jorgovanOvaj svima poznat i omiljen cvetni grm nije potrebno posebno opisivati. Pripada porodici maslinki. Svake godine ljubitelji cveća već zimi nestrpljivo očekuju prve procvetale grane jorgovana, koji će na otvorenom procvetati tek u Maju.Jorgovan je vrlo rasprostranjen grm. Pojedine vrste odomaćene su u Kini, a ostale uglavnom u Aziji. Naš poznati vrtni jorgovan koji nas svako proleće obraduje svojim mirisnim rascvetalim granama potiče izvorno sa područja Balkanskog poluostrva. U Evropu je dospeo zaobilaznim putem preko Turske, negde u drugoj polovini 16 veka. Dosta vremena je prošlo dok se uzgajivači nisu pozabavili jorgovanom. Otprilike 300 godina nakon što je prvi grm jorgovana donešen u Beč, uspelo im je uzgojiti tek 25 različitih sorti.

 

 
    Veću zainteresovanost uzgajivača pobudio je jorgovan tek krajem 18. i početkom 19. veka. Tada nastaju nove sorte sa popunjenim cvetnim šticima i novim bojama cvetova.
 
    Danas postoji oko 900 sorti vrste Syringa-vulgaris. Međutim u rasadnicima se može nabaviti relativno mali broj sorti. Najveći broj sorti jorgovana su oplemenjene sorte, pa se u rasadnicima najčešće nude one na kojima se ti postupci oplemenjivanja mogu najlakše sprovesti, a osim toga se pokažu i najotpornijima. Naziv je dobio od grčke reči Syringa što znači lula, cev, frula što ukazuje na oblik cvetova i vulgaris – običan.