, TubarozaKod ovog roda osnovu u nazivu Polianthes čine grčke reči polios – beličast i anthos – cvet, što bi značilo beli cvetovi. Ranije su se biljke ovog roda nazivale Polianthus i ubrajale se u familiju Amaryllidaceae. Rodovi Agave, Beschorneria, Cordyline, Dasylirion, Dracaena, Fureraea, Sanseveria, Yucca i Polianthes, kao i još neki drugi rodovi, bili su svrstani u familiju Agavaeae. Rod Polianthes obuhvata 13 vrsta koje sve bez izuzetka rastu u Srednjoj Americi i Meksiku. Kao kulturna forma predstavlja za cvećarstvo interesantnu vrstu. Polianthes tubaroza je kod nas poznata pod imenom tubaroza.

 

 
    Tubaroze imaju mesnatu lukovicu iz koje prvo izbijaju dugački i uzani listovi skupljeni u rozetu. Iz centralnog dela lukovice pojavljuje se cvetno stablo dugačko 60 do 100 cm koje se završava u retkoj i labavoj cvasti. Cvetovi su šestodelni, beli, a u otvaranju nežno roze boje, jednostavni ili dupli. Miris je prijatan, veoma snažan, opojan.
 
    Ranije veoma omiljeno cveće za tezanje ili kao saksijska kultura. U sadašnje vreme skoro iščezla iz proizvodnje. Razmnožava se skidanjem podmlatka sa krupnih matičnih lukovica, što se radi u rano proleće. Cvet donose samo krupne i zdrave lukovice, sa kojih su odstranjeni svi lukčići. Pošto su lukovice veoma osetljive na mrazeve, u proleće , februara – marta meseca , sade se u saksije prečnika 12 – 13 cm i ispune hranjivom humusnom zemljom. Saksije se zatim smeštaju u leju ili neku drugu toplu prostoriju. Poterale biljke se maja meseca sade na otvorene površine ili kultiviraju dalje u saksiji. Cvetanje nastupa za 5 meseci. Da bi se produžio period cvetanja do jeseni, sadnja se može vršiti u petnaestodnevnim razmacima.
 
    Tubaroza voli topla staništa i mnogo sunca. U slobodnom prostoru mogu se gajiti na većim površinama za rezanje i to u Vojvodini. Sadi se oko 80 do 100 lukovica na 1 m². U toku leta treba dvonedeljno prihranjivati i veoma obilno zalivati.
 
    Lukovice su sposobne smo jednom ds donesu cvet zbog čega ih treba odmah posle cvetanja odstraniti iz proizvodnje. Vađenje se obavlja u jesen pre mrazeva, a prezimljavanje je slično kao kod kana.

 

Poverenje i pouzdanost

MojaCvećara Online Prodavnica

Moja Cvećara se potrudila da Vaša online kupovina bude podjednako prijatno i sigurno iskustvo, primenivši najviše standarde prilikom obavljanja plaćanja i dostave naših proizvoda.

, Tubaroza

Bezbednost

Vaši podaci i transakcija su osigurani SSL sertifikatom

, Tubaroza

Garancija i Povraćaj

Zagarantovan povraćaj novca u slučaju otkazivanja porudžbine

, Tubaroza

Dostava Cveća

Dostava cveća u bilo koje mesto u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji.

, Tubaroza

24/7 Podrška

Imate nedoumicu? Treba Vam pomoć? Naši operateri su tu

Utisci naših klijenata

5 godina ako ne i vise narucujem cvece iz inostranstva za bliske ljude u Srbiji i jako sam zadovoljna i brzinom i uslugom i kvalitetom. Divni su. .
, Tubaroza
Svaka cast. Sjajna usluga. Danas u 6 posle podne sam naruio cvece iz Kanade i zamolio ako moze da se dostavi do kraja dana i ljudi su dostavili u roku od dva sata. Stvarno sam prezadovoljan i narucicu ponovo preko iste cvecare. Hvala!
, Tubaroza
Iz Chicaga sam narucila ruze za svoju prijateljicu koja zivi u Beogradu Buket sa 55 ruza je predivan isporucen je tacno po dogovoru. Prezadoboljna sam sa Vasom ljubaznoscu. Zelim Vam puno srece i uspeha u Vasem poslu.
, Tubaroza
Vec trecu godinu koristim usluge MojaCvecare i mogu reci samo najbolje. Odlicna i profesionalna usluga i dostava. Sretna sam da imam mogucnost da obradujem i iznenadim svoju majku. Hvala vam!
, Tubaroza
Savršeno pouzdani! Cine i posiljaoca i primaoca jednako srecnim svojom profesionalnošcu, brzinom isporuke i tacnoscu, kao i lepotom svih aranzmana. Zaista je fantasticno iskustvo saradjivati sa Vama jer cinite da zaista opravdate ocekivanja, mada i mnogo vise od toga. Potrudite se da zaista iz ruke u ruku predate poklon, koji je cesto lepsi od slike na sajtu. Odusevljena i tople preporuke za sve koji se dvoume.
, Tubaroza

Instagram

Pratite nas na Instagramu

NAŠI KLIJENTI

  • , Tubaroza
  • , Tubaroza
  • , Tubaroza
  • , Tubaroza
  • , Tubaroza
  • , Tubaroza
  • , Tubaroza
  • , Tubaroza
  • , Tubaroza

0