uobicajenih cvetova koji su toksicni za kucne ljubimce

Ako svoj dom delite sa psima, mačkama i drugim kućnim ljubimcima, verovatno ćete učiniti sve da ih zaštitite. A to uključuje učenje o cveću koje je toksično za mačke, pse i druge kućne ljubimce. Iako biste možda želeli da izbegnete temu otrovnih biljaka, učenje o cveću koje je toksično za kućne ljubimce pomoći će vam da zaštitite svoje ljubimce. Pokrićemo 30 uobičajenih cvetova koji su toksični za kućne ljubimce, objasnićemo potencijalne simptome na koje treba paziti i predstavićemo savete za bezbednost vaših ljubimaca.


Popularno cveće koje je toksično za pse, mačke i druge kućne ljubimce
Pregled sadržaja:

Zašto je neko cveće toksično za kućne ljubimce
Popularno cveće koje može biti toksično za kućne ljubimce:
Šta učiniti ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo otrovni cvet
Kako držati kućne ljubimce podalje od toksičnog cveća

Zašto je neko cveće toksično za kućne ljubimce

Biljke mogu biti toksične za kućne ljubimce iz raznih razloga.

Neke biljke sadrže nerastvorljive iritirajuće supstance poput kristala kalcijum oksalata i kristalnih alkaloida poput likorina. Kada kućni ljubimci jedu ove biljke, mogu imati simptome kao što su povraćanje, prekomerno slinjenje i bol u stomaku.

Druge biljke sadrže različita jedinjenja koja mogu prekinuti ćelijsku komunikaciju i funkciju, što dovodi do simptoma kao što su nepravilan rad srca, napadi, pa čak i smrt. Razumevanje zašto je određena biljka toksična može vam pomoći da se upoznate sa mogućim simptomima koje vaš ljubimac može da doživi.

Važno je napomenuti da i određena biljka i količina biljke koju vaš ljubimac jede mogu uticati na njihove simptome. Veća je verovatnoća da će kućni ljubimci doživeti ekstremne simptome kada konzumiraju velike količine biljaka.
Popularno cveće koje može biti toksično za kućne ljubimce:

Iako mnoge biljke i cveće mogu biti toksične za kućne ljubimce, sastavili smo listu nekih od najpopularnijih toksičnih cveća. Mnoge biljke na ovoj listi su toksične i za pse, i za mačke i za druge sisare, ali neke štete samo mačkama ili psima.
1. Amarilis (Amarillis spp.)
Amarilis (Amarillis spp.) cveta

Amarilis je popularan cvet lukovice, posebno tokom zime. Međutim, biljke sadrže toksične kristalne alkaloide, uključujući likorin.

Kada mačke, psi i drugi sisari progutaju ova jedinjenja, počinju da doživljavaju mučninu, povraćanje i dijareju dok rade na izbacivanju toksina. Generalno, amarilis nije fatalan za kućne ljubimce, ali može biti smrtonosan ako mačke ili psi konzumiraju velike količine.
2. Jesenji krokus ( Colchicum autumnale )
Ružičasti jesenji krokus (Colchicum autumnale).

Kao što ime sugeriše, jesenji šafran je biljka koja cveta u jesen i koja proizvodi cvetove nalik na krokus. Međutim, biljka nije pravi krokus.

Jesenji krokus je popularan cvet otrovan za pse, mačke i druge kućne ljubimce zbog svojih toksičnih alkaloida, uključujući kolhicin.

Ovi toksini mogu dovesti do simptoma kao što su dijareja i povraćanje. U teškim slučajevima, kućni ljubimci mogu doživeti šok, oštećenje organa i loš apetit ili anemiju povezanu sa supresijom koštane srži.
3. Azalea (Rhododendron spp.)
Cvetovi ružičaste azaleje (Rhododendron spp.).

Azaleje se obično sade kao grmlje za uređenje pejzaža, ali pre nego što jednu od njih dodate u svoju baštu, trebalo bi da znate da su toksične za sisare.

Ove biljke sadrže grajanotoksine u svojim cvetovima i listovima. Ovi toksini se mogu vezati za mesta receptora u natrijumovim kanalima, uzrokujući probleme sa ćelijskom komunikacijom.

Nastali simptomi uključuju povraćanje, dijareju, nepravilan rad srca, visok krvni pritisak, pa čak i srčanu insuficijenciju.
4. Srce koje krvari ( Dicentra spectabilis )
Srce koje krvari (Dicentra spectabilis) koje visi sa jedne grane

Iako su lepa, srca koja krvare mogu naneti štetu i ljudima i kućnim ljubimcima. Ove biljke, kao i srodne pantalone Holanđana i kukuruz veverice, sadrže izohinolinske alkaloide .

Ova jedinjenja mogu iritirati gastrointestinalni trakt i stimulisati centralni nervni sistem. Prema tome, potencijalni toksični simptomi krvarenja srca uključuju povraćanje, uznemireni stomak, letargiju, nestabilan hod i napade.
5. Plavo zvonce ( Hiacinthoides non-scripta )
Cvetovi zvončića (Hiacinthoides non-scripta) pokrivaju pod u šumi

Zvončići osvetljavaju pejzaže svojim veselim plavim cvetovima, ali nije sve u vezi sa ovim biljkama lepo. Biljke sadrže srčane glikozide koji su štetni ako se progutaju.

Potencijalni simptomi uključuju depresiju, slabost, povraćanje, dijareju i povećan ili smanjen broj otkucaja srca. Iako svi delovi biljke zvončića mogu biti toksični, lukovice su od posebne zabrinutosti.
6. Buttercup (Ranunculus spp.)
Cvetovi ljutike (Ranunculus spp.).

Sve vrste biljaka ljutike sadrže jedinjenje ranunculin. Kada se biljka macerira drobljenjem ili žvakanjem, ranunculin se pretvara u toksin protoanemonin.

Protoanemonin je iritant koji može dovesti do simptoma uključujući upale desni i usta, pojačano lučenje pljuvačke, bol u stomaku, povraćanje i dijareju. Takođe može izazvati čireve u ustima i digestivnom traktu, što može dovesti do krvave stolice.
7. Hrizantema (Chrisanthemum spp.)
Cveće hrizanteme (Chrisanthemum spp.) u bašti

Hrizanteme, poznate i kao mame, popularne su jesenje dekoracije i rezano cveće. Međutim, ovo popularno cveće može biti toksično i sadrži brojna iritirajuća jedinjenja, uključujući seskviterpen, laktone i piretrine.

Kada kućni ljubimci progutaju listove ili cvetove hrizanteme , mogu da dožive povraćanje, dijareju i pojačano lučenje pljuvačke. Drugi potencijalni simptomi uključuju iritirane oči i nosove i nedostatak koordinacije.
8. Klematis (Clematis spp.)
Clematis (Clematis spp.) cveće u cvatu

Vinova loza i cveće klematisa sadrže iritantni glikozid poznat kao protoanemonin. Ovo jedinjenje može da iritira usta kućnih ljubimaca, a takođe šteti njihovom gastrointestinalnom traktu.

Neki mogući simptomi gutanja klematisa uključuju povraćanje, dijareju, otečena usta, prekomerno spasenje ili slinjenje i uznemireni stomak. Krv u povraćanju ili stolici je takođe moguća zbog iritacije gastrointestinalnog trakta.
9. Ciklama (Ciclamen spp.)
Cveće ciklame (Ciclamen spp.).

Ciklama je popularna cvetna sobna biljka, posebno tokom zimskih meseci. Međutim, ova biljka sadrži terpenoidne saponine koji su toksični za kućne ljubimce.

Ako vaš ljubimac pojede cvet ili biljku ciklame, može doći do jake salivacije, povraćanja i dijareje. U nekim slučajevima, kućni ljubimci mogu razviti abnormalnu stopu mržnje i početi da doživljavaju napade. Ovi ozbiljni simptomi se najverovatnije javljaju kada kućni ljubimci konzumiraju velike količine krtola biljke.
10. Narcis (Narcissus spp.)
Polje belih i žutih cvetova narcisa (Narcissus spp.) u cvetu

Narcisi, posebno lukovice narcisa, su toksični za mačke, pse i konje. Ove biljke sadrže opasne alkaloide, uključujući likorin.

Kada kućni ljubimci progutaju narcise, mogu doživeti povraćanje, pojačano lučenje pljuvačke i dijareju. Ako kućni ljubimci konzumiraju velike količine lukovica, mogu razviti ozbiljnije simptome kao što su nizak krvni pritisak, drhtanje i abnormalni rad srca.
11. Lisičarka ( Digitalis purpurea )
Divlja lisičarka (Digitalis purpurea) u cvatu

Lisičarke su popularne dvogodišnje biljke zbog svojih prelepih cvetnih klasova.

Biljke lisičarke sadrže srčane glikozide koji mogu izazvati probavne smetnje u obliku mučnine, povraćanja i dijareje. Kućni ljubimci koji gutaju biljke takođe mogu izgledati slabi ili umorni i imaju smanjen broj otkucaja srca.

U teškim slučajevima, životinje mogu doživeti srčanu insuficijenciju i smrt. Zbog toga treba da držite svoje ljubimce dalje od biljaka lisičarke.
12. Gloriosa Lili ( Gloriosa superba )
Tropski i egzotičan ljiljan Gloriosa (Gloriosa superba)

Takođe poznat kao mačja kandža i plameni ljiljan, ljiljan gloriosa je toksičan za pse, mačke i druge kućne ljubimce. Svi delovi biljke sadrže opasno jedinjenje kolhicin.

Kada kućni ljubimci progutaju male količine biljke, mogu doživeti povraćanje, dijareju i uznemireni stomak. Ako kućni ljubimci jedu veće količine biljnog materijala, mogu razviti teže simptome, uključujući šok, otkazivanje bubrega, pa čak i smrt.
13. Zumbul (Hiacinthus spp.)
Cvetovi ljubičastog zumbula (Hiacinthus spp.).

Zumbul sadrži toksične alkaloide koji mogu da naškode ako se pojedu. Simptomi gutanja zumbula uključuju povraćanje, dijareju, nisku energiju i depresiju.

Kao i mnogi cvetovi lukovice, lukovice su najotrovniji deo biljke. To znači da treba da držite kućne ljubimce dalje od sirovih lukovica, kao i biljaka koje rastu.
14. Hortenzija ( Hidrangea macrophilla )
Grm šarene hortenzije (Hidrangea macrophilla)

Biljke hortenzije sadrže cijanogene glikozide koji mogu negativno uticati na pse i mačke. Najčešći simptomi gutanja hortenzije su povraćanje, dijareja i drugi znaci gastrointestinalnog poremećaja.

Cijanogeni glikozidi se mogu razgraditi i osloboditi cijanovodonik. Međutim, ovo je retko, a simptomi izloženosti se uglavnom odnose na iritaciju varenja.
15. Iris (Iris spp.)
Cvetovi perunike (Iris spp.).

Irisi su toksični za kućne ljubimce zbog prisustva pentacikličnih terpenoida. Rizomi irisa sadrže najveću koncentraciju ovih jedinjenja, tako da treba da obratite pažnju ako vaši ljubimci odluče da počnu da kopaju oko osnove vaših perunika.

Ako vaš ljubimac proguta dovoljno veliku količinu šarenice, može razviti povraćanje, dijareju, slinjenje ili letargiju.
16. Kalanhoe (Kalanchoe spp.)
Crveni kalanhoe (Kalanchoe spp.)

Biljke kalanhoe sadrže bufadienolide , grupu jedinjenja koja se takođe nalaze u otrovu žabe. Ova jedinjenja se smatraju citotoksinima, što znači da mogu oštetiti ćelije.

Najčešći simptomi gutanja kalanhoja su povraćanje i dijareja. Međutim, psi i mačke ponekad mogu razviti nepravilan rad srca.
17. Ljiljani (Lilium spp.)
Buket ružičastih ljiljana (Lilium spp.)

Dok su ljiljani netoksični za pse, oni su poznati kao neke od najopasnijih biljaka za mačke. Ako mačke progutaju cvetove ili biljke ljiljana, mogu doživeti veliko oštećenje bubrega, pa čak i otkazivanje bubrega.

Naučnici još uvek nisu sigurni šta tačno uzrokuje ove probleme sa bubrezima, ali je jasno da su svi delovi ljiljana izuzetno opasni za mačke.
18. Đurđevak ( Convallaria majalis )
Cvetovi beli đurđevak (Convallaria majalis).

Iako lepe i mirisne, biljke đurđevka sadrže kardenolide koji su toksični i za pse i za mačke. Konvalatoksin je značajan zbog svoje ekstremne toksičnosti.

Ako vaš ljubimac proguta ovu biljku, povraćanje može biti prvi simptom, ali se mogu pojaviti i ozbiljniji simptomi. Mogući su nepravilni otkucaji srca, napadi, pa čak i srčani zastoj. Zbog toga treba što pre kontaktirati svog veterinara ako vaš ljubimac pojede bilo koji deo ove biljke.
19. Lobelia (Lobelia spp.)
Cvetovi lobelije (Lobelia spp.).

Vrste lobelije, uključujući popularni kardinalni cvet, otrovne su i za pse i za mačke. Biljke sadrže jedinjenje lobelin. Iako se ovo jedinjenje može koristiti u malim dozama da pomogne ljudima da prestanu da puše , štetno je za kućne ljubimce.

Ako vaš ljubimac pojede deo biljke lobelije, može doći do simptoma uključujući povraćanje, depresiju, dijareju, povećano lučenje pljuvačke i nepravilan rad srca.
20. Monaštvo (Aconitum spp.)
Monkshood (Aconitum spp.) cveće

Biljke monaštva sadrže toksična jedinjenja za pse, mačke i ljude. Akonitin je možda najopasniji od ovih toksina.

Akonitin može oštetiti i srčani i nervni sistem zbog ometanja natrijumovih kanala. Mogući simptomi uključuju nepravilan srčani ritam, povećan ili smanjen otkucaj srca, povraćanje, dijareju i peckanje udova.
21. Jutarnja slava (Ipomoea spp.)
Jarko plavi cvetovi Morning Glori (Ipomoea spp.) u cvatu

Ovo cveće vinove loze je toksično za kućne ljubimce zbog prisustva indol alkaloida, uključujući lizerginsku kiselinu (poznato halucinogeno jedinjenje uključeno u suđenja vešticama u Salemu).

Ako kućni ljubimci progutaju jutarnju slavu, povraćanje i dijareja su najverovatniji simptomi. Međutim, oni takođe mogu razviti halucinacije i prateće čudno ponašanje.
22. Portulak ( Portulaca )
Tepih od roze cveta portulaka u cvatu

Ove biljke slične sukulentima uključuju i divlje i ukrasne vrste. Iako ljudi jedu neke od biljaka, sirove biljke sadrže kristale kalcijum oksalata koji mogu izazvati neugodnost kod kućnih ljubimaca.

Ako vaš ljubimac proguta portulak, može razviti nadražena ili otečena usta, pojačano lučenje pljuvačke i drhtanje. Ove biljke takođe mogu izazvati otkazivanje bubrega, iako je to retko.
23. Oleander ( Nerium oleander )
Cvetni ružičasti grm oleandra (Nerium oleander).

Takođe poznat kao zaliv ruže, oleander je toksičan i za pse i za mačke zbog prisustva srčanih glikozida. Svi delovi biljaka sadrže ove toksine.

Mogući simptomi gutanja oleandra uključuju povraćanje, dijareju, depresiju i slinjenje. Ako vaš ljubimac konzumira veliku količinu ove biljke i ne leči se, može razviti kolike ili uginuti.
24. Bogorodica ( Vinčanska mala )
Cvetovi ljubičaste boje perivinka (Vinca minor) nasuprot zelenim listovima

Zivka se često sadi kao pokrivač bašte i postala je invazivna vrsta u mnogim oblastima. Nažalost, toksičan je i za pse i za mačke zbog prisustva vinca alkaloida.

Kada kućni ljubimci progutaju ovu biljku, mogu razviti povraćanje, dijareju i simptome niskog pritiska. Ako se ne leče, kućni ljubimci takođe mogu doživeti drhtanje, napade, komu, pa čak i smrt. Zbog toga treba što pre kontaktirati veterinara.
25. Božićna zvezda ( Euphorbia pulcherrima )
Jarko crvene i svečane biljke poinsettia (Euphorbia pulcherrima) u cvatu

Ako unesete ove popularne zimske biljke u svoj dom, trebalo bi da ih držite van domašaja vaših ljubimaca. To je zato što ove biljke proizvode iritirajući sok koji može naštetiti vašim psima i mačkama.

Ako vaši kućni ljubimci dobiju zube na božićnoj zvezdi, verovatno će razviti iritirana usta i mogu početi da slini. Mogu se javiti i povraćanje i dijareja, koji su često najozbiljniji simptomi.
26. Rododendron (Rhododendron spp.)
Cvetni ružičasti rododendron (Rhododendron spp.)

Rododendroni svih vrsta su toksični za kućne ljubimce zbog prisustva grajanotoksina. Ova jedinjenja su neurotoksini koji ometaju natrijumove kanale i, prema tome, komunikaciju i funkciju ćelija.

Ako vaši kućni ljubimci progutaju bilo koji deo biljke rododendrona, mogu imati simptome uključujući povraćanje, dijareju i povećanu proizvodnju pljuvačke. Takođe mogu razviti slabost, probleme sa srcem i napade. Ako se ne leče, životinje mogu uginuti.
27. slatki grašak ( Lathirus latifolius )
Ružičasti i ljubičasti cvetovi slatkog graška (Lathirus latifolius).

Dok slatki grašak nije toksičan za pse i mačke, može naneti ozbiljnu štetu konjima. To je zato što sadrži jedinjenje aminopropionitril.

Ako vaši konji traže slatki grašak, mogu razviti simptome uključujući tempo, letargiju i slabost. Ako konji konzumiraju veliku količinu slatkog graška, mogu početi da doživljavaju napade i čak mogu umrijeti.
28. Lala (Tulipa spp.)
Polje raznobojnog cveća lala (Tulipa spp.) sa tri vetrenjače u pozadini

Biljke tulipana sadrže jedinjenja poznata kao tulipalini koja su toksična za pse, mačke i konje . Kada kućni ljubimci jedu biljke tulipana, mogu doživeti povraćanje, dijareju, depresiju i povećanu proizvodnju pljuvačke.

Lukovice lala sadrže najveću koncentraciju toksina, pa je držanje nezasađenih lukovica podalje od radoznalih ljubimaca posebno važno. Međutim, takođe treba da držite isečene lale van domašaja vaših ljubimaca.
29. Visteria (Visteria spp.)
Trailing Visteria (Visteria spp.) cveće

Biljke glicinije su poznate po impresivnoj navici loze i prelepom cveću. Ali oni su takođe toksični za kućne ljubimce zbog prisustva lektina i glikozida.

Ako vaš automobil ili pas grickaju biljku glicinije, mogu razviti povraćanje i dijareju. Depresija je još jedan mogući simptom.
30. Žuti jesamin ( Gelsemium sempervirens )
Jarko žuto cveće jesamina (Gelsemium sempervirens).

Žuti jesamin koji se obično nalazi u divljini u istočnoj Severnoj Americi je štetna biljka za stoku. Biljke sadrže brojne neurotoksine, uključujući gelsemin, gelsemicin i gelsedin.

Ako životinje progutaju lišće, stabljike ili cvetove biljke, često doživljavaju simptome povezane sa nervnim sistemom. Mogući simptomi uključuju paralizu, slabe mišiće i respiratorni distres ili otkazivanje.
Šta učiniti ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo otrovni cvet

Ako znate da je vaš ljubimac pojeo otrovni cvet, premestite ga u zatvoreno područje i pažljivo ga pratite. U zavisnosti od toksičnosti biljke i količine biljke koju su pojeli, možda ćete želeti da pozovete veterinara što pre.

Kada idete kod veterinara, obavezno pružite informacije o tome šta i koliko je vaš ljubimac pojeo.

Ako primetite da se vaš ljubimac čudno ponaša, ali niste sigurni šta je jeo, pažljivo ga pratite. Kada se vaš ljubimac nađe u bezbednom području, pokušajte da pogledate okolo da biste pronašli bilo kakve znakove koji ukazuju na to šta je vaš ljubimac jeo. Sažvakane stabljike, prevrnute sadilice i sveže poremećeno zemljište mogu vam pomoći da odredite šta je vaš ljubimac jeo.

Ako vaš ljubimac počne da oseća zabrinjavajuće simptome, odmah ga odvedite veterinaru.
Kako držati kućne ljubimce podalje od toksičnog cveća

Najbolji način da svog ljubimca držite dalje od toksičnog cveća je ograničavanje izlaganja njima. To može značiti da posadite samo cveće koje je bezbedno za kućne ljubimce u svojoj bašti i da u svoj dom donesete bukete bezbedne za kućne ljubimce.

Međutim, postoje i drugi načini da svoje ljubimce držite dalje od toksičnog cveća.

Ako znate da imate otrovan cvet u svom domu, najbolje je da svog ljubimca držite dalje od cveta. Ovo može uključivati stavljanje biljaka u saksiji na mesta do kojih vaš ljubimac ne može doći ili postavljanje toksičnih baštenskih biljaka iza ograda.

Kada ste sa svojim psom, trebalo bi da ih obeshrabrite da jedu nepoznate biljke.
Okončanje

Dok cvetne biljke pružaju lepotu bašti i domu, one takođe mogu predstavljati opasnost za vaše kućne ljubimce. Znati koje su biljke toksične za kućne ljubimce je odlično mesto za početak. Sada kada znate neke od najpopularnijih cveća koje su toksične za kućne ljubimce, možete preduzeti korake da zaštitite svoje životinje. Izbegavanje toksičnog cveća je najbolji način da zaštitite svoje ljubimce, ali takođe možete raditi na tome da ove biljke držite van domašaja vaših ljubimaca.