Stara kineska poslovica kaže da „nadmoćan čovek svoju okolinu prilagođava sebi“. U širim društvenim razmerama to može izazvati teškoće ali u prostoru sopstvenog stana to možete sprovesti vrlo efektno. Bez obzira u kakvom prostoru stanujete, u seoskoj kući, gradskom stanu ili umetničkom potkrovlju, nemorate dozvoliti da vam bude nametnut stil uređenja. Osnovna strukturna obeležja, svakako, moraju da se uzmu u obzir i ako odgovaraju vašem ukusu možete ih čak naglasiti, ali na vama je da stvorite jedninstvenu sredinu koja će biti izraz vaše ličnosti.
 
    I u najneprivlačnijim prostorijama, pravim nameštajem i ukrasima kao i odgovarajućim biljkama ostvarićete najrazličitija raspoloženja. Tako možete ili naglasiti postojeći stil ili ga promeniti da dobijete nešto novo i drugačije. Možda ste dobro odabrali boju zida, tapeta nameštaja i ukrasnih tkanina, ali često samo neogovarajući izbor biljaka učinio je da stan deluje beživotno. Depresivan klinički izgled bleštećeg stakla i metala, na primer, možete da izmenite velikim fikusom benjaminom, koji unosi život a ipak neće narušiti odmerenost glatkih linija. Na sličan način da nije oživljen tradicionalno prisutnim zelenim papratima, palmama ili aspidistrom, dostojanstveno namešten stan stilskim nameštajem izlaže se opasnosti da liči na muzej. Te su biljke neodvojivo povezane sa 19-tim vekom, isto kao što nas sukulenti i kaktusi odmah podsećaju na tridesete godine prošlog veka. Možda ćete poželeti da dočarate predstavu čitave kulture, a ne epohe – na primer enterijer koji se odlikuje istočnjačkom jednostavnošću možete dobiti ako pažljivo, savesno od razmeštaja, ukomponujete minijaturno stablo bonsai posađeno u posebnoj posudi.
 
    Možete, dopustiti da vam postojeći arhitektonski parametri nametnu izgled stana. Možda imate sreću da živite u starinskoj kući sa ugrađenim cvetnim prozorom ili staklenikom koji može biti tako lep da ćete njemu prilagoditi ostale dekorativne elemente. Stanovnici solitera mogu sa mnogo uspeha da gaje biljke na sunčanoj prozorskoj dasci visoko iznad zagađenoj sloja uz tlo. Gradski su stanovi obično zimi pregrejani pa egzotično tropsko bilje često uvene.
 
    Ako arhitektonska obeležja nisu naročito dopadljiva, možete ih prikriti biljkama. Mala potkrovlja u kojima je, čini se, nemoguće postići sklad možete potpuno preobraziti uz pomoć biljaka. Prednost mnogih potkrovlja je da zapravo, primaju mnogo sunčanih zraka. Prizemlja su problem za sebe: često su mračna. Sve to možete da popravite ispunivši prostor biljkama kojima odgovaraju tamna i senovita mesta.
 
    Bez obzira u kakvom prostoru živite zapamtite da mesto stanovanja možete biljem da prilagodite sopstvenom načinu života, ali ne zaboravite da i biljke imaju svoje potrebe. One su živa bića i ne mogu se uvek seliti od nemila nedraga u potrazi za mestom gde će najbolje biti izložena pogledu. U vašem domu one moraju imati stalno mesto, hranu i uslove koji su im potrebni. Morate ostvariti sklad između njihovog i svog života.