seleginelaOva ukrasna tropska sobna biljka liči na mahovinu, a ima i vrsta koje liče na paprat. Raste na tlu vlažnih prašuma severne Amerike. Na vodoravno položenim grančicama nalaze se dvostruki prilegnuti ili stojeći sitni listići. Kod nekih vrsta grančice su položene, dok druge, opet, stvaraju izdanke na kojima se nalaze listići.
 
    Vrlo lepe i najviše poznate su niske, okruglasto zbijenog oblika jastučaste vrste Selaginella apus i Selaginella kraussiana. nešto višeg rasta (oko 30 cm) vrlo su interesantne, liče na paprat, vrste Selaginella martensii i Selaginella lepidolphylla, zatim Selaginella aurea sa zlatnožućkastim i Selaginella variegata sa žućkastozelenim lišćem.

 

 
    Te niske, stalno zelene biljke, veoma su pogodne za sadnju u dekorativne činijice i druge cvetne aranžmane. Da bi selaginele bile sveže i lepe treba ih držati u zagrejanoj prostoriji i osigurati im vazdušnu vlagu. Od direktnog sunca moraju se zaštititi, a treba ih zalivati oprezno i umereno, jer inače od prekomerne vlage mogu početi da trunu odozdo. Isto tako, ne smeju se zaboraviti zaliti, jer i tada brzo propadnu. Treba ih redovno, više puta na dan prskati ustajalom vodom. Razmnožavaju se deljenjem i vazdušnim žilama, koje se vrlo brzo užile.