Tolerancije temperature i vlaznosti ljiljana mira u zatvorenom prostoru

Po mom iskustvu, biljke Peace Lili mogu biti malo posebne u pogledu tolerancije temperature i vlažnosti u zatvorenom prostoru. Smatram da nisu opremljeni za rukovanje posebno suvim ili hladnim okruženjima, baš kao i većina drugih sobnih biljaka. Bez odgovarajuće vlažnosti, ove divne sobne biljke imaju tendenciju da razviju probleme poput sporog rasta i venuća lišća. Uverite se da svojoj biljci ljiljana mira pružate najbolje okruženje za zdrav rast pomoću ovog korisnog vodiča.


Tolerancije temperature i vlažnosti ljiljana mira
Šta ćemo pokriti:

Prirodni rasponi temperature i vlažnosti Primaju biljke mirnih ljiljana
Znaci da je vaša biljka izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti
Idealni rasponi temperature i vlažnosti za biljke mirnih ljiljana
Kako povećati vlažnost u vašem domu
Saveti za prolećnu i letnju negu
Saveti za zimsku negu
Česta pitanja o toleranciji temperature i vlažnosti biljke ljiljana mira:

Prirodni rasponi temperature i vlažnosti Primaju biljke mirnih ljiljana

Ljiljan mira, poznatiji kao deo roda Spathiphillum , poreklom je iz Centralne Amerike. Konkretno, nalaze se u tropskim džunglama Kolumbije i Venecuele. U mnogim drugim oblastima nisu naturalizovani; koriste se samo kao sobne biljke u većini drugih zemalja.

U svom rodnom okruženju nalaze se u podzemlju guste džungle. To znači da relativno malo svetlosti prolazi do njih. To im je pomoglo da se prilagode životu u kući ili kancelariji gde takođe ima malo direktnog svetla.
Tipični uslovi vlažnosti

Rastući u korenu više utvrđenih stabala, vinove loze i žbunja osigurava da je biljka Peace Lili izložena visokom nivou vlažnosti. Stalne padavine i nedostatak isparavanja ili kretanja vazduha omogućili su Peace Lili da se nosi sa ekstremnom vlažnošću bez gljivičnih problema.

Međutim, to takođe znači da više vole viši nivo vlažnosti od većine domova. Nizak prosečan nivo vlažnosti možete lako prevazići malim ovlaživačem ili drugim trikovima.
Tipični temperaturni opseg

Kada je reč o temperaturama, biljke Peace Lili retko su izložene niskim temperaturama.

U njihovom prirodnom tropskom staništu, temperature retko padaju ispod 65 stepeni F. U vašem domu mogu da podnesu oko 60 stepeni F na najnižoj pre nego što dožive štetne efekte.

Moraju da ostanu oko 70 do 75 stepeni F za najbolji rast i razvoj cveta. Visoke temperature iznad 85 stepeni F mogu dovesti do toga da privremeno klonu, izgube neke listove ili ne cvetaju.

Iako mogu da napreduju u okruženju džungle, ove džungle su planinske i više umerene nego vruće. Zaštićeno okruženje u kojem su evoluirali da žive štiti ih od skokova temperature i suše.

Moraćete da oponašate ovo okruženje tako što ćete biljke Peace Lili držati dalje od izvora toplog ili hladnog propuha.
Znaci da je vaša biljka izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti
Posmeđe i uvenuće lišće na biljci ljiljana u saksiji u zatvorenom prostoru potencijalno zbog temperature ili vlage u prostoriji

Prvi znak koji većina vlasnika biljaka primećuje kada njihov Peace Lili ne dobije dovoljno vlage je posmeđivanje duž vrhova listova. Ovo takođe može biti uzrokovano nedostatkom zalivanja, zbijenom zemljom za saksije ili prekomernom upotrebom đubriva. Moraćete da koristite proces eliminacije da biste utvrdili sa kojim problemom imate posla.

Merenje nivoa vlažnosti okoline oko biljke će vam pomoći da utvrdite da li je to potencijalni uzrok smeđih vrhova. Ako ne prilagodite uslove vlažnosti i suve i ako to radite predugo, stariji listovi mogu potpuno posmeđiti i otpasti. Ljiljan mira koji se drži na suvom vazduhu takođe ima manje šanse da cveta, čak i kada su drugi uslovi savršeni za njegovo pokretanje.

Reakcije usled izlaganja temperaturnim problemima mogu potrajati duže da se pojave. Biljka može izgledati dobro, ali iznenada ispušta lišće zdravog izgleda ili postaje žuto u najstarijem lišću. Pošto se ovo može dogoditi čak i zbog kratkog izlaganja niskim ili vrućim temperaturama, često je teško precizno odrediti šta uzrokuje gubitak listova u biljci.

Proverite da li se nalazi blizu ventilacionog otvora, vrata ili prozora da biste uhvatili temperaturne varijacije koje su možda trajale samo nekoliko sati. Takođe je vredno paziti na sve uobičajene štetočine i bolesti biljaka Peace Lili .
Idealni rasponi temperature i vlažnosti za biljke mirnih ljiljana
Uspešna i živahna biljka miroljubivog ljiljana sa visokom belom špagom

Smatram da će biljke Peace Lili izdržati kratkotrajno izlaganje širokom rasponu temperatura bez veće štete. Biljka može odbiti da cveta ili raste sporo, ali opadanje listova je obično malo ako se temperature koriguju dovoljno brzo.

Po mom iskustvu, oni više vole da ostanu oko 58 do 65 stepeni F noću i između 70 i 85 stepeni F tokom dana. Održavanje ispod 80 stepeni F čak i tokom dana ključno je za pokretanje cvetanja.

Oštećenja od hladnoće mogu se postaviti ispod 55 stepeni F, što ih čini jednom od sobnih biljaka koje su osetljivije na hladnoću. Bez obzira na tačan temperaturni opseg, pokušajte da ograničite dnevne promene temperature na manje od 10 stepeni između dana i noći.

Obavezno ostavite grejanje na minimum kada putujete preko zime ako u svom domu imate biljke Peace Lili i druge tropske sobne biljke.
Najbolji rasponi vlažnosti za biljke mirnih ljiljana

Ova grupa kućnih biljaka preferira više vlage nego manje. Prosečan nivo vlažnosti u kući je samo oko 40% do 50%, što se preporučuje u mnogim oblastima kako bi se sprečio rast buđi i buđi.

Međutim, biljke Peace Lili mnogo više vole nivoe vlažnosti od najmanje 60%. Nepotrebno je težiti većoj vlažnosti sa ovim biljkama jer su prilagođene da apsorbuju samo ograničenu količinu vlage kroz svoje sjajno lišće.

Korišćenje digitalnog termometra (preko Amazona) koji takođe prikazuje nivo vlažnosti okoline u tom području je najbolji način da osigurate da vaš Peace Lili dobija uslove koje voli. Da biste razumeli da li je bio izložen padu ili skoku temperature, potražite termometar sa funkcijom istorije.

Možete brzo da proverite da li je promaja izazvala pad ispod 55 stepeni F ili šiljak iznad 85 stepeni F, rešavajući problem opadanja listova ili posmeđivanja vrhova. Pošto biljkama ljiljana mira ne treba mnogo svetlosti, mogu se držati na centralnim lokacijama dalje od prozora ili vrata koja mogu izazvati promaju.

Pazite i na otvore za grejanje, koji izazivaju probleme i leti i zimi.
Kako povećati vlažnost u vašem domu
Mali crni ovlaživač za biljke u zatvorenom prostoru koji ispušta paru i vlagu u prostor u dnevnoj sobi

Ako vaš Peace Lili pokazuje znake niske vlažnosti, zamagljivanje nekoliko puta nedeljno može biti dovoljno. Ovo samo privremeno podiže vlažnost okoline oko biljke, ali je često dovoljno za biljke poput ljiljana mira.

Takođe smatram da je korišćenje malog ovlaživača (preko Amazona) vrhunski način za povećanje vlažnosti. Takođe volim da grupišem nekoliko sobnih biljaka blizu zajedno kako bih oponašao prirodni efekat zadržavanja vlage u njihovom prirodnom okruženju.

Ako odlučite da koristite stvarni ovlaživač, a ne samo da stavite biljku u vlažnu oblast, koristite termometar koji takođe prati vlažnost kako biste bili sigurni da prostor ne činite previše vlažnim.
Saveti za prolećnu i letnju negu

Ovo je kada biljka ima tendenciju da aktivno raste, tako da održavajte visok nivo vlažnosti i fokusirajte se na izbegavanje visokih temperatura. Pazite na svetlost kada postavite svoju biljku ljiljana mira (posebno sa raznobojnim mirnim ljiljanima ) koja postaje direktnija kako se zenit sunca menja, što dovodi do opekotina na biljkama ljiljana Mira koje su nekada bile dovoljno udaljene da primaju samo indirektno svetlo.

Đubrite ako je potrebno tokom ovih sezona kako bi biljka mogla dobro iskoristiti hranljive materije.
Saveti za zimsku negu

Zimi, biljke ljiljana mira nastavljaju da rastu sporije. I dalje će im trebati vlaga i stabilne temperature, ali neće im smetati malo hladniji rasponi između 60 i 70 stepeni F.

Nema potrebe da pokušavate da obezbedite vreme od 80 stepeni zimi za ove biljke. Vodeni ljiljan sadi ređe nego leti, ali ne dozvolite da klonu ili da se previše osuše. Uzmite u obzir da će suv vazduh iz sistema grejanja i smanjiti vlažnost i isušiti tlo.
Česta pitanja o toleranciji temperature i vlažnosti biljke ljiljana mira:
Koja je temperatura prehladna za biljke ljiljana mira?

Biljke ljiljana mira ne mogu da podnesu pad temperature ispod 55 stepeni F duže od kratkog vremenskog perioda. Oni više vole da ostanu u uslovima iznad 60 stepeni F noću.
Koja je temperatura prevruća za biljke ljiljana mira?

80 stepeni F je najtoplija na kojoj biljke Peace Lili uspevaju. Na oko 85 stepeni F, oni imaju tendenciju da venu i mogu izgubiti lišće od toplotnog stresa.
Da li su biljke ljiljana mira osetljive na toplotu?

Oni su osetljiviji na direktnu svetlost nego na toplotu, ali i dalje pokazuju znake stresa na visokim temperaturama. Ne držite biljke Peace Lili u solarijumima ili drugim područjima gde temperature mogu porasti iznad 85 stepeni F u bilo kom trenutku.
Mogu li ostaviti svoje biljke Peace Lili napolju?

Ako imate tople i vlažne uslove tokom leta, možete pokušati da premestite svoj Peace Lili napolje u zasenčeno mesto gde će biti zaštićeni od bilo kakvog direktnog izlaganja suncu. Pobrinite se da vratite biljku u zatvoreni prostor pre nego što hladne temperature stignu za jesen.
Kako da znam da li je moja biljka ljiljana mira zdrava?

Zdrav ljiljan mira ima sjajne, tamnozelene listove koji su uspravni i nisu mekani ili uvenuli.
Završna reč

Omogućite svom Peace Lili opsegu temperature i vlažnosti koji traži sa pravim postavljanjem u domu. Može se uklopiti u kupatilo ili drugu vlažnu oblast zbog male potražnje za svetlom.