senecioOva tustika zadebljalog stabla ranije je bila poznata pod nazivom Kleinia neriifolia (nerium – oleander). Poreklom je sa Kanarskih ostrva. Na kraju dugih izboja, koji izgledaju kao da su posuti injem, nosi ”čupave” lisne čuperke. Zadebljano stabalce i izboji ove biljke služe kao spremišta vode, što joj omogućuje preživljavanje sušnih vremenskih razdoblja u njenoj pradomovini. Na gornjem kraju stabalca stvara izboje poput pršljenastih izdanaka koji su obrasli sivozelenim uskim listovima dužine oko 12 cm.

U doba mirovanja u kasno leto, jako smanjite zalivanje. U to doba biljka odbacuje brojne listove. Na tim mestima ostaju ožiljci, koji tokom vremena stvaraju po stabljici i izbojima šare.

 

Za vreme mirovanja, dok je biljka bez listova, gotovo potpuno izostavite zalivanje. Starije biljke mogu dostići visinu više od 1 metra. Potrebno je mnogo pažnje kako bi se ispunili svi njeni zahtevi u vezi sa negom. Prvenstveno je ovde reč o pogodnom mestu za prezimljavanje. Temperatura prostorije ne sme biti viša od 15°C. Tokom cele godine mogu se otkinuti pojedini izboji iz krošnje i utaknuti u mešavinu treseta i peska da se zakorene. Na taj se način mogu uzgojiti nove mlade biljke.
 
    Senecio kleinia raste zimi. Njeno vreme mirovanja pada u kasno leto i jesen. U to vreme se zemlja u posudi treba držati suvom. Dobro je da se i u periodu vegetacije zemlja između dva zalivanja potpuno osuši. U razdoblju rasta prihranjujte je svake dve do tri nedelje gnojivom za kaktuse. Svetlost je ovoj biljci nasušna potreba, čak i zimi. Leti je zaklonite od žarkog podnevnog sunca. Zimi je držite u hladnijoj prostoriji, gde temperatura nije viša od 15°C. Mlade biljke rastu brzo i moraćete ih presaditi već nakon godinu dana. Pomešajte zemlju za lončanice sa peskom. Starije biljke možete presađivati svake dve do tri godine.