje za život, kako biste to ikada znali, zar ne?

Da li je željeni dobavljač kojeg preporučuju povezan sa vlasnikom lokala ili osobljem, tj. ženom ili mužem? Na sreću, ovo se ne dešava prečesto, ali se dešava čak i na mestima koja su najcenjenija. Šta je tačno problem? Ništa ako je deklarisano, ali ako nije, najverovatnije verujete u savet da su oni pravi dobavljač za vas kada je savet inherentno pristrasan.

Ako mesto održavanja nudi cvetni paket, pitajte šta zapravo dobijate za svoj novac (uključujući fotografije) kako biste mogli da uporedite ponudu sa nezavisnim cvećarom. Često je bolje da se odreknete paketa cveća kada uzmete u obzir kompromis u pogledu kvaliteta, nedostatak dodane vrednosti i smanjenje obima koje će se dogoditi zahvaljujući aranžmanu provizije.

Ako mesto ima samo jednog dobavljača cveća, pitajte zašto. Nekim mestima jednostavno je lakše imati samo jedan koji odgovara stilu mesta, ali verujte svom instinktu za ovo i pogledajte tačke 1 i 2 za tragove. Dizajneri cveća obično imaju različite snage dizajna, stilove i nivoe profesionalizma, tako da je najbolje da se sastanete sa dvoje ili troje da biste bolje razumeli svoje potrebe.

Ako je dobavljač/stilista cveća „majstor za sve, ne majstor ni za šta“, pitajte da li su njihovi cvećari (oni će uvek biti podizvođači) kvalifikovani i kakvo je njihovo tačno iskustvo. Obavezujte se da će koristiti tu cvećaru tog dana. Cveće obično nije na čelu njihove ponude, što znači da je kupovna moć ograničena i da je teško zadržati pristojne cvećare na spisku. Zaista morate da dođete do dna onoga što ćete zapravo dobiti od njih. Najverovatnije će njihove cene biti povezane – samo treba da ih razdvojite! Aranžmani o proviziji često idu ruku pod ruku sa ovakvim tipovima poslovanja, pa proverite i ovo.