Pravljenje lanca maramice ovog leta: Vodič korak po korak od MojaCvecara – Beograd.

Dakle, šta je to daisi lanac možete pitati?

„Lanac tratinčica: niz tratinčica povezanih svojim stabljikama.”

Leto je stiglo i zašto ne nabavite sebi novu narukvicu ili ogrlicu? Ne iz dizajnerske prodavnice, već iz vaše bašte!

Postoje dve metode za pravljenje sopstvenog lanca.

Metod 1: Korišćenje proreza

Metod 2: Pletenje

Objasnićemo oboje!

Metod 1: Prorezi

Korak 1 – Pronađite sebi zakrpu sa tratinčicama i izaberite koje tratinčice za koje mislite da će izgledati najbolje za vaš lanac tratinčica! (Savet: što je stabljika tratinčice deblja, to bi trebalo da drži jače!).

Korak 2 – Kada uberete svoje tratinčice, napravite mali prorez palcem ili plastičnim nožem po dužini niz sredinu stabljike. Napravite ovaj prorez odmah ispod cveta ili na pola puta niz stabljiku.

Korak 3 – Uzmite drugu tratinčicu i provucite stabljiku kroz prorez koji ste upravo napravili. Gurnite udesno tako da cvet tratinčice broj 2 bude pripijen uz stabljiku prve tratinčice.

Korak 4 – Zatim napravite prorez na stabljici druge tratinčice i provucite kroz treću tratinčicu. Ponovite ovaj proces da biste napravili lanac željene dužine!

Metod 2: Pletenje

Korak 1 – Počnite tako što ćete ponovo izabrati svoje tratinčice. Ovog puta, što je stabljika duža, to bolje – to je zato što će proces pletenja malo olakšati. Što je stabljika duža i fleksibilnija, to će biti lakše!

Korak 2 – Skinite sve listove sa stabljike i stavite sve tri tratinčice u red na ravnu površinu. Uštipnite stabljike na vrhu blizu cvetne glavice.

Korak 3 – Prevucite desnu stabljiku u sredinu i stavite prst na mesto gde se dve stabljike ukrštaju. Ako se bilo koja stabljika pokvari, moraćete da ih zamenite novim!

Korak 4 – Prenesite levu stabljiku preko nove srednje stabljike i ispod stabljike sa desne strane. Lagano povucite sve tri stabljike da stegnete. Pazite da ih ne slomite! Zatim ponovo uzmite desnu stabljiku i ponovo se pomerite u sredinu, nastavljajući ovaj proces. Zatim ponovo uzmite desnu stabljiku i pomerite se u sredinu, nastavljajući ovaj proces.

Dodatno, možete dodati još letnjeg cveća i pletenicu sa četiri stabljike, čineći deblji i jači lanac!