biseriBeli, srebrni, ružičasti, svetlo plavi ili sve te boje u raznim svetlucavim kombinacijama, biseri su izraz večnosti.
  
    Da li ste se ikad zapitali kako je nastala biserna ogrlica, srećonoša, koju pomno čuvate u ukrašenoj kutiji za nakit. Možda i jeste, ali verujemo da ste pred bisernim sjajem ubrzo zaboravili pitanje postavljeno u trenu i samo uživajući posmatrali njihovu lepotu. Evo nekoliko reči i o tome koliko je stvarno vremena prošlo kroz tu istu večnost.
  
    Biserna istorija počinje još u doba Rima. Bogate Rimljanke nosile su ih u kosi, na odeći pa čak i na sandalama. Njihovi savremenici antičkog sveta, stari grci, smatrali su ih simbolom ljubavi, braka i sreće. Običaj darivanja biserne ogrlice na dan venčanja, koja se prenosi sa kolena na koleno, potiče još od tih davnih klasičnih vremena. Prvom erom bisera istoričari smatraju doba otkrića Amerike.

 

Naime, prvi darovi koje je Kolumbo primio od domorodaca nakon dolaska na obale Venecuele, upravo su niske sjajnih bisera. Dalekim morima kreće talas biserne opčinjenosti do gospode na evropskim dvorovima, te doživljava svoj vrhunac u doba renesanse. Biser postaje simbol prirodne lepote, velike jednostavnosti ali i nebrojenih mogućnosti ukrašavanja. Zbog njih su se prodavala imanja, osvajali ratovi, porobljavali narodi, ali kao što to biva u istoriji, čovek uvek žudi za nedostižnim, a kad ideal postane lako ostvarljiv, prestaje i žudnja. Na svetskoj izložbi u Parizu 1921. pojavljuju se prvi veštački uzgajani biseri. Time postaju dostupni običnim ljudima i ulaze u lako dostupnu modnu klasiku.
 
    Skoro svaka mlada iz visokog društva nosi ogrlicu od bisera oko vrata, nosite je i vi. Ako vam ne pristaje uz odabranu haljinu, stavite je u torbicu ili na neko drugo skrovito ali vama blisko mesto i sreća neće izostati. Kad prođe ono što se vama čini kao kratak vremenski rok, a zapravo je mala večnost u jednom ljudskom životu, pogledaćete taj isti bezvremenski sjaj i u jednom treptaju oka uz osmeh iz vašeg sećanja i uspomena pružiti ogrlicu u ruku neke nove mlade. Zauvek u klasiku, odavde do večnosti…