pomarandzaPostoji nešto egzotično i ekstravagantno u uzgoju sobnih pomorandži. Pretpostavljamo da to potiče odatle što su nekad plemići uz svoje kuće gradili velike staklenike za pomorandže da bi zimi zaštitili svoje skupe biljke. Velika drveća narandže i limuna uzgajala su se u bačvama, tako da su se leti mogla staviti na terasu a zimi lako premestiti u staklenik.

Danas su ti varijeteti zbog svoje veličine nepogodni za uzgoj u kući. Umesto njih uzgajamo sobnu pomorandžu Citrus Mitis, malu biljku sa Filipina, prenesenu na zapad 1595 godine. Pripada porodici Rutaceae. Osobine sobne pomorandže su u svemu, osim u veličini, iste kao u njenih većih srodnika. Ima lepe bele, veoma mirisne cvetove, a plodovi su jestivi, iako pomalo gorki. Mogu se rezati na kriške kao limun i služiti uz napitke. U isto vreme na biljci se nalaze i cvetovi i zeleni i zreli plodovi. Leti joj prija da bude napolju a zimi u zatvorenom prostoru.

 

KARAKTERISTIKE:

Veličina: to je mala biljka i retko naraste više od 60 – 100 cm.

Rast: raste sporo, oko 10 – 12 cm godišnje.

Doba cvetanja: pretežno u letnjim mesecima, ali može stvarati pupoljke u bilo koje vreme. Ako cveta u kući, daleko od insekata mora se oprašivati četkicom.

Miris: izrazit miris nas uvek u mislima veže uz otvorene narandžine cvetove.

Svetlo: potrebno im je svetlo i uvenuće daleko od prozora.

Temperatura: važno je da zimi temperatura bude iznad tačke smrzavanja, a godi im 13 – 15°C. Leti bolje raste napolju. Ako je leti unutra, najviša temperatura može biti 18°C uz dobro provetravanje.

Voda: leti zalivajte gotovo svakodnevno. Zimi otprilike svakih 10 dana, osim u vrlo toploj prostoriji. Tada zalivajte svakih 5 dana. Međutim, biljku ne smete previše zalivati a dobar protok vode je vrlo važan. Potreban joj je kamenac, dakle godi joj tvrda voda.

Prehranjivanje: leti dok raste, dodajte vodi tečno hranjivo svakih 14 dana. Vlažnost vazduha godi joj često prskanje, ako moguće svakodnevno.

Vazduh: godi im dobro provetravanje ali ne i promaja. Ne podnose plinska isparenja.

Presađivanje: odrasle biljke samo jednom godišnje u proleće. Ili je presadite ili zamenite površinski sloj zemlje u istoj posudi.

Obrezivanje: nije potrebno jer ta biljka sporo raste, ako treba odstranite poneku granu što štrči ili je predugačka.

Razmnožavanje: uglavnom se izvodi reznicama u toplom staleniku a najbolje je da to prepustite stručnjaku. Stabla pomorandže i limuna mogu se uzgojiti iz koštica, ali biljka će postati vrlo velika i cvetaće i roditi tek kada naraste barem jedan i po so dva metra. Moguće je i kalemljenje, ali to je posao za stručnjake.

Životni vek: vrlo je dugitrajna ako joj se pokloni redovna pažnja.

Biljka pratilica: najbolje raste sama

Laka/teška: srednje jednostavna biljka, nije za pravog početnika.