Ultimativni vodic za negu biljaka u nizu bisera kod kuce

Kako uzgajati i brinuti se za biljke niza bisera (Senecio rovleianus)
Senecio rovleianus, ili Curio rovleianus, inače poznat kao Niz bisera, je sukulent koji se voli zbog svojih vučnih loza i šarmantnih, sferičnih listova. To je vrsta sa relativno niskim održavanjem koja izgleda sjajno u visećoj sadi, jer njene loze kaskadiraju i daju jedinstvenu teksturu svakom prostoru. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o nezi biljaka bisera kod kuće, uključujući sađenje, sadnju, najbolju mešavinu zemljišta, razmatranje svetlosti, temperature i vlažnosti, kao i osnovne savete za đubrenje, rezidbu i propagirajući.


Niz bisernih osnovnih sredstava za negu biljaka

Biljka Niz bisera najbolje uspeva na temperaturama u rasponu od 65 do 80 stepeni Farenhajta u toplijim mesecima i između 50 i 60 stepeni tokom zimske faze mirovanja. Ovoj biljci će biti potrebno šest do osam sati jakog, indirektnog svetla dnevno. Vrsta uživa u zemljištu koje se brzo drenira sa neutralnim do kiselim pH. Zalivajte svakih 7 do 10 dana u proleće i leto i svakih 14 do 21 dan zimi.

O Nizi bisera (Senecio rovleianus)

Rod, vrsta i porodica biljaka
Niz bisera ima dva prihvaćena naučna imena: Senecio rovleianus i Curio rovleianus.

Dakle, to znači da je rod biljke Curio ili Senecio, a ime njene vrste je S. rovleianus ili C. rovleianus. Niz bisera je član porodice biljaka Asteraceae, ili porodice tratinčica, koja obuhvata preko 32.000 vrsta cvetnih biljaka.

Poreklo i istorija
Niz bisera je porijeklom iz suvih područja jugozapadne Afrike. U ovom prirodnom staništu, biljne loze puze po zemlji, tkajući se zajedno da bi formirale debeo pokrivač zemlje.

Ova biljka je dobila ime rovleianus od Gordona Daglasa Roulija, nagrađivanog britanskog botaničara koji se specijalizovao za sukulente i biljke kaktusa. Rouli je bio predsednik Udruženja afričkih sukulentnih biljaka od 1966. do 1976. godine i dao je nekoliko biljaka nazvanih po njemu, uključujući i niz bisera.

Tokom godina, ova vrsta je uzela nekoliko nadimaka osim niza bisera. Evo nekoliko imena koja možete čuti da drugi koriste da se odnose na Senecio rovleianus.

Niska bisera
Niz od perli
Niz graška
Niz brojanica
Vinova loza

Niz bisera Botaničke karakteristike

Niz bisera ima prateće, nizaste loze. Ove žice proizvode zelene listove u obliku graška sa tamnom trakom koja se zove epidermalni prozor koji omogućava da više svetlosti uđe u biljku radi fotosinteze.

U proleće, niz bisera će proizvesti bele cvetove sa uvijenim ružičastim i narandžastim prašnicima. Ovo cveće cveta oko mesec dana i odaje miris sličan cimetu ili karanfiliću.

Slične vrste koje se uzgajaju kao sobne biljke
Ova biljka može rasti sa čvrstim zelenim listovima ili kremastim šarenim listovima. Niz bisera takođe ima nekoliko rođaka sa sličnom teksturom i navikom rasta. Evo nekoliko koje biste možda želeli da dodate u svoju kolekciju kućnih biljaka.

Niz lubenica (Curio herreanus)
Niz banana (Curio radicans)
Niz suza (Curio citriformus)
Koristi i prednosti
Ljudi gaje niz bisera najčešće u ukrasne svrhe. Senecio rovleianus nije poznat po specifičnim prednostima poput prečišćavanja vazduha ili feng šuija.

Međutim, ova vrsta nudi značajnu estetsku vrednost, jer izgleda lepo visi u bilo kom prostoru. Vinova loza biljke se preliva preko svog kontejnera i doprinosi lepoj žarišnoj tački njenom unutrašnjem okruženju.

Niz bisera Toksičnost i prihvatljivost za kućne ljubimce
Još jedan sjajan razlog da okačite svoju biljku bisera je to što je toksična ako se konzumira. Ljudi, mačke, psi i druge životinje mogu imati simptome kao što su gastrointestinalni problemi ili iritacija kože ako progutaju bilo koji deo biljke Senecio rovleianus.

Značenje i simbolika niza bisera

Niz bisera nema opštepoznati kulturni, verski ili duhovni značaj. Međutim, neki kažu da biljka simbolizuje kvalitete poput čistoće, odanosti i prijateljstva.

Da li je niz bisera lako uzgajati kod kuće?
Niz bisera je biljka koja se lako uzgaja kod kuće. Sve dok ispunjavate nekoliko osnovnih zahteva, vaš Senecio rovleianus će proizvoditi bujno i živahno lišće u kojem možete uživati.

Koliko dugo će nizovi bisera obično živeti?
Nažalost, niz bisera obično nije dugovečna biljka. Obično će trajati oko pet godina.

Međutim, dobra vest je da postoji način da izvučete više dugovečnosti iz niza bisera. Možete održavati lozu da napreduje godinama i godinama kroz razmnožavanje.

Kako uzgajati niz bisera (Senecio rovleianus)

Niz biserne loze obično se kreće između jedne do tri stope u zatvorenom prostoru, rastući jedan do dva inča mesečno dok ne dostigne zrelost. Brzina rasta biljke će varirati u zavisnosti od faktora okoline.

Šta treba da uradite pre nego što posadite niz bisera
Izaberite lokaciju
Pre nego što posadite niz bisera, poželećete da pronađete odličnu lokaciju koja ispunjava njene zahteve za rast. Razmislite o okačenju biljke na mestu koje prima ravnomernu količinu jarke, indirektne svetlosti. Idealno bi bilo negde blizu prozora okrenutog prema jugu.

Izbegavajte mesta koja dobijaju propuh ili doživljavaju sporadične promene temperature tokom dana.

Pronađite pravi kontejner
Zbog svog atraktivnog lišća, biljka perli dobro raste i izgleda sjajno u visećim saksijama i saksijama.

Najbolja vrsta saksije će biti porozni materijal poput terakote koji minimizira zadržavanje vlage i nudi veći protok kiseonika za biljku da uživa. Pored toga, treba da budete sigurni da kontejner ima drenažni otvor za uklanjanje viška vlage.

Takođe možete razmisliti o tome da biljku stavite u lonac od terakote i stavite lozu duž prozorske daske ili bočnog stola. Međutim, ako uzmete ovaj pristup, držite vinovu lozu van domašaja kućnih ljubimaca i osigurajte da budu ravnomerno izloženi svetlosti.

Prikupite svoje materijale
Sada je vreme da prikupite alate koji su vam potrebni da posadite niz bisera. Uzmite njegov novi kontejner i zemlju, kao i lopatu i rukavice ako je potrebno. Možda ćete želeti i makaze da vam pomognu ako vadite biljku iz plastične posude.

Koja je najbolja mešavina zemlje za niz bisera?
Kako zemljište utiče na zdravlje i rast biljaka + zašto je važno koristiti pravu vrstu
Vaša biljka perli voli sušnije okruženje, tako da će najbolje uspeti na zemljištu koje se brzo drenira, kao što je mešavina kaktusa i soka. Najbolje je izbegavati standardnu mešavinu za saksije, jer njena gustina i zadržavanje vlage neće biti idealni za ovu biljku.

Međutim, ako želite da napravite sopstvenu zemlju za niz bisera kod kuće, možete kombinovati tri dela standardne mešavine za saksije sa jednim delom peska da biste postigli kvalitet koji se brzo ocjedi, koji ova biljka preferira. Ova vrsta najbolje uspeva u zemljištu u rasponu od neutralnog do blago kiselog pH nivoa.

Kako posaditi niz bisera
Evo nekoliko ključnih saveta za sadnju niza bisera.

1. Kupite kaktus i sočnu zemlju ili napravite sopstvenu mešavinu peska i zemlje za saksije.

2. Dodajte sloj ove zemlje na podnožje sadilice kako biste bili sigurni da biljka ne leži prenisko unutar kontejnera.

3. Ostavite jedan centimetar prostora oko grude korena da biljka raste.

4. Kada stavite biljku u sadilicu, dodajte zemlju oko ivica.

5. Raširite vinovu lozu ravnomerno oko sadilice kako biste obezbedili da dobijaju ravnomernu sunčevu svetlost.

Vaša biljka perli će najbolje raditi kada je postavljena na mesto sa puno indirektne sunčeve svetlosti. Biljka može biti tolerantnija na uslove slabijeg osvetljenja od drugih sukulenata, posebno tokom zime. Ova vrsta može uživati u pogledu na sever ili istok u toplijoj sezoni, sve dok dobija dovoljno svetlosti tokom dana.

Ova biljka najbolje raste sa oko šest do osam sati jakog, indirektnog osvetljenja svakog dana. Možda uživa u direktnom svetlu tokom jutarnjih sati, ali obavezno ga zaštitite od tih intenzivnih popodnevnih zraka.

Pored toga, dobra je ideja da rotirate biljku kako biste osigurali ravnomernu distribuciju svetlosti. Možda ćete želeti da povremeno preuredite stabljike tako da sve lišće ima pristup suncu.

Niz bisera Podešavanja temperature i vlažnosti
Srećom, temperaturne preferencije ove biljke su verovatno slične vašim. Vrsta se dobro snalazi na temperaturama od 70 do 80 stepeni Farenhajta u toplijim mesecima.

Kada dani postanu hladniji, niz bisera će preferirati temperature između 50 i 60 stepeni Farenhajta. Ove niže temperature će podržati prirodnu fazu mirovanja biljke, tako da je odmorna i spremna za cvetanje kada proleće počne.

Kao i kod većine sukulenata, ova vrsta uživa u sušnijem okruženju. Održavajte nisku vlagu i izbegavajte stavljanje niza perli u prostorije kao što je kupatilo, gde je vlažnost veća.

Kako se brinuti za biljku bisera kod kuće

Zalivanje Niz bisernih biljaka
Sada, ova biljka više voli sušnije okruženje, ali je važno da je ne pustite dugo u potpuno osušenom tlu. Njegove potrebe za vlagom će varirati u zavisnosti od klime u kojoj živite, tako da ćete možda morati da eksperimentišete da biste saznali preferencije vaše biljke.

Obično će nizu bisera biti potrebno zalivanje da bi se zemlja održala blago vlažnom tokom sezone rasta. To će obično biti jednom svake nedelje ili dve. Prstom proveravajte tlo jednom nedeljno i zalivajte samo ako je zemlja suva.

Vašoj biljci perli će verovatno trebati više vode u toplijim mesecima i manje tokom zime. Smanjenje unosa vode u biljku tokom zime će dozvolite mu da uđe u fazu mirovanja, što će mu pomoći da proizvede svoje prelepe, mirisne cvetove u proleće. Obično je oko jednom mesečno dovoljno vode za ovu biljku zimi.

Kako, kada i zašto oploditi niz bisera
Đubrenje niza bisera tokom sezone rasta, od proleća do jeseni, pomoći će mu da raste snažno, zdravo lišće. Koristite polovično đubrivo jednom mesečno tokom ovih toplijih meseci. Pratite uputstva na pakovanju vašeg đubriva za optimalne rezultate.

Obrezivanje niza bisera

Jednostavno rečeno, nizu bisera nije potrebno mnogo rezidbe. Međutim, ako primetite da loze postaju dugačke i duge, možda ćete želeti da ih malo obrezujete u estetske svrhe. Takođe možete orezati cvetove biljke ako vam se ne sviđa njihov izgled ili miris, jer to neće štetiti biljci.

Koristite oštre, čiste makaze i odrežite loze da biste postigli željenu dužinu i izgled. To možete učiniti u bilo kom trenutku tokom godine.

Propagiranje niza bisera
Za razmnožavanje možete koristiti stabljike koje odsečete od niza perli. Uradite ovo kad god želite da napravite novu biljku ili dodate volumen originalnoj biljci. Postoji nekoliko jednostavnih načina za razmnožavanje ove vrste.

Stabljike za razmnožavanje: Odsecite stabljiku od niza bisera i uklonite oko tri inča listova. Stavite goli deo stabljike u zemlju, bilo u novu sadilicu ili u originalnu saksiju, i ona će se ukoreniti.
Razmnožavanje listova: Odsecite stabljiku sa svoje žice bisera i ostavite bisere netaknute. U novoj sadilici stavite ovu lozu direktno u zemlju u obliku spirale sa biserima okrenutim nagore i čvorovima koji ostvaruju direktan kontakt sa zemljom. Održavajte tlo vlažnim, a čvorovi će se ukorijeniti i formirati novu biljku.

Kada i kako presaditi biljku niza bisera

Bisernoj biljci nije potrebno često presađivanje. Međutim, dobar pokazatelj da je vreme za presađivanje je ako je biljka postala vezana za koren.

Možete proveriti korenov sistem tako što ćete nežno izvući biljku iz kontejnera. Ako ga je teško ukloniti, a koreni su mu zamršeni i natrpani, možda je vreme za presađivanje. Koreni koji vire iz drenažne rupe je još jedan pokazatelj prenatrpanog korenovog sistema.

Ako vašem nizu bisera treba više prostora za rast, pronađite saksiju za jednu veličinu veću od postojećeg kontejnera za presađivanje. Ovo može biti inč ili dva šire i dublje od trenutnog lonca. Evo nekoliko osnovnih koraka koje treba slediti kada presađujete niz bisera.

1. Stavite malo zemlje na dno saksije kako biste bili sigurni da biljka ne leži prenisko u novom kontejneru.

2. Kada je novi lonac spreman, izvadite niz bisera iz njegove posude. Počnite tako što ćete skupiti konce zajedno kako biste transfer učinili što lakšim. Ova biljka je krhka, pa se pobrinite da je pažljivo rukujete tokom ovog procesa.

3. Stavite biljku u njenu novu saksiju i dodajte zemlju oko ivica korena.

4. Nakon presađivanja, nežno rasporedite konce biljke oko kontejnera da biste postigli željenu estetiku.

Uobičajeni problemi sa biserima i kako ih lečiti

Uprkos opuštenoj prirodi ove biljke, niz bisera će pokazati nekoliko simptoma ako je potrebno prilagoditi uslove života. Evo nekoliko problema koje možete primetiti u nizu bisera, zajedno sa načinima da ih rešite.

Znakovi da je vaš niz bisera pod vodom
Ako je vaš niz bisera pod vodom, njegovi listovi mogu izgledati smežurani i suvi ili ravni i izduženi. Ako primetite ovu promenu u izgledu, polako povećavajte učestalost zalivanja dok ne pronađete željeni raspored.

Znakovi da je vaša niza bisera preplavljena
Listovi ove biljke takođe mogu izgledati smežurani od prekomernog zalivanja. To je zato što previše vode može dovesti do pucanja lišća i razvoja ispuhanog, kašastog izgleda. Ako se to dogodi, smanjite raspored zalivanja da biste pronašli pravi balans za svoju biljku.

Znakovi da vaš niz bisera prima previše svetla
Ako vaša biljka dobija previše sunca, njeni listovi i stabljike mogu postati suvi, smeđi ili oštećeni. Popravite ovo tako što ćete biljku premestiti da biste je zaštitili od direktne sunčeve svetlosti.

Problemi sa temperaturom niza bisera
Niti bisera neće voleti temperature ispod 50 ili iznad 80 stepeni Farenhajta. Biljka može protestovati zbog niskih temperatura tako što će ispustiti lišće, dok će višak toplote izazvati smežuran, smeđi izgled. Rešite ove probleme premeštanjem biljke na mesto koje ispunjava njene temperaturne zahteve.

Uobičajene štetočine i bolesti
Vaša biljka perli može razviti probleme poput truleži korena usled prekomernog zalivanja. Ako se to dogodi, pažljivo odrežite zahvaćeno područje dalje od ostatka biljke. Sterilizujte sadilicu da biste uklonili preostale gljivice ili bakterije i presadite biljku u sveže tlo.

Ova vrsta takođe može privući lisne uši ili brašnaste bube. Ako primetite ove štetočine, prskajte svoju biljku izopropil alkoholom svaki dan dok ne nestanu. Uverite se da je vaš niz biseri imaju optimalan protok vazduha i sunčevu svetlost i izbegavajte preterano zalivanje da biste sprečili ove probleme u budućnosti.

Razlozi zašto vaš niz bisera ne cveta

Evo nekoliko razloga zašto vaš niz bisera ne cveta ili ne raste u zatvorenom prostoru. Proverite da li postoje ove probleme i izvršite bilo kakva prilagođavanja životne sredine vašoj biljci da bi uspela.

Izlaganje suncu je minimalno ili neujednačeno.
Biljka dobija previše direktne sunčeve svetlosti.
Zemlja zadržava previše vlage.
Prečesto đubrite ili je đubrivo prejako.
Ne dozvoljavate biljci da miruje zimi.
Kontejner biljke je prevelik, što otežava korenima pristup vodi.
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Sada, hajde da se uverimo da ste spremni sa svim alatima za optimalnu negu biljaka bisera. Evo liste materijala koje ćete želeti da imate pri ruci.

Lopata
Kanta za vodu
Lonac od terakote
Mašine za orezivanje i razmnožavanje
Rukavice za rukovanje biljkom ako želite
Kaktus pola snage i sočno đubrivo
Kaktus i sočna zemlja za saksije ili domaća mešavina sa peskom
Izopropil alkohol u bočici sa raspršivačem, ako je potrebno za uklanjanje štetočina

Okončanje
Ako tražite zabavnu novu kućnu biljku koju ćete uneti u svoj dom, viseći niz bisera je odličan izbor. Senecio rovleianus odiše šarmom i unosi jedinstvenu teksturu u svaki prostor. Uz odgovarajuću negu i malo razmnožavanja na putu, ovaj upadljivi sukulent će uspevati u vašem domu godinama koje dolaze.

Najčešća pitanja o biljci bisera (Senecio rovleianus).

Da li je nizu bisera potrebna direktna sunčeva svetlost?
Ne, biljka bisera neće dobro proći na direktnoj sunčevoj svetlosti. Ova biljka preferira obilje jarke, indirektne svetlosti.

Da li da zamaglim svoju nisku bisera?
Ne, vaš niz bisera preferira suvo okruženje i može razviti trulež korena u uslovima preterane vlage.

Koliko je potrebno da niz bisera izraste?
Niz bisera će rasti oko jedan do dva inča mesečno, u zavisnosti od uslova uzgoja, i trebaće im jedna do dve godine da dostignu zrelost.

Koliko naraste niz bisera?
Niz bisera obično naraste između jedne i tri stope dugačke. Međutim, neke mogu rasti duže, u zavisnosti od uslova uzgoja.

Šta simbolizuje niz bisera?
Kaže se da biljka niz bisera simbolizuje čistoću, odanost i prijateljstvo.