Zahtevi za osvetljenje biljaka pauka kod kuce

Najbolji svetlosni uslovi za biljke pauka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Biljka pauk, ili Chlorophitum comosum, je popularna kućna biljka poznata po svojim zelenim i belim lučnim listovima. Ova vrsta pogodna za početnike uživa u jakoj, indirektnoj sunčevoj svetlosti, ali je tolerantna i na tamnije uslove. Takozvana trakasta biljka će se prilagoditi i uspevati u mnogim sredinama. Međutim, vredi naučiti o ulozi svetlosti u njenom zdravlju. Čitajte dalje da biste saznali više o zahtevima za svetlošću biljke pauka kako biste pomogli vašoj da raste i napreduje.


Zahtevi za osvetljenje biljaka pauka – najvažnije
Biljke pauka više vole da rastu na jakoj, indirektnoj sunčevoj svetlosti. Ova vrsta najbolje uspeva u zaštićenim uslovima sa delimičnom senkom, jer direktna sunčeva svetlost može da spali lišće. Idealna lokacija za biljku pauka bila bi u neposrednoj blizini aspekta okrenutog prema jugu, istoku ili zapadu iza nekog oblika filtera kao što je delimično povučena roletna.

Uloga svetlosti u rastu i zdravlju biljaka

Prvo, kakvu ulogu svetlost igra u rastu i zdravlju biljaka? Pa, biljke pretvaraju sunčevu svetlost u energiju fotosintezom. Ovaj proces je način na koji biljke proizvode sopstveno gorivo za rast i održavanje optimalnog zdravlja. Svaka biljna vrsta će imati različite svetlosne uslove koji su joj potrebni da raste i napreduje.

Možda ste čuli nekoliko različitih pojmova koji se odnose na kvalitet svetlosti koji je potreban vašim kućnim biljkama. Hajde da definišemo nekoliko od tih pojmova kako bismo bili sigurni da vaše biljke uživaju u željenim svetlosnim uslovima.

Jarko, direktno svetlo: Ovo će biti mesto koje prima direktnu sunčevu svetlost ceo dan. Obično, negde blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, najbolje odgovara sobnim biljkama koje preferiraju jako, direktno svetlo.
Jarko, indirektno svetlo: Ovo je lokacija koja prima dovoljno svetla. Međutim, sunčeva svetlost treba da osvetli prostor, a ne da direktno udara u vaše biljke.
Mešovita svetlost: Ovo se odnosi na mešavinu izvora svetlosti. Biljke koje dobro rade u uslovima mešovitog osvetljenja mogu uživati u kombinaciji indirektne sunčeve svetlosti i veštačkog osvetljenja.
Filtrirana svetlost: Ovo je kada se izvor svetlosti na neki način filtrira pre nego što stigne do vaše biljke. Na primer, prozirne zavese mogu filtrirati svetlost koja dolazi sa svetlog prozora.
Slabo osvetljenje: Ovaj kvalitet svetlosti obično je lako pronaći u tamnijim prostorijama u vašem domu. Sobe sa zasjenjenim prozorima koji ne osvjetljavaju prostor mogu biti pogodne za biljke koje preferiraju uslove slabog osvjetljenja. Određene vrste biljaka mogu da napreduju bez sunčeve svetlosti ili minimalnog izlaganja svetlosti.
Sada već znate da biljka pauka preferira jarko, indirektno svetlo. Pronađite mesto blizu prozora gde će vaša biljka pauk živeti i sigurno će rasti prelepo, robusno lišće u kome ćete uživati.

Svetlosni uslovi biljaka pauka u njihovim izvornim staništima

Biljke pauka potiču iz tropskih i južnih regiona Afrike i dobro rastu u svetlosnim uslovima i toplom i vlažnom okruženju koje replicira njihovo prirodno stanište. Sada je biljka naturalizovana u mnogim drugim oblastima, uključujući zapadni region Australije.

Vrsta se dobro snalazi u osenčenim spoljašnjim uslovima i zatvorenim okruženjima sa dosta indirektne svetlosti. Biljke pauka mogu tolerisati niže uslove osvetljenja, ali ćete primetiti manji rast tokom vremena. Nedavno razmnožene biljke pauka takođe će se najbolje snaći u uslovima jakog, indirektnog osvetljenja.

Znaci da vaša biljka pauka prima previše svetla

Jednostavno rečeno, čak i najtolerantnije biljke mogu dobiti previše sunčeve svetlosti. Biljka trakasta je prilagodljiva, ali previše svetlosti će oštetiti njene listove i ugušiti njen rast. Ako vaša biljka pauka dobije previše direktne sunčeve svetlosti, izgoreće. Njegovi listovi će postati smeđi na ivicama i mogu početi da venu ili padaju.

Prekomerno izlaganje sunčevoj svetlosti takođe može prouzrokovati da se listovi Chlorophitum comosum zgusnu i požute (i može zahtevati obrezivanje). Ovo je način na koji biljka pokušava da se nosi sa neoptimalnim uslovima osvetljenja. Da rezimiramo, evo nekoliko znakova da vaša biljka pauka dobija previše svetlosti.

Njegovi listovi postaju smeđi i hrskavi na vrhovima.
Njegovi listovi venu ili neprirodno padaju.
Novo lišće raste nenormalno gusto.
Listovi i novi rast postaju žuti.

Znaci da vaša biljka pauka ne prima dovoljno svetla
S druge strane, ako vaša biljka pauka ne prima dovoljno sunčeve svetlosti, njeno lišće će izgledati manje zdravo i bogato. Može da počne da žuti ili da izgubi deo svog zelenog pigmenta, poprimivši bled, izbledeli izgled. Pored toga, raznolike sorte mogu izgubiti svoje bele pruge ako ne dobiju dovoljno sunčeve svetlosti. Pazite i na uobičajene štetočine, bube i bolesti biljaka pauka i možda ćete morati da presadite svoju biljku pauka da biste obezbedili svežu hranljivu bazu.

Vaša traka mrav takođe može tražiti više svetlosti, naginjući se ka bilo kom izvoru svetlosti koji može da otkrije. Ovo je jedan od mnogih načina na koje će vaša biljka pauka reći da joj treba više svetlosti. Da rezimiramo, evo nekoliko uobičajenih znakova da vaša biljka pauka ne prima dovoljno sunčeve svetlosti.

Raznobojni listovi gube bele pruge.
Njegovi listovi izgledaju isprani ili izbledeli.
Njegovi listovi postaju žuti.
Biljka je nagnuta u jednom pravcu.

Najbolja izloženost svetlu za unutrašnje biljke pauka

Ako u svom domu možete pronaći mesto sa jakom, indirektnom sunčevom svetlošću, vaša biljka pauka će srećno rasti. Skenirajte svoj prostor za površine koje su osvetljene tokom dana bez direktnog kontakta sa sunčevim zracima. Položaji okrenuti prema severu, jugu, istoku ili zapadu dobro funkcionišu za biljku pauka i ona će tolerisati niže osvetljenje ako je potrebno.

Pored toga, možete razmisliti o postavljanju vaše biljke pauka u viseću korpu. Ovo ga stavlja u odličnu poziciju da apsorbuje svetlost koja se odbija od zidova u prostoriji. Bilo da biljka visi ili sedi na nekoj površini, dobra je ideja da je povremeno rotirate da biste obezbedili ravnomerno izlaganje svetlosti.

Zapamtite, biljkama je često potrebna različita količina svetlosti u zavisnosti od godišnjeg doba. Ovo važi za Chlorophitum comosum, pošto više raste tokom toplih letnjih meseci, a zimi postaje neaktivan. Naravno, to znači da je vašoj biljci potrebno više svetlosti tokom toplijih godišnjih doba i manje kada se kreću hladni meseci.

Okončanje
Chlorophitum comosum, ili biljka pauk, je zabavan dodatak pogodan za početnike svakom domaćinstvu koji nudi niz dodatnih pogodnosti. Ako malo pazite da oponašate izvorne svetlosne uslove, vaša biljka pauka će rasti i napredovati kao lojalni pratilac u domaćinstvu.

Samo napred i poželite dobrodošlicu ovoj živahnoj vrsti u svoj dom. Nagradiće vas prelepim lišćem i možda čak i nekoliko izdanaka koje možete pokloniti kolegama ljubiteljima biljaka.

Nega biljaka pauka kod kuće:
Za više osnovnih saveta o brizi o biljkama pauka kod kuće pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje biljaka pauka i najbolju mešavinu tla za biljke pauka.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje biljaka pauka:
Da li se biljke pauka smatraju biljkama pri slabom osvetljenju?
Biljke pauka se smatraju biljkama pri slabom osvetljenju koje najbolje uspevaju u uslovima jarke, indirektne svetlosti tokom većeg dela dana.

Mogu li biljke pauka rasti na veštačkom svetlu?
Veštačka svetla za rast mogu se koristiti u prostorijama koje primaju minimalno ili nimalo izlaganje prirodnom svetlu kako bi se pomoglo u razvoju biljaka pauka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Samo budite sigurni da koristite postavku na niskom nivou i idealno ne izlažite biljku direktnom veštačkom svetlu tokom dužeg vremenskog perioda.

Da li biljke pauka mogu da žive u senci?
Prirodno stanište za većinu biljaka pauka je u šumi ispod, gde su često u izvesnoj meri zasenčene drugim susednim biljkama. Ove veće biljke filtriraju svetlost i ograničavaju svetlost koju primaju biljke pauka.

Koliko svetlosti treba biljci pauka?
Biljke pauka najbolje rade kada primaju 6+ sati jarke, indirektne svetlosti tokom dana, ali mogu dobro da rade i pri srednjem do slabom osvetljenju.

Kako da znam da li moja biljka pauka dobija previše sunca?
Biljke pauka koje su previše izložene direktnoj svetlosti obično počinju da pokazuju promenu boje na listovima i mogu početi da dobijaju nijansu žute. Uvenuće, uvijanje ili hrskanje listova takođe su uobičajeni znaci.